Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

Τα βιβλία του Σπύρου Κουζινόπουλου


Μια ιστορική φωτογραφία από την παρουσίαση το 1986 του βιβλίου "Ελευθερία- Η άγνωστη ιστορία της πρώτης οργάνωσης και εφημερίδας της Κατοχής". Από αριστερά: Ο συνταγματάρχης Μιχ. Λάσκαρης, υπαρχηγός της οργάνωσης, ο δημοσιογράφος Γιάννης Κανάκης "ψυχή" της εφημερίδας, ο Χάρης Αντωνιάδης, υπεύθυνος του \τμήματος σαμποτέρ της "Ελευθερίας", ο τόσο πρόωρα χαμένος διανοητής Κωστής Μοσκώφ και ο συγγραφέας 

Παραθέτουμε τα βιβλία του δημοσιογράφου και συγγραφέα Σπύρου Κουζινόπουλου, που κυκλοφόρησαν μέχρι τώρα από τρεις διαφορετικούς εκδοτικούς οίκους, τη "Σύγχρονη Εποχή", τον "Καστανιώτη" και τον "ΙΑΝΟ", καθώς και τα εξώφυλλα των βιβλίων αυτών.



Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΟΜΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821
(Έκδοση ΔΗΠΠΑΚΥΘ Δήμου Θερμαϊκού 2021)

Σαν μία μικρή συμβολή στον εορτασμό των 200 χρόνων της Επανάστασης του 1821, που οδήγησε στην εθνική παλιγγενεσία και τη συγκρότηση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, ο συγγραφέας προσπαθεί στις σελίδες του βιβλίου του να παρακολουθήσει την εξέλιξη της εξέγερσης των Ελλήνων της Μακεδονίας, τη συμμετοχή τους στον γενικό ξεσηκωμό του γένους, ιδιαίτερα δε τη δράση των επαναστατών στις περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής. Εστιάζοντας το ενδιαφέρον στη συμμετοχή της Επανομής στην Επανάσταση του 1821 και τα δεινά που υπέστη η όμορφη αυτή κωμόπολη της υπαίθρου Θεσσαλονίκης, όπως και τα άλλα χωριά της περιοχής, μετά την κατάπνιξη της εξέγερσης. Αλλά επίσης, στη συνεισφορά των Επανομιτών στους μετέπειτα σκληρούς αγώνες για την επικράτηση και εδραίωση της Επανάστασης στην κεντρική Ελλάδα και την Πελοπόννησο, καθώς αρκετοί από αυτούς βρέθηκαν να πολεμούν στα Δερβενάκια, συμβάλλοντας στην καταστροφή της στρατιάς του Δράμαλη ή πάλι μετέχοντας στην εκστρατεία κατά του Ιμπραήμ αλλά και δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους για την υπεράσπιση των νησιών μας από τους Οθωμανούς κατακτητές.

Περιεχόμενα
Αντί προλόγου
Καταπίεση και εκτελέσεις
Η προετοιμασία του Αγώνα
Ξεσπάει η Επανάσταση
Τρομοκρατία και σφαγές στη Θεσσαλονίκη
Ενθουσιασμός στην ύπαιθρο
Η σκληρή μάχη των Βασιλικών
Την ήττα ακολουθούν σφαγές
Η Επανομή προσχωρεί στην εξέγερση
Καίγονται Επανομή και Μεσημέρι
Το συγχωροχάρτι
Η μαρτυρία ενός Άγγλου για τις σφαγές
Η γραμμή άμυνας στην Κασσάνδρα
Άνιση αναμέτρηση
Το άδοξο τέλος της Επανάστασης στη Μακεδονία
Αγωνιστές της Επανάστασης 1821 από την περιοχή της Επανομής



ΣΕΛΙΔΕΣ ΚΑΤΟΧΗΣ

ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ, ΟΙ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ, ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ, Η ΠΕΙΝΑ, ΟΙ ΜΑΧΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΔΥΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ


(Εκδόσεις IANOS, 2019)

