Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Δημοσιεύματα δύο εφημερίδων για τα LED και την ποινική δίωξη

Δύο εφημερίδες της Θεσσαλονίκης ασχολούνται στις σημερινές εκδόσεις τους με το θέμα της ποινικής δίωξης που ασκήθηκε από τον εισαγγελέα διαφθοράς Θεσσαλονίκης κατά του πρώην δημάρχου Θερμαϊκού και των πρώην μελών της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, για την προμήθεια από τον  Δήμο Θερμαϊκού της προμήθειας των λαμπτήρων LED. H πρώτη εφημερίδα, η free press "Καρφίτσα" δημοσιεύει ρεπορτάζ του συντάκτη της Κώστα Καντούρη για την υπόθεση αυτή, ενώ η δεύτερη, η εφημερίδα "Μακεδονία" παραθέτει δηλώσεις του πρώην  δημάρχου Γιάννη Μαυρομάτη που αναφέρει ότι δεν φοβάται την υπόθεση αυτή, καθώς η προμήθεια των LED έγινε με τη σύμφωνη γνώμη της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αναλυτικά για την υπόθεση έγραψαν:

Το δημιοσίευμα της "Καρφίτσας"
Στο δημοσίευμα της εφημερίδας "Καρφίτσα", που υπογράφεται από τον δημοσιογράφο Κώστα Καντούρη, αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Τσουχτερή» αναδεικνύεται για την προηγούμενη διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού η απόφαση για την αλλαγή των κοινόχρηστων φώτων. Καταγγελίες που έφτασαν στον εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς οδήγησαν σε έρευνα, μετά την οποία ασκήθηκε ποινική δίωξη για απιστία σε βάρος ΟΤΑ, ποσού που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ. Αφορά το έργο αντικατάστασης των λαμπτήρων με λάμπες led που χρηματοδοτήθηκε με δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Η ποινική δίωξη ασκήθηκε με παραγγελία του εισαγγελέα διαφθοράς στα τέλη Σεπτεμβρίου και στρέφεται σε βάρος του τέως δημάρχου Θερμαϊκού Γιάννη Μαυρομάτη, του τέως αντιδημάρχου Οικονομικών και επτά μελών της οικονομικής επιτροπής του δήμου. Το έργο της αλλαγής λαμπτήρων και φωτιστικών στον δήμο είχε απασχολήσει πολλές φορές το δημοτικό συμβούλιο, ενώ και στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης παρατηρήθηκε ένταση με οξεία αντιπαράθεση μεταξύ σημερινής δημοτικής αρχής και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το έργο κόστους 3.632.828 ευρώ δημοπρατήθηκε τον Οκτώβριο του 2017 με βάση τη μελέτη που έγινε και είχε τίτλο «εξοικονόμηση ενέργειας στον δημοτικό φωτισμό με την προμήθεια φωτιστικών και λαμπτήρων τύπου Led». Σύμφωνα με το έργο άλλαξαν 5.000 φωτιστικά και 10.000 λαμπτήρες.
Παρ’ ότι το έργο και η μελέτη είχαν υπερψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο, εκτός από την παράταξη του Σπ. Κουζινόπουλου, οι καταγγελίες στη συνέχεια έπεσαν βροχή και καταψηφίστηκε το έργο και από την τότε αξιωματική αντιπολίτευση, που σήμερα ανέλαβε τη δημοτική αρχή. Και αυτό εν μέσω καταγγελιών ότι ο διαγωνισμός που έγινε ήταν «σικέ», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς παρ’ ότι συμμετείχαν τέσσερις εταιρίες, οι δύο αποσύρθηκαν, η μία «κόπηκε» επειδή δεν πληρούσε τους όρους και έμεινε μονάχα μία, που πήρε και το έργο. Επίσης καταγγέλθηκε υπερκοστολόγηση του έργου. Χαρακτηριστικά είναι όσα είχε αναφέρει σε δημοτικό συμβούλιο ο επικεφαλής παράταξης της αντιπολίτευσης Σπύρος Κουζινόπουλος ότι «στην Έδεσσα το φωτιστικό ίδιου τύπου κόστισε 200 ευρώ ενώ στον Θερμαϊκό 675 ευρώ το ένα». Παράλληλα καταγγέλθηκε πως η συμμετοχή μίας και μοναδικής εταιρίας δεν επέφερε εκπτώσεις παρά μόνον της τάξης κάτω του 10%, όταν σε τέτοια έργα οι εκπτώσεις στις προσφορές υπερβαίνουν το 40%.

