Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Σε κλίμα συγκίνησης η τελετή για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, αποθέτει ένα κόκκινο τριαντάφυλλο στη μνήμη των ανταρτών του ΕΛΑΣ  που απελευθέρωσαν στις 30 Οκτωβρίου 1944 τη ν πόλη από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής
Σε κλίμα έντονης συγκίνησης, έγιναν το μεσημέρι της Τετάρτης οι καταθέσεις στεφάνων, οι ομιλίες και η συναυλία με ρεμπέτικα τραγούδια της Κατοχής, για να τιμηθεί η 30ή Οκτωβρίου 1944,  ημέρα πού πρίν από 75 χρόνια οι δυνάμεις τού ΕΑΜ ΕΛΑΣ απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη από τήν Γερμανική ναζιστική κατοχή και τα Τάγματα Ασφαλείας.


Τριαντάφυλλο και από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου
Κρατώντας κόκκινα τριαντάφυλλα πολίτες και εκπρόσωποι του δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και φορέων απέτισαν φόρο τιμής στην αναθηματική πλάκα, μπροστά από το Βασιλικό Θέατρο, στη μνήμη των μαχητών του ΕΛΑΣ που απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής στις 30 Οκτωβρίου 1944.
Η επέτειος της 30ης Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα στις 14 Απριλίου 2016.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας κατά την ομιλία του στην εκδήλωση μνήμης στην αναθηματική πλάκα πλησίον του Βασιλικού Θεάτρου τόνισε ότι από εδώ στέλνουμε «μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας, μήνυμα συνεργασίας και αγώνα, ένα μήνυμα για την επίτευξη όλων των στόχων του λαού μας. Μια υπενθύμιση ότι μπορούμε να πετύχουμε αυτό που φαντάζει αδύνατο. Ένα από αυτά που μας δίδαξε η εθνική αντίσταση είναι ότι οι Έλληνες αντιστάθηκαν και πολέμησαν καθ’ όλη  την διάρκεια της Κατοχής και ξεπέρασαν τα κοινά ανθρώπινα μέτρα».
«Για την πόλη μας έχει και να θυμόμαστε και να φωτίζουμε όλες τις στιγμές της ιστορίας μας, κάθε πτυχή πέρα και πάνω από διχασμούς εφήμερες προτιμήσεις», πρόσθεσε ο δήμαρχος της πόλης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Δρόσος Τσαβλής τόνισε ότι γιορτάζουμε την απελευθέρωση από τα ναζιστικά στρατεύματα «μια εποχή που οι Έλληνες, οι συμπατριώτες, οι Θεσσαλονικείς στερήθηκαν πολλά, παιδιά πείνασαν, άνθρωποι θανατώθηκαν στα σκοπευτήρια, αλλά αυτό είχε αποτέλεσμα να δυναμώσει πολύ το εθνικό φρόνημα και σήμερα όλοι μαζί ενωμένοι απόγονοι των αγωνιστών της αντίστασης ’41-44 να μπορέσουμε να συνεχίσουμε μαζί , να μην αφήσει κανέναν μας να αναβιώσει τι φαινόμενου του φασισμού και του ναζισμού».

Από τα εγκαίνια της έκθεσης για τον αντιστασιακό τύπο στη Βόρεια Ελλάδα
Μετά την εκδήλωση στην αναθηματική πλάκα, ακολούθησαν τα εγκαίνια της έκθεσης ντοκουμέντων "Εθνική Αντίσταση 1941 - 1944 - Ο παράνομος Τύπος στη Βόρεια Ελλάδα", που θα διαρκέσει έως τις 10 Νοεμβρίου, στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου, και συναυλία με τα ρεμπέτικα τραγούδια της Κατοχής.
Νωρίτερα το πρωί, πραγματοποιήθηκε δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, όπου την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννης Χρυσουλάκης και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Γ’ Σώματος Στρατού. Την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκπροσώπησε ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.