Σάββατο 12 Αυγούστου 2023

Το κάμπινγκ Αγ. Τριάδας άλλοτε και τώρα


του Σπύρου Κουζινόπουλου

Μερικά στοιχεία για το πρώην κάμπινγκ του ΕΟΤ στην Αγία Τριάδα, που το ΤΑΙΠΕΔ έβαλε μπροστά, με τη σύμπραξη της δημοτικής αρχής Τσαμασλή να προχωρήσει στην τσιμεντοποίησή του και την κοπή ενός πολύ μεγάλου αριθμού δέντρων που υπάρχουν στο χώρο προκειμένου να χτιστούν εκεί, μπροστά στο κύμα, πολυτελείς βίλες και "πεντάστερο ξενοδοχείο", στερώντας από τους κατοίκους την πρόσβαση στην παραλία,. 

Το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης ανήκε στην Κοινότητα Αγίας Τριάδας. Η δημιουργία του κάμπινγκ, τη δεκαετία του ’60, στηρίχτηκε στην αναγκαστική απαλλοτρίωση κοινοτικής τότε έκτασης και αγροτεμαχίων των κατοίκων της Αγίας Τριάδας, που ήταν σε ορισμένες περιπτώσεις, βίαιη, όπως έγινε στα μαύρα χρόνια της χούντας. 

Άποψή μας είναι ότι από την ώρα που έπαψε να ισχύει ο λόγος για τον οποίο έγιναν εκείνες οι απαλλοτριώσεις και δεν λειτουργεί πλέον το κάμπινγκ από δημόσιο φορέα, η έκταση πρέπει να επιστραφεί στο δήμο Θερμαϊκού, που είναι ο φυσικός διάδοχος της τότε Κοινότητας Αγίας Τριάδας. Και από το δήμο, να αξιοποιηθεί ο χώρος προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Αυτό το κάμπινγκ στην ανατολική ακτή του Θερμαϊκού, κάποτε έσφυζε από ζωή τα καλοκαίρια, διαθέτοντας 350 θέσεις για τροχόσπιτα και σκηνές, χωρητικότητας 1.200 ατόμων και φιλοξενώντας στην ακτή του 6.000 λουόμενους, με συνέπεια να δουλεύουν και τα καταστήματα της περιοχής. Κάτι που θα μπορούσε να ξαναζωντανέψει, καθώς ο θεσμός των κάμπινγκ γνωρίζει εκ νέου άνθιση σε όλη την Ευρώπη.

Κι όμως, αυτό τον επίγειο παράδεισο, επιδιώκει το ΤΑΙΠΕΔ να τον καταστρέψει. Και με την κοπή των δέντρων να φυτρώσουν στη θέση τους άχαροι όγκοι μπετόν, προκειμένου να δημιουργηθούν εκεί πολυτελείς βίλες και εξοχικές κατοικίες για λίγους.

Από τα γυρίσματα το 1964 στους χώρους του κάμπινγκ Αγ.Τριάδας της ταινίας
"Κάτι να καίει" με τους Ρένα Βλαχοπούλου, Ντίνο Ηλιόπουλο, Κώστα Βουτσά κ.α.


Σήμερα,  αν και εγκαταλειμμένο το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο, με τα εκατοντάδες δέντρα που κατακλύζουν τους χώρους του. Πανύψηλες λεύκες, αιωνόβια πεύκα, φοίνικες και κάθε λογής βλάστηση που σε συνδυασμό με την εκπληκτική του παραλία θα μπορούσε να αποτελεί, όπως παλιά, όαση αναψυχής, ξεκούρασης, δροσιάς όχι μόνο για τους κατοίκους του δήμου Θερμαϊκού, αλλά και για χιλιάδες Θεσσαλονικείς και ευρύτερα. Με την παράλληλη ανάπτυξη τουριστικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που θα συνέβαλαν στην οικονομική ανόρθωση της περιοχής. Πολύ περισσότερο που αυτό το κάμπινγκ στην ανατολική ακτή του Θερμαϊκού, κάποτε έσφυζε από ζωή τα καλοκαίρια, διαθέτοντας 350 θέσεις για τροχόσπιτα και σκηνές, χωρητικότητας 1.200 ατόμων και φιλοξενώντας στην ακτή του 6.000 λουόμενους, με συνέπεια να δουλεύουν και τα καταστήματα της περιοχής. 

Επίσης, ένα τμήμα του χώρου, θα μπορούσε να ξαναζωντανέψει ως οργανωμένος κατασκηνωτικός χώρος, καθώς ο θεσμός των κάμπινγκ γνωρίζει εκ νέου άνθιση σε όλη την Ευρώπη, κυρίως τη νότια (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία).

Κι όμως, αυτό τον επίγειο παράδεισο, επιδιώκει το ΤΑΙΠΕΔ να τον καταστρέψει. Και με την κοπή των δέντρων να φυτρώσουν στη θέση τους άχαροι όγκοι μπετόν, προκειμένου να δημιουργηθούν εκεί πολυτελείς βίλες, εξοχικές κατοικίες για λίγους και ένα "πεντάστερο" ξενοδοχείο.

Η σημερινή διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού υπό τον δήμαρχο Γιώργο Τσαμασλή έχει σοβαρή ευθύνη που τρία χρόνια τώρα δεν άσκησε τις απαραίτητες πιέσεις προς το ΤΑΙΠΕΔ ώστε αφενός μεν να μην προχωρήσει η τσιμεντοποίηση του χώρου και αφετέρου να περάσει στα χέρια του Δήμου για την αξιοποίησή του προς όφελος του Δήμου και των δημοτών. Ενώ οι ευθύνες βαραίνουν και την προηγούμενη δημοτική αρχή υπό τον Γιάννη Μαυρομάτη ο οποίος δεν τήρησε την υπόσχεση που είχε δώσει το 2015, ενώπιον του τότε προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιου Πιτσιόρλα ότι θα προχωρούσε σε τροποποίηση του  Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της περιοχής, ώστε να προβλέπεται πως ο συγκεκριμένος χώρος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ως κάμπινγκ από το δήμο. Δέσμευση που την είχε επαναλάβει και στις 10-7-2014 στη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, όπου είχε συζητηθεί το θέμα της τσιμεντοποίησης του κάμπινγκ Αγίας Τριάδας.

Η δημοτική παράταξη "Συμπολιτεία Θερμαϊκού" είχε παρουσιάσει στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού ολοκληρωμένη πρόταση με βάση την οποία η δημοτική αρχή  μπορούσε και έπρεπε να διεκδικήσει την απόκτηση του χώρου. Προκειμένου, εκτός από την επαναλειτουργία του ως κάμπινγκ, για να αποδίδει έσοδα στα ισχνά δημοτικά ταμεία, να τον λειτουργήσει και ως πολυχώρος πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων που τόση ανάγκη έχει η περιοχή. Και κυρίως με τη δημιουργία ανοιχτού θεάτρου, θερινού κινηματογράφου και χώρου συναυλιών. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.