Το Μακεδονικό Γραφείο, που ήταν η μόνη σχεδόν από τις οργανώσεις του ΚΚΕ σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα η οποία είχε μείνει αλώβητη στη διάρκεια της δικτατορίας Μεταξά - με τα στελέχη της να έχουν διαφύγει τη σύλληψη από τα όργανα του περιβόητου υπουργού Ασφαλείας της 4ης Αυγούστου, Μανιαδάκη- την επομένη κιόλας της εισβολής των Γερμανών στη Θεσσαλονίκη, σήκωσε το φλάμπουρο του αγώνα ενάντια στους κατακτητές.
Με πρωτοβουλία του Γραμματέα του Μακεδονικού Γραφείου, Απόστολου Τζανή, δημιουργήθηκε στις 15 Μαίου 1941, ένα μήνα σχεδόν μετά την εισβολή των χιτλερικών στη Θεσσαλονίκη, η εθνικοαπελευθερωτική οργάνωση «Ελευθερία», που υπήρξε η πρώτη αντιστασιακή οργάνωση σε ολόκληρη την κατεχόμενη από τους Ναζί Ευρώπη.
Η Οργάνωση «Ελευθερία» θα αποτελέσει το «προζύμι» της αντίστασης σε όλη τη χώρα, ενώ θα εκδώσει μυστικά και την ομότιτλη εφημερίδα «Ελευθερία», που υπήρξε το πρώτο αντιστασιακό φύλλο το οποίο κυκλοφόρησε στη Βόρεια Ελλάδα τον Ιούνη του 1941.
Τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου του 1941, η οργάνωση «Ελευθερία» δημιουργεί στην περιοχή της Νιγρίτας την ανταρτοομάδα «Οδυσσέας Ανδρούτσος», με αρχηγό αρχικά τον έφεδρο λοχία Στέργιο Μουδιώτη και στη συνέχεια τον δάσκαλο Θανάση Γκένιο, με το ψευδώνυμο «Λασσάνης». Και λίγες μέρες αργότερα, συγκροτεί την ανταρτοομάδα «Αθανάσιος Διάκος» στα ορεινά του Κιλκίς, με αρχηγό αυτού του ένοπλου τμήματος τον έφεδρο ανθυπολοχαγό Χρήστο Μόσχο από την Άθυτο Χαλκιδικής. Αυτές οι δύο ανταρτοομάδες, υπήρξαν τα δύο πρώτα ένοπλα αντιστασιακά τμήματα στην κατεχόμενη από τους Ναζί, Ελλάδα.
Όταν το Σεπτέμβρη του 1941 ξεσπάει η εξέγερση της Δράμας, κατά των Βουλγάρων φασιστών κατακτητών, τα ηγετικά στελέχη του Μακεδονικού Γραφείου μεταβαίνουν εσπευσμένα στην περιοχή για να την αποτρέψουν, θεωρώντας την πρόωρη και ανοργάνωτη. Μόλις όμως περνούν κρυφά το Στρυμόνα, διαπιστώνουν ότι ήδη είχε εκδηλωθεί η εξέγερση. Και από το κρησφύγετο που χρησιμοποιούσε η οργάνωση στη Μυρίνη Σερρών, στο σπίτι των αδελφών Χρυσόστομου και Κώστα Κουτουρούση, όπου λειτουργούσε και μυστικό τυπογραφείο του αγώνα, αποτρέπουν την επέκταση της εξέγερσης στα χωριά του Παγγαίου.
Μετά τα γεγονότα της Δράμας, όπου χιλιάδες εξεγερμένοι αλλά και αθώοι πολίτες καταπνίγονται από το βουλγαρικό στρατό κατοχής, τα μέλη του Μακεδονικού Γραφείου φεύγοντας από το κρησφύγετο της Μυρίνης και στην προσπάθειά τους να περάσουν το Στρυμόνα, δολοφονούνται στην περιοχή της Παλαιοκώμης, στις 6 Οκτώβρη του 1941, από τμήμα του Βουλγαρικού φασιστικού στρατού, που είχε συστρατευτεί με τη χιτλερική Γερμανία.
Τα ονόματα των εκτελεσμένων στελεχών του Μακεδονικού Γραφείου ήταν:
-Αποστόλης Τζανής, γραμματέας του Μακεδονικού Γραφείου, με το ψευδώνυμο «Κωστάκης», δάσκαλος από το χωριό Κλεινές του Νομού Φλώρινας.
-Παρασκευάς Μπάρμπας, Γραμματέας του κλιμακίου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης του Μακεδονικού Γραφείου, με ψευδώνυμο «Δράκος», ναυτικός από το Βόλο.
-Μωυσής Πασχαλίδης, οργανωτικός της ΟΚΝΕ, με το ψευδώνυμο «Γρηγόρης», αγρότης από το γειτονικό χωριό Αμφίπολη.
-Τέλος τα δύο αδέλφια Αραμπατζής Μαζαράκης και Λάμπρος Μαζαράκης, στελέχη του τεχνικού μηχανισμού του Μακεδονικού Γραφείου, από το χωριό Ηλιοκώμη.
Μαζί με τα πέντε ηγετικά στελέχη του Μακεδονικού Γραφείου δολοφονήθηκαν και τρεις νέοι, οι δύο από τους οποίους ήταν αδέλφια, καταγόμενοι από τα Κύργια Δράμας που επίσης επιχειρούσαν να περάσουν το Στρυμόνα. Επρόκειτο για τους Χρήστο Βύζελη από την Προσοτσάνη Δράμας και τους Δημήτριο Ναλμπάντη και Θεόδωρο Μαδεμλή από το Δοξάτο Δράμας.
Στον τόπο της ομαδικής εκτέλεσης, κοντά στην Παλαιοκώμη Σερρών, έχει στηθεί λιτό μνημείο για να θυμίζει τη θυσία των πρωτοπόρων του αντιστασιακού αγώνα για την αποτίναξη της χιτλερικής σκλαβιά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.