Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Εντάχθηκε στο νέο ΕΣΠΑ το 5ο Δημοτικό Σχολείο Περαίας


H ανέγερση του 5ου Δημοτικού Σχολείου Περαίας,  εντάχθηκε στο νέο ΕΣΠΑ  2014 – 2020, με συνολικό προϋπολογισμό 4.5 εκατ. ευρώ. Το νέο σχολείο θα είναι δυναμικότητας 300 μαθητών και προβλέπεται να είναι από τα πλέον σύγχρονα σχολικά συγκροτήματα.

Την ένταξη του σχολείο στο νέο ΕΣΠΑ υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, και οι εργασίες κατασκευής πρόκειται να αρχίσουν την 1η Νοεμβρίου 2016 και να ολοκληρωθούν σε δύο χρόνια, στις 30 Οκτωβρίου 2018.
Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, «η ανέγερση του σχολείου αποτελούσε πάγιο αίτημα του Δήμου Θερμαϊκού, ο οποίος προετοίμασε τις μελέτες και το έργο με πλήρη ωριμότητα εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ. Οι εργασίες κατασκευής του σχολείου, που πληροί τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές, θα αρχίσουν τον επόμενο Νοέμβριο και θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Οκτώβριο του 2018. Η Παιδεία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η φιλοσοφία μας είναι μία: Δεν μένουμε σε έργα βιτρίνας. Αντιθέτως, προχωρούμε με ταχείς ρυθμούς στην κατασκευή και υλοποίηση έργων ουσίας και αξιοποιούμε στο μέγιστο δυνατό τις χρηματοδοτήσεις από το νέο ΕΣΠΑ, αυτό το σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας».
Το έργο εντάχθηκε στον άξονα προτεραιότητας «Επένδυση στην εκπαίδευση, την απόκτηση δεξιοτήτων και τη δια βίου μάθηση».
Το νέο σχολείο θα είναι 12θέσιο, δυναμικότητας 300 μαθητών, εμβαδού 2.443,25 τ.μ., που αναπτύσσεται σε δυο ορόφους, με υπόγειο, σε οικόπεδο συνολικού εμβαδού 4.706,63 τ.μ. Οι νέες κτιριακές υποδομές ακολουθούν τις επιταγές του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ), έχει χώρους διοίκησης (περιλαμβανομένου ιατρείου – αναρρωτηρίου και γραφείου Συλλόγου Γονέων και Μαθητικών Κοινοτήτων), κοινωνικούς χώρους (βιβλιοθήκη, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κλειστό γυμναστήριο κτλ.), βοηθητικούς χώρους, 12 αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα φυσικών επιστημών, αίθουσα αισθητικής αγωγής, αίθουσα πληροφορικής και αίθουσα ξένων γλωσσών.
Επίσης, προβλέπεται πλήρης διαμόρφωση του αύλειου χώρου, με περίφραξη, γήπεδο καλαθοσφαίρισης, χώρους πρασίνου και εξοπλισμό (ηλεκτροφωτισμό, πέργκολες, βρύσες, τραπεζοκαθίσματα, κάδους και παγκάκια). Το διώροφο σχολικό συγκρότημα με κεραμοσκεπή και τμήμα φυτεμένου δώματος εξασφαλίζει την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρίες.
Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, «η ένταξη του σχολείου στο νέο ΕΣΠΑ είναι μια από τις σημαντικότερες επιτυχίες αυτής της διοίκησης».

Σήμερα το 5ο Δημοτικό Σχολείο στεγάζεται σε μισθωμένο κτίριο, με αποτέλεσμα το κόστος λειτουργίας του να είναι δυσβάσταχτο, ενώ και οι συνθήκες εκπαίδευσης δεν είναι οι επιθυμητές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.