Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Εν αγνοία του Τοπικού Συμβουλίου η καταστροφή στο Πάρκο Επανομής

Αυτές τις ημέρες, η Επανομή γιορτάζει όχι μόνο τον πολιούχο της Άγιο Αργύριο τον Επανομίτη, αλλά έχει και μία ακόμη «γιορτή»: Την καταστροφή ενός τμήματος στο Νέο Πάρκο της Επανομής, προκειμένου να εξυπηρετηθούν από την ανεκδιήγητη δημοτική αρχή, τα συμφέροντα ιδιοκτήτη καταστήματος της περιοχής.

Η εισήγηση, όπως την είχε φέρει η διοίκηση Μαυρομάτη στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και την ψήφισε η παράταξή του, έλεγε ότι θα δοθεί άδεια σε ιδιοκτήτη καφέ-μπαρ, «για την κατασκευή ξύλινου δαπέδου και τροχήλατων stand έμπροσθεν καταστήματος στη Δημοτική Κοινότητα Επανομής».

Το αποτέλεσμα ήταν ότι με βάση την έγκριση που έλαβε από τη διοίκηση του Δήμου, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, έσκαψε ένα μεγάλο τμήμα του πάρκου, όχι μόνο μπροστά στο καφέ-μπαρ αλλά και στο γειτονικό χώρο, καταστρέφοντας το γκαζόν και οτιδήποτε πράσινο ήταν φυτρωμένο, για να τοποθετήσει στη συνέχεια σιδηροκατασκευές, πάνω στις οποίες καρφώνει ξύλινο δάπεδο, αλλοιώνοντας εντελώς τη φυσιογνωμία του χώρου.

Έτσι, οι κάτοικοι της Επανομής αλλά και οι επισκέπτες της που καταφθάνουν αυτές τις ημέρες για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις προς τιμή του Αγίου Αργυρίου του Επανομίτη, αντιμετωπίζουν ένα άθλιο θέαμα. Καθώς στο βωμό του όποιου επιχειρηματικού κέρδους, καταστρέφεται το μοναδικό παρκάκι που διαθέτει η Επανομή στο κέντρο της πόλης. Πολύ περισσότερο που πρέπει να θεωρείται σίγουρο, ότι για λόγους ανταγωνισμού, και άλλοι ιδιοκτήτες παρόμοιων καταστημάτων της περιοχής, θα ακολουθήσουν την ίδια οδό. Με συνέπεια σε λίγο να μην υπάρχει καθόλου ο χώρος του πάρκου.


Σημειώνεται ότι για να αποφευχθούν οι έντονες αντιδράσεις από την κοινωνία της Επανομής και προκειμένου το θέμα να περάσει στα «μουλωχτά», η διοίκηση Μαυρομάτη, δεν έφερε καν το ζήτημα στο Τοπικό Συμβούλιο της Επανομής, το οποίο είχε πλήρη άγνοια για την υπόθεση. Ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, που συνεδρίασε στις 22 Απριλίου, με την παρουσία μόνο των δημοτικών συμβούλων της παράταξης του δημάρχου, η άδεια που εγκρίθηκε, έλεγε ότι με την κατασκευή αυτή «δεν θα παραβιάζεται ο προορισμός των κοινόχρηστων πραγμάτων και δεν θα επέρχεται αλλοίωση στη φυσική μορφολογία τους και τα βιοτικά στοιχεία της», όπως ρητά ορίζει το άρθρο 13 του Ν. 2971/2001. Φυσικά, και τα «κοινόχρηστα πράγματα» και την «φυσική μορφολογία» κάποιοι την έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια.

Πρέπει να αναφερθεί ότι όταν ήρθε η ώρα της ψηφοφορίας στο δημοτικό συμβούλιο για το ανοσιούργημα αυτό, αντέδρασαν έντονα μόνο οι δύο παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος και Θοδωρής Ζδούκος, ( οΓιάννης Τσακμάκας απουσιάζε εκτός Θεσσαλονίκης), καταψηφίζοντας. Έξι δημοτικοί σύμβουλοι, μεταξύ των οποίων  ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Θοδωρής Τζέκος, τέσσερις σύμβουλοι της παράταξης «ΘερμαΓικός» και η κ.Ντίνα Μώραλη ψήφισαν λευκό. Ενώ το υπερψήφισαν μόνο οι 15 παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Μαυρομάτη. Δηλαδή, η απόφαση πάρθηκε από μία μειοψηφία, δεδομένου ότι ο αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου είναι συνολικά 33.

Και μία επιστολή
Από αναγνώστη του «Φάρου του Θερμαϊκού», πήραμε με e-mail και δημοσιεύουμε την επιστολή που ακολουθεί. Τον ευχαριστούμε, καθώς και για τις φωτογραφίες που μας έστειλε:
«Καλημέρα,
επειδή είδα ότι έχετε ασχοληθεί με το θέμα του Πάρκου Επανομής, παρακαλώ ξαναγράψτε κάτι. Έχουν καταστρέψει το πάρκο και δε μιλάει κανένας.
όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες, αυτό δεν είναι απλή κατασκευή ξύλινου πατώματος όπως επιδεικτικά λέει η κ. Πασχαλίδου. Κι’  έπειτα, η πολεοδομία έδωσε την όποια άδεια αλλά με την προϋπόθεση να "μην καταστραφεί το φυσικό περιβάλλον". τι να πω.

Ευχαριστώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.