Τρίτη 17 Αυγούστου 2021

Αθηνά Λινού: Έρχεται έκρηξη κρουσμάτων

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού προειδοποιώντας ότι έρχεται έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού και πως τα κρούσματα αναμένεται να διπλασιαστούν ή και να τριπλασιαστούν μη αποκλείοντας να ξεπεράσουν τα 8.000 την ημέρα, πολλά εκ των οποίων θα είναι με ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Προσδιόρισε το πιο κρίσιμο διάστημα για τη χώρα για μετά τον Σεπτέμβριο, περίοδος που θα έχει αρχίσει να κρυώνει ο καιρός ενώ θα ανοίξουν τα σχολεία και θα επιστρέψουν οι πολίτες στην εργασία τους.

Η Αθηνά Λινού αναφέρθηκε μετ’ επιτάσεως και στο πολύ σοβαρό σύνδρομο post covid, το οποίο ταλαιπωρεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ασθενείς που νόσησαν και ξεπέρασαν τον κίνδυνο αλλά ακόμα και ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Όπως χαρακτηριστικά είπε τα πιο κοινά συμπτώματα είναι η μόνιμη εξάντληση και κόπωση, ο βήχας, η ανοσμία (ολική απώλεια όσφρησης ή διαταραχές στην όσφρηση) η απώλεια γεύσης, η αϋπνία και δυσκολία στην πνευματική συγκέντρωση.

Ο κορωνοϊός επηρεάζει όλα τα συστήματα από το αναπνευστικό, το ουροποιητικό μέχρι το ήπαρ, την καρδιά καθώς και το κεντρικό και περιφερικό νευρικό σύστημα.

Γι’ αυτό, όπως είπε μιλώντας στο Mega η καθηγήτρια Επιδημιολογίας παρατηρούνται για μεγάλο διάστημα μετά την ανάρρωση προβλήματα μνήμης, δυσκολία στην καθημερινότητα, καθώς και προβλήματα ψυχικής υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.