Οι υπάλληλοι
Ενδεικτικό είναι ότι το έργο απασχόλησε τόσο δύο τμήματα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όσο και την Ολομέλεια, όμως τελικά κρίθηκε ότι οι διαδικασίες του διαγωνισμού έγιναν σύννομα. Ωστόσο δύο έγγραφα του προϊσταμένου των τεχνικών υπηρεσιών, αλλά και του προϊσταμένου των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου έκριναν πως το έργο είναι ασύμφορο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης, με την προκαταρκτική που διέταξε στα τέλη του περσινού Μαΐου διερεύνησε όλα όσα συνέβησαν και ειδικά τις διαδικασίες του διαγωνισμού, παρ’ ότι αυτές κρίθηκαν σύννομες, καθώς οι καταγγελίες είχαν να κάνουν με υπερκοστολόγηση. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι επισημάνσεις των δύο υπαλλήλων, αλλά και όσα είχαν σχετικά αναφερθεί στο δημοτικό συμβούλιο. «Προφανώς ισχύουν και όσα εμείς καταγγείλαμε προεκλογικά περί υπερκοστολόγησης», είπε στην Karfitsa ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης του δήμου Δημήτρης Καπλάνης, ο οποίος προεκλογικά κατήγγειλε τις διαδικασίες. «Προφανώς ο εισαγγελέας βρήκε κάτι, υπάρχει θέμα, τουλάχιστον οσμή σκανδάλου», συμπλήρωσε.
Εκτός των καταγγελιών των δύο ανώτερων υπαλλήλων του δήμου, καταγγελίες για το συγκεκριμένο έργο είχαν γίνει αναφορές και από τον επικεφαλής παράταξης της τότε αντιπολίτευσης Σπ. Κουζινόπουλου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, όπως και στην αποκεντρωμένη αυτοδιοίκηση. Το θέμα εκτός της υπερκοστολόγησης αφορούσε και τη χρηματοδότηση του έργου. Συγκεκριμένα, ακούστηκαν φωνές που έλεγαν ότι έπρεπε να ενταχθεί σε ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα και όχι να γίνει δανεισμός που επιβαρύνει ετησίως τον δημότη με ποσό που φτάνει τις 450.000 ευρώ, που είναι η ετήσια δόση του δανείου. Από την πλευρά της η τότε δημοτική αρχή και σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση του δήμου Θερμαϊκού υπεραμύνθηκε του έργου, λέγοντας ότι αυτό θα αποφέρει κέρδος στον δήμο από τη μειωμένη κατανάλωση ρεύματος, σε σύγκριση με τους συμβατικούς λαμπτήρες και φωτιστικά. Επίσης υποστηρίζουν ότι παρά τις δύο προσφυγές που έγιναν κατά του διαγωνισμού, το Ελεγκτικό Συνέδριο τον έκρινε σύννομο, επομένως οι ίδιοι δεν είχαν λόγο να μην προχωρήσουν.
Μετά τη δίωξη που ασκήθηκε από την πλευρά του εισαγγελέα διαφθοράς η υπόθεση παραπέμφθηκε στην ειδική ανακρίτρια εγκλημάτων διαφθοράς ενώπιον της οποίας θα κληθούν να απολογηθούν οι κατηγορούμενοι.


Η δήλωση Μαυρομάτη στη "Μακεδονία"
Σε δήλωσή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Μακεδονία" και στην  ιστοσελίδα Makthess.gr, ο πρώην δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, σχετικά με την ποινική δίωξη του Εισαγγελέα αναφέρει ότι:  «Η υπόθεση αφορά καταγγελία μιας εκ των τεσσάρων εταιριών που συμμετείχαν στον σχετικό διαγωνισμό και η οποία τελικά κόπηκε από την οικονομική επιτροπή που προέκρινε την μια εταιρία. Ποινική δίωξη κινήθηκε σε βάρος όλων των μελών της οικονομικής επιτροπής» αναφέρει ο κ. Μαυρομάτης που υποστηρίζει πως ο ίδιος δεν έχει λάβει ακόμα γνώση της σχετικής δικογραφίας.
Όπως υποστηρίζει ο κ. Μαυρομάτης «δεν φοβάται για την υπόθεση» καθώς η διαδικασία έγινε με την σύμφωνη γνώμη του τμήματος του Ελεγκτικού Συμβουλίου αλλά και της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συμβουλίου. Για την υπόθεση, ο πρώην δήμαρχος υποστηρίζει πως και στο παρελθόν κατέθεσε στις αρμόδιες δικαστικές αρχές και πως η δίωξη είναι αποτέλεσμα των καταγγελιών της μιας εκ των τεσσάρων εταιριών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.