9 Απριλίου 1941. Τα γερμανικά στρατεύματα εισέρχονται στη Θεσσαλονίκη. Τα επόμενα τριάμισι χρόνια η υπόδουλη Μακεδονία θα γνωρίσει το μεσαίωνα της Κατοχής την πείνα, τα μπλόκα, τις εκτελέσεις, τις διώξεις, τις κακουχίες, τα βασανιστήρια, το θάνατο. Ο συγγραφέας, ύστερα από πολυετή έρευνα, αξιοποιώντας ένα μεγάλο πλούτο αρχειακού υλικού, μαρτυριών και ανέκδοτων στοιχείων, παρουσιάζει νέες, άγνωστες στο ευρύ κοινό σελίδες της ιστορίας της Κατοχής στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα. Η είσοδος των ναζιστικών δυνάμεων στην πόλη, τα επιταγμένα από τους Γερμανούς κτίρια, οι τόποι βασανιστηρίων και εκτελέσεων, οι αντιστασιακές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, τα ηρωικά σαμποτάζ στις εγκαταστάσεις των κατοχικών δυνάμεων, τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια εορτασμού των εθνικών επετείων και οι διαδηλώσεις κατά της πολιτικής επιστράτευσης και της καθόδου των Βουλγάρων στη Μακεδονία, είναι μερικά από τα θέματα που φωτίζονται από την έρευνα. Επίσης, βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας στοιχεία για κάποιες εκπληκτικές αποδράσεις από τα νύχια των κατακτητών, ενώ στο τελευταίο κεφάλαιο πρωταγωνιστεί ο μεγάλος Βασίλης Τσιτσάνης, που τον καιρό της Κατοχής συνθέτει στη Θεσσαλονίκη τα μεγάλα του αριστουργήματα αλλά και δύο ελάχιστα γνωστά τραγούδια προς τιμήν της Εθνικής Αντίστασης, τα οποία "θάφτηκαν" μεταπολεμικά. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Αντί προλόγου
Οι Γερμανοί μπαίνουν στη Θεσσαλονίκη
Τα επιταγμένα από τους ναζί κτίρια στην κατεχόμενη Θεσσαλονίκη
Άντρα βασανιστηρίων
Οι ομαδικές εκτελέσεις
Η πείνα στην κατεχόμενη Θεσσαλονίκη
Η ιστορία ενός διπλού σαμποτάζ
Τρεις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις
Οι αποδράσεις
Τα δύο τραγούδια του Τσιτσάνη για το ΕΑΜ
Πηγές
Ευρετήριο ονομάτων
Φωτογραφικό παράρτημα


ΜΕΛΑΝΕΣ ΚΗΛΙΔΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
(εκδόσεις IANOS, 2017)
Στο βιβλίο αυτό ο Σπύρος Κουζινόπουλος εστιάζει την έρευνά του σε περιόδους και γεγονότα που σημάδεψαν αρνητικά τη ζωή της Θεσσαλονίκης κατά τους δύο τελευταίους αιώνες. Κάνοντας ευρεία χρήση μαρτυριών και ντοκουμέντων, επιχειρεί να φωτίσει μια σειρά από μελανά στίγματα που κηλίδωσαν την ιστορική διαδρομή της Μακεδονικής πρωτεύουσας και της γύρω περιοχής, και είναι εν πολλοίς άγνωστα στο ευρύ κοινό.
Οι σφαγές προκρίτων, αγωνιστών και αμάχων, ως αντίποινα για τη συμμετοχή στην Επανάσταση του 1821, και η πεισματική στάση του διαδόχου Κωνσταντίνου στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο, η οποία λίγο έλειψε να στοιχίσει στην Ελλάδα την απώλεια της Θεσσαλονίκης, είναι οι δύο πρώτοι σταθμοί αυτής της ιστορικής έρευνας.
Ακολουθεί η δράση της φασιστικής οργάνωσης ΕΕΕ κατά το Μεσοπόλεμο, που κορυφώθηκε με τις ανατριχιαστικές επιθέσεις κατά των Εβραίων της πόλης και τον εμπρησμό του συνοικισμού Κάμπελ. Οι δολοφονίες, τα βασανιστήρια και το κύμα των πολιτικών διώξεων από τη δικτατορία του Μεταξά, καθώς και η αποτρόπαιη «τελετή» της καύσης χιλιάδων βιβλίων μπροστά στο Λευκό Πύργο, αποτελούν την επόμενη "μελανή κηλίδα", ενώ η συνέχεια ανήκει στο ναυάγιο του ατμόπλοιου "Χειμάρα" που το 1947 παρέσυρε στον υγρό τάφο του 383 επιβάτες, στην πλειονότητά τους Θεσσαλονικείς.
Τα τελευταία κεφάλαια είναι αφιερωμένα, το ένα στην τρομοκρατία που υπέστησαν οι δημοκρατικοί πολίτες στη Θεσσαλονίκη και στη Μακεδονία την περίοδο των εκλογών «βίας και νοθείας» του 1961, και το άλλο στη ζοφερή περίοδο της χούντας του 1967, με τις συλλήψεις, τα φονικά βασανιστήρια αλλά και τους ατελείωτους καταλόγους των χιλιάδων Βορειοελλαδιτών που εξορίστηκαν στη Γυάρο.
Ο συγγραφέας, μετά το βιβλίο του, “Οι μεγάλες πολιτικές δολοφονίες στη Θεσσαλονίκη του 20ού αιώνα”, ρίχνει για άλλη μια φορά φως στη "σκοτεινή" πλευρά της ιστορίας της πρωτεύουσας του Βορρά, ώστε να μην ξεχαστούν γεγονότα από τα οποία όλοι -και ειδικά οι νεότερες γενιές- έχουν να διδαχθούν πολλά.



ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ
(εκδόσεις ΙΑΝΟS, 2013)
Η Θεσσαλονίκη χαρακτηρίστηκε στη διάρκεια του 20ού αιώνα ως η πόλη των πολιτικών δολοφονιών, καθώς σε σκοτεινές περιόδους της νεότερης ιστορίας της, οργανώθηκαν και εκτελέστηκαν μεγάλα οργανωμένα πολιτικά εγκλήματα, τα περισσότερα των οποίων ελάχιστα εξιχνιάστηκαν και οι ηθικοί τους αυτουργοί δε βρέθηκαν ποτέ.
Ο βασιλιάς Γεώργιος o A΄, ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τζορτζ Πολκ, το ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, πρώην υπουργός Γιάννης Ζεύγος, οι βουλευτές της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης και Γιώργης Τσαρουχάς και ο αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα Γιάννης Χαλκίδης, ήταν τα θύματα αυτών των εγκληματικών ενεργειών.
Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε τόσο κατά τη διάπραξη, όσο και τη συγκάλυψη των φυσικών και ηθικών αυτουργών, παρέμενε σχεδόν η ίδια. Λες και οι δολοφονίες αυτές σχεδιάζονταν και εκτελούνταν από έναν κοινό εγκέφαλο, αν και το πρώτο έγκλημα από το τελευταίο απείχε μισό αιώνα.
Με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο Σπύρος Κουζινόπουλος, τις μαρτυρίες, το ανέκδοτο υλικό, τα ντοκουμέντα και σημαντικές αδημοσίευτες μέχρι σήμερα φωτογραφίες, φωτίζονται επαρκώς και οι έξι αυτές συνταρακτικές πολιτικές δολοφονίες που συγκλόνισαν τη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια του 20ού αιώνα.


ΔΡΑΜΑ 1941: ΜΙΑ ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ
(εκδόσεις Καστανιώτης 2011)

