Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Μία φωτογραφία από συνέντευξη με τον θρυλικό "Τίγρη"

Καθώς φτάσαμε σε μία ακόμη επέτειο, την 55η, της δολοφονίας του μαραθωνοδρόμου της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη από το παρακράτος της ακροδεξιάς, το 1963 στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζουμε μία φωτογραφία που ανέσυρε από το πολύτιμο αρχείο του και μας έστειλε ο πολύ καλός φωτορεπόρτερ Γιώργος Γιακουμίδης.

Ο θρυλικός "Τίγρης", ο Μανόλης Χατζηαποστόλου, που με το παράτολμο σάλτο του στο τρίκυκλο των δολοφόνων του βουλευτή της Αριστεράς, βοήθησε στην αποκάλυψη των ενόχων, απεικονίζεται εδώ τη δεκαετία του '80, σε μία από τις πολλές συνεντεύξεις που μας είχε παραχωρήσει.
Η συγκεκριμένη φωτογραφία, καθώς υπάρχουν και άλλες με τον "Τίγρη" στο αρχείο μας, ήταν τότε για την εφημερίδα "Πρώτη" και την είχε αποθανατίσει ο Γ.Γιακουμίδης.
Ο "Τίγρης" λίγες μέρες μετά το παράτολμο
σάλτο μορτάλε πάνω στο τρίκυκλο των δολοφόνων
Ο Μανόλης Χατζηαποστόλου που σαν αίλουρος πήδηξε πάνω στο τρίκυκλο του παρακράτους, κι ενώ αυτό βρισκόταν εν κινήσει, αμέσως μετά το δολοφονικό χτύπημα στον Λαμπράκη, παλεύοντας πάνω στην καρότσα με τους δολοφόνους Γκοτζαμάνη και Εμμανουηλίδη, συνέβαλε τα μέγιστα στη σύλληψή τους, πέθανε στα 72 του χρόνια, την Πρωτομαγιά του 2001, πριν 17 ακριβώς χρόνια, μετά από μάχη με την επάρατο νόσο.
Στις 22 Μαίου 1963, ο «Τίγρης» είχε βρεθεί τυχαία την κατάλληλη στιγμή στην κατάλληλη θέση, στη γωνία Βενιζέλου-Ερμού-Σπανδωνή, την ώρα ακριβώς που ένα τρίκυκλο, με έναν μουστακαλή οδηγό κι ένα ακόμη άτομο στην καρότσα του, έπεφτε πάνω στον βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη, την ώρα που κατέβαινε από το κτήριο της Λέσχης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, όπου είχε μιλήσει νωρίτερα σε συγκέντρωση της Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ).

Ο Χατζηαποστόλου, από τα «παιδιά-σαλταδόρους» της κατοχής, που για να αρπάξουν μία κουραμάνα ψωμί, πηδούσαν πάνω στα γερμανικά αυτοκίνητα, δεν δίστασε μόλις είδε τη σκηνή της δολοφονίας. Και με το εκπληκτικό του εκείνο σάλτο-μορτάλε, το πήδημα του θανάτου πάνω στο τρίκυκλο, ήταν αυτός που αποκάλυψε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο στυγερά πολιτικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν ποτέ σ’ αυτή τη χώρα. Καθώς, όπως έλεγαν αργότερα στην πολύκροτη δίκη για τη δολοφονία όλοι οι δικαστικοί παράγοντες: «Χωρίς τον "Τίγρη" θα είχαν κατορθώσει, αυτό το πολιτικό έγκλημα, να το περάσουν σαν ένα τροχαίο ατύχημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.