Τρίτη 12 Απριλίου 2022

Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή

 


Εκδήλωση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, πραγματοποίησε ο Δήμος Θερμαϊκού στο Αμφιθέατρο του ΚΑΠΠΑ 2000, με την προβολή της ταινίας τεκμηρίωσης το Ιαπωνικό πλοίο «TOKEI MARU» του σκηνοθέτη και ερευνητή, Ζάχου Ζαμολαδά.

Ο σκηνοθέτης Ζάχος Ζαμολαδάς με το δήμαρχο
Γ.Τσαμασλή και τον πρόεδρο του ΚΑΠΠΑ Π.Τροκάνα

Η ταινία θυμίζει τα 100 χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα του ολοκαυτώματος της Σμύρνης και την γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας.

Η ταινία animation “Tokei Maru” έχει ως θέμα τον Ιάπωνα Πλοίαρχο, που πέταξε το πολύτιμο φορτίο του για να σώσει από πνιγμό και βέβαιο θάνατο τους πρόσφυγες της Ιωνίας. Τα δραματικά γεγονότα, που διαδέχονταν το ένα το άλλο, η πλοκή και η δράση, αβίαστα έφεραν δάκρυα συγκίνησης στους περισσότερους θεατές.

Ο Δήμος Θερμαϊκού μέσω αυτών των εκδηλώσεων έχει στόχο να μετατρέψει την ατομική σε συλλογική μνήμη και, έτσι, να εμποδίσει την επίσκεψη της λησμονιάς στις νεότερες γενιές!

Ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής, κατά τη διάρκεια του σύντομου χαιρετισμού του, μεταξύ άλλων, επεσήμανε πως το «πλοίο αυτό αποτελεί σύμβολο αμοιβαίας φιλίας του λαού μας με τη χώρα της Ιαπωνίας, αφού η αλληλεγγύη προς τον δοκιμαζόμενο συνάνθρωπο στάθηκε πάνω απ’ όλους και απ’ όλα».


Η εκδήλωση έκλεισε με χορούς από τις Αλησμόνητες Πατρίδες – παιδικό εφηβικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΝΕΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.