Στις 28 Σεπτεμβρίου 1941 μια φούχτα τολμηροί επαναστάτες προχώρησαν σε ένα μοναδικό ηρωικό, αλλά άγνωστο στο ευρύ κοινό, εγχείρημα: άρπαξαν τα όπλα στον νομό Δράμας, ανατίναξαν το εργοστάσιο ηλεκτροφωτισμού, εξουδετέρωσαν τις βουλγαρικές δυνάμεις, κατέλαβαν δημαρχεία και αστυνομικά τμήματα και πήραν την εξουσία στα χέρια τους για λίγες ώρες, οργανώνοντας την πρώτη εξέγερση σε ολόκληρη την κατεχόμενη από τις δυνάμεις του Άξονα Ευρώπη.
Οι βουλγαρικές αρχές κατοχής απάντησαν με ένα ολοκαύτωμα, με ένα πραγματικό λουτρό αίματος στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Τα επόμενα χρόνια η εξέγερση της Δράμας κατασυκοφαντήθηκε από πολλές πλευρές, άλλοτε ως «προβοκάτσια» και άλλοτε ως «υποκινούμενη», ρίχτηκε ο λίθος του αναθέματος στους πρωταγωνιστές της, και η υπόθεση θάφτηκε στα χρονοντούλαπα της Ιστορίας.
Ο συγγραφέας, ιχνηλατώντας επί 35 χρόνια το ηρωικό αυτό κίνημα, ανασυνθέτει όλες τις ψηφίδες του. Και φέρνει στο φως άγνωστα στοιχεία, ντοκουμέντα και μαρτυρίες που τεκμηριώνουν απόλυτα την άποψη πως επρόκειτο για μια πρόωρη μεν, πλην όμως ηρωική επαναστατική ενέργεια. Η οποία συν τοις άλλοις συνέβαλε τα μέγιστα στη διατήρηση της ελληνικότητας της περιοχής τα δύσκολα εκείνα, πέτρινα χρόνια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το βιβλίο αυτό του Σπύρου Κουζινόπουλου ήταν υποψήφιο για το Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο το 2012

ΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ
(εκδόσεις Καστανιώτης, 2008)
Στην ιστορία του Μακεδονικού ζητήματος υπάρχουν λευκές σελίδες που έμειναν ασυμπλήρωτες για πολλές δεκαετίες εξαιτίας πολιτικών και άλλων σκοπιμοτήτων ή παρέμειναν άγραφες λόγω των ανώμαλων καταστάσεων που ταλάνισαν το ελληνικό κράτος από τις αρχές του αιώνα έως τη μεταπολίτευση.
Οι αφώτιστες όψεις αυτής της ιστορίας ερευνώνται διεξοδικά στο βιβλίο του Σπύρου Κουζινόπουλου, όπου εξετάζονται σημαντικές πτυχές του προβλήματος, όπως: οι πιέσεις που είχε ασκήσει το 1924 η Κομιντέρν στο ΚΚΕ για να το αναγκάσει να υιοθετήσει το πολιτικά καταστρεπτικό σύνθημα της «ανεξάρτητης Μακεδονίας»· ο ρόλος του Κολάροφ στην απόφαση της Κομμουνιστικής Διεθνούς για τη δημιουργία της Βαλκανικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας· το πόσο «Μακεδόνες» ήταν ο Ντίμιταρ Βλάχοφ, ο Βλαντιμίρ Ποπτόμοφ και οι άλλοι μεγαλοπαράγοντες, που με εντολή του Τίτο δημιούργησαν «εν μια νυκτί» τη Λαϊκή Δημοκρατία «Μακεδονίας», στο πλαίσιο της ομόσπονδης Γιουγκοσλαβίας· οι σκοποί που επεδίωκε να εξυπηρετήσει ο Τέμπο με τις προσπάθειές του να δημιουργηθεί το Κοινό Βαλκανικό Στρατηγείο των ανταρτών· τα μυστικά πρωτόκολλα της συμφωνίας του Μπλεντ, μεταξύ Τίτο και Δημητρόφ· η στάση του Στάλιν στο Μακεδονικό ζήτημα· η δράση του «σλαβομακεδονικού τάγματος», που υπήρχε στον ΕΛΑΣ, και η εξώθηση του αρχηγού του, Γκότσε, σε ανταρσία και φυγή προς τα Σκόπια· οι απώτερες επιδιώξεις του ΣΝΟΦ και του ΝΟΦ· η πεπονόφλουδα της «πλήρους εθνικής αποκατάστασης του μακεδονικού λαού», όπως περιλήφθηκε στην απόφαση της 5ης Oλομέλειας του ΚΚΕ, τον Ιανουάριο του 1949· η στάση των σλαβόφωνων της δυτικής Μακεδονίας και οι προσπάθειες για τον προσεταιρισμό τους.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΛΟΪΣ ΜΠΡΟΥΝΕΡ, Ο ΔΗΜΙΟΣ ΤΩΝ 50.000 ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
( εκδόσεις IANOS, 2005)
Ο δημοσιογράφος Σπύρος Κουζινόπουλος, μετά από έρευνα 20 και πλέον χρόνων, προσπαθεί να συνθέσει αρκετές από τις ψηφίδες στο παζλ της υπόθεσης Μπρούνερ, βοηθώντας τον αναγνώστη να σχηματίσει μία όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα για την προσωπικότητα αλλά και τη δράση του αρχιδήμιου των Ες-Ες, Αλόις Μπρούνερ, που οδήγησε στον πιο φριχτό θάνατο, στα ναζιστικά κρεματόρια, όχι μόνο τους 50.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης, αλλά επίσης άλλους 47.000 από τη Βιέννη, 23.500 από τη Γαλλία και 14.000 Εβραίους από τη Σλοβακία. [. . .]

Περιεχόμενα

Εισαγωγή
-Η δημιουργία της Εβραϊκής κοινότητας στη Θεσσαλονίκη
-Η καταστροφή από την πυρκαγιά του 1917
-Η οργάνωση του Ολοκαυτώματος
-Η άφιξη του Μπρούνερ στη Θεσσαλονίκη
-Μαρτυρίες ομήρων
-Ποιος ήταν ο Μπρούνερ
-Τα άλλα Ολοκαυτώματα
-Μετά το τέλος του πολέμου
-Η περίοδος της ατιμωρησίας


ΓΚΙΟΡΓΚΙ ΔΗΜΗΤΡΟΦ: ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
( εκδόσεις Καστανιώτης, 1999)
Το βιβλίο, διά χειρός ενός από τους κορυφαίους ηγέτες του κομμουνιστικού κινήματος και Γενικού Γραμματέα της Κομμουνιστικής Διεθνούς, αποκαλύπτει συνταρακτικά στοιχεία από τον αιματηρό ρόλο των Αγγλων το Δεκέμβρη του 1944 και της ξενοκρατίας που προκάλεσε τον Εμφύλιο. Αναφερόμαστε στο βιβλίο του Γκεόργκι Δημητρόφ "Σελίδες από το απόρρητο ημερολόγιο", σε επιλογή - επιμέλεια Σπύρου Κουζινόπουλου.
Το χειρόγραφο ημερολόγιο του Γκεόργκι Δημητρόφ αποτελείται από 12 τετράδια και επιπλέον 9 φύλλα (σύνολο 1.673 φύλλα). Ο κομμουνιστής ηγέτης κρατούσε ανελλιπώς ημερολόγιο από την ημέρα της σύλληψής του από τους ναζί, στις 9 του Μάρτη 1933, με τη συκοφαντική κατηγορία ότι συμμετείχε στον εμπρησμό του Ράιχσταγκ, μέχρι τις 6 του Φλεβάρη 1949, οπότε επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας του.
Ο Σπύρος Κουζινόπουλος στην ελληνική έκδοση, επέλεξε ημερομηνίες που αφορούν στη σύλληψη και κράτηση του Δημητρόφ από τους ναζί (από το 1933 και εντεύθεν), από τις ανακρίσεις και τη θρυλική δίκη του και την καταδίκη του - σελίδες που αφορούν στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, στις πολεμικές προετοιμασίες του φασιστικού άξονα, στην ηρωική προετοιμασία και αντίσταση των λαών της ΕΣΣΔ και των άλλων εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων. Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου αφορά - και χωρίς περικοπές - τις ημερολογιακές σημειώσεις του Δημητρόφ και την Ελλάδα από το Δεκέμβρη του 1944 μέχρι και τον Εμφύλιο.
Η έκδοση συμπληρώνεται με επίμετρο, με σημειώσεις, με βιογραφικά προσώπων (κομμουνιστών και μη), τα οποία παρελαύνουν από τις ημερολογιακές σελίδες του Δημητρόφ, χρονολογικό πίνακα και ευρετήριο.


ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΛΜΑ – Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
(εκδόσεις Καστανιώτης, 1997)
Mέσα από αποκαλυπτικά, ανέκδοτα έως τώρα, έγγραφα του Yπουργείου Eξωτερικών, άγνωστα κείμενα και συγκλονιστικές μαρτυρίες, ο Σπύρος Kουζινόπουλος περιγράφει στο βιβλίο αυτό το μεγάλο άλμα, τη μεγάλη στροφή που με επιμονή του Eλευθέριου Bενιζέλου χρειάστηκε να γίνει τον Oκτώβριο του 1912, ώστε ο ελληνικός στρατός να προλάβει την ημέρα της γιορτής του Aγίου Δημητρίου να εισέλθει νικητής και τροπαιοφόρος στη μακεδονική πρωτεύουσα, φέρνοντας την πολυπόθητη άνοιξη ύστερα από 482 χρόνια βαρυχειμωνιάς, όσο κράτησε η τουρκική σκλαβιά για τη Θεσσαλονίκη. Πρόλογος καθηγητή Παύλου Πετρίδη.
Κάθε Οκτώβριο η Θεσσαλονίκη θυμάται, γιορτάζει και τιμά την ημέρα που ο ελληνικός στρατός εισήλθε νικητής και τροπαιοφόρος στη μακεδονική πρωτεύουσα, φέρνοντας την πολυπόθητη άνοιξη, ύστερα από 482 χρόνια βαρυχειμωνιάς, όσο κράτησε η τουρκική σκλαβιά για τη Θεσσαλονίκη.
Ήταν η ευλογημένη ώρα κατά την οποία "η πατρίς του Αριστοτέλους και του Αλεξάνδρου, της οποίας κάθε λόφος και κάθε κοιλάς, κάθε γωνία και κάθε σπιθαμή είναι ποτισμένη με αθώον ελληνικόν αίμα και έναυλος και έναγχος από τας οιμωγάς μαρτύρων της Πϊστεως και της Πατρίδος, ελευθέρα πλέον ρίπτεται εις την θερμήν, την ιστορικήν αγκάλην της Μητρός Ελλάδος", όπως παρατηρούσε στο κύριο άρθρο της, που ανήγγειλε και πανηγύριζε την απελευθέρωση η εφημερίδα "Μακεδονία" στο πρώτο μετά την επανέκδοσή της φύλλο, με ημερομηνία 28 Οκτωβρίου 1912.


Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ – ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ
(εκδόσεις Καστανιώτη 1988)
Το βιβλίο του Σπύρου Κουζινόπουλου "Η εκτέλεση της ειρήνης - υπόθεση Νικηφορίδη", που εκδόθηκε το 1988 από τις εκδόσεις Καστανιώτη, αναφέρεται σε  ένα αποτρόπαιο πολιτικό και δικαστικό έγκλημα, που είχε συντελεστεί το 1951 στη Θεσσαλονίκη, με την εκτέλεση στο χώρο των φυλακών του Γεντί-Κουλέ ενός 23χρονου παλικαριού, του Νίκου Νικηφορίδη. Μόνη κατηγορία, ότι συγκέντρωνε υπογραφές υπέρ της ειρήνης και κατά του πυρηνικού εξοπλισμού των δύο υπερδυνάμεων. Μόνο ενοχοποιητικό στοιχείο, ένα κοινό ραδιόφωνο, που είχε παρουσιασθεί από τις αρχές ως… «ασύρματος»!
Σ΄εκείνη την πρωτοφανή στα χρονικά υπόθεση Νικηφορίδη, είχαν εμπλακεί πολλά πρόσωπα που αργότερα «διέπρεψαν» με τη κατοπινή τους δράση: Από τον τότε λοχαγό της ΕΣΑ και κατοπινό «αόρατο δικτάτορα» Δημήτριο Ιωαννίδη που είχε βασανίσει προσωπικά τον Νικηφορίδη στη Μακρόνησο για να «ανανήψει», μέχρι τον συνταγματάρχη της χωροφυλακής Βαρδουλάκη, γνωστό αργότερα για τη συμμετοχή του στην υπόθεση δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη, αλλά και την τότε βασίλισσα Φρειδερίκη. Η οποία ενώ έδινε υποσχέσεις στη μάννα του παλικαριού ότι δεν θα εκτελεστεί ο γιος της, σε ένα ρεσιτάλ κυνισμού, περίμενε να γίνει η εκτέλεση του Νικηφορίδη και δύο μήνες μετά να υπογράψει την απονομή χάριτος!!



ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ: Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ
(εκδόσεις Καστανιώτη 1986, με πρόλογο Κωστή Μοσκώφ και το “σώμα” των παράνομων εφημερίδων της εποχής)
Στις 15 Μαίου 1941, ένα μόλις μήνα μετά την κατάληψη της Ελλάδας από τις χιτλερικές ορδές, δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη η πρώτη πανελλαδικά μυστική απελευθερωτική οργάνωση, με τον τίτλο “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”, που υπήρξε και μία από τις πρώτες αντιστασιακές οργανώσεις που δημιουργήθηκαν στις κατεχόμενες από τους ναζί χώρες της Ευρώπης.
Μερικές εβδομάδες ύστερα από τη δημιουργία της και συγκεκριμένα στα τέλη Ιουνίου 1941, η οργάνωση προχώρησε στην έκδοση μιας παράνομης εφημερίδας, με τον ίδιο αισιόδοξο τίτλο “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”, που επίσης έχει καταγραφεί στα χρονικά του αντιστασιακού τύπου σαν μία από τις πρώτες παράνομες εφημερίδες στον ευρωπαϊκό, την περίοδο της χιτλερικής περιόδου.
Η μυστική αυτή εφημερίδα, αποτέλεσε το φάρο των ελπίδων, των πόθων και της πάλης του σκλαβωμένου λαού της Μακεδονίας και της Θράκης εκείνα τα δύσκολα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής.
Το συγκλονιστικό χρονικό του αγώνα και των θυσιών της πρώτης αυτής αντιφασιστικής οργάνωσης, καθώς και τις μυθιστορηματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες εκδίδονταν και κυκλοφορούσε η εφημερίδα, περιγράφει το βιβλίο αυτό του Σπύρου Κουζινόπουλου.


ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ
(εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή, 1983)
Ο Σπύρος Κουζινόπουλος ήταν από τους πρώτους ξένους δημοσιογράφους που βρέθηκε στην Τουρκία, το Σεπτέμβριο του 1980, λίγες μόλις ώρες μετά την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος του Κενάν Εβρέν, καλύπτοντας δημοσιογραφικά τις συλλήψεις στις οποίες επιδόθηκε η δικτατορία, την βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων , τη στάση των πολιτικών δυνάμεων αλλά και τις συνθήκες πιου διαμορφώθηκαν στις σχέσεις της τουρκικής χούντας με τον έξω κόσμο.
Το βιβλίο αυτό, που εκτός των άλλων περιγράφει και τη σύλληψη του συγγραφέα, επειδή φωτογράφιζε στιγμές του στρατοκρατικού καθεστώτος, εξακολουθεί να παραμένει πάντα επίκαιρο, λόγω των εξαιρετικά λεπτών ελληνοτουρκικών σχέσεων και της στάσης της ηγεσίας της Άγκυρας.


Ο ΗΡΩΙΚΟΣ ΜΑΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ '36
(εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή 1976)
Ο πολυήμερος αγώνας των εργατών της Θεσσαλονίκης, την άνοιξη του 1936 και στη συνέχεια το αιματοκύλισμά τους, αλλά και η αυθόρμητη εξέγερση του λαού της Μακεδονικής πρωτεύουσας, στις 9 του Μάη, αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Η απεργία εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη την χώρα ωστόσο η καρδιά του κινήματος ήταν στην Θεσσαλονίκη. Τα τραγικά γεγονότα, ενέπνευσαν τον Γιάννη Ρίτσο να γράψει τον «Επιτάφιο». 
Στις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεδιπλώνονται, πρωτοστατούν οι καπνεργάτες, το πιο οργανωμένο συνδικαλιστικά, ταξικό κίνημα στην Ελλάδα. Ορμητήριό τους η Θεσσαλονίκη όπου πραγματοποιούν μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις, οι περισσότερες των οποίων διαλύονται βίαια από την αστυνομία. Κύριος λόγος του εργατικού αναβρασμού, ήταν η ανέχεια στην οποία είχαν περιέλθει οι καπνεργάτες, καθώς οι αμοιβές τους ήταν άθλιες.
Εκείνα τα γεγονότα στην πρωτεύουσα της ελληνικής Μακεδονίας, όπως αποδείχτηκε αργότερα, έδωσαν την αφορμή για την επιβολή της δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά στις 4 Αυγούστου 1936.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.