Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Εκδηλώσεις για την επέτειο συντριβής του Ναζισμού

Σειρά εκδηλώσεων πραγματοποιούνται σε ολόκληρη τη διοικητική Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την επέτειο της 9ης Μαΐου 1945, ημέρα συντριβής του φασισμού και του ναζισμού και λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Για την έμπρακτη απόδοση της οφειλόμενης από το Έθνος τιμής προς τους πολεμιστές, τους αγωνιστές, τους νεκρούς και τα θύματα του ιερού αγώνα και της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 του Ελληνικού λαού εναντίον των εχθρικών στρατευμάτων κατοχής.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα πραγματοποιηθούν σήμερα Δευτέρα 9 Μαΐου 2016, γενικός σημαιοστολισμός, από ώρα 08:00' μέχρι και τη δύση του ηλίου της 9ης Μαΐου 2016 και φωταγώγηση όλων των δημόσιων καταστημάτων, των καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ., O.T.A., Τραπεζών και καταστημάτων κοινής ωφέλειας από τη δύση του ηλίου της 9ης Μαΐου 2016 μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.
Ειδικότερα, στην πόλη της Θεσσαλονίκης, έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα πραγματοποιηθούν την ίδια ημέρα και οι παρακάτω εκδηλώσεις:
-Ώρα 11.00' π.μ.: Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης (Γ΄Σ.Σ.), χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθιμου.
-Ώρα 11.30' π.μ.: Ομιλία της Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Παρασκευής Πατουλίδου, στον χώρο του Ηρώου του Γ΄ Σώματος Στρατού και στη συνέχεια κατάθεση στεφάνων από τους κ.κ.: Εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, Διοικητή του Γ΄ Σώματος Στρατού, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, εκπροσώπους Αντιστασιακών και λοιπών Οργανώσεων που έλαβαν μέρος ενεργά στον αγώνα και την αντίσταση κατά των δυνάμεων κατοχής και από όποιον εκπρόσωπο Νομικού προσώπου ή άλλου φορέα επιθυμεί να τιμήσει την εκδήλωση.
Επίσης, κατόπιν αιτημάτων των Γενικών Προξένων της Δημοκρατίας της Σερβίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη προς το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και θετικής εκ μέρους του τελευταίου απάντησης, θα πραγματοποιηθεί -στο πλαίσιο της επετείου Λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου- τελετή κατάθεσης στεφάνων στα μνημεία πεσόντων του σερβικού και ρωσικού τομέα του Συμμαχικού Κοιμητηρίου Ζέιτελινκ στη Θεσσαλονίκη την ίδια μέρα ώρα 12:30' και 12:45' αντίστοιχα.
Εκδηλώσεις για τον εορτασμό των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 9 Μαΐου και στις έδρες των λοιπών Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τους οικείους Δήμους και θα περιλαμβάνουν επίσημη δοξολογία, ομιλία του οικείου Αντιπεριφερειάρχη, που θα εκφωνηθεί μετά το πέρας της Δοξολογίας (στο χώρο του μνημείου) και κατάθεση στεφάνων από τις Αρχές, τα Πολιτικά Κόμματα και όποιο νομικό πρόσωπο επιθυμεί να τιμήσει την εκδήλωση.
Η μεγάλη ημέρα

9 Μαΐου 1945 και ώρα 0.43 π.μ., στην αίθουσα της στρατιωτικής σχολής μηχανικού, στο προάστιο Κάρλσχορστ του Βερολίνου, υπογράφεται η άνευ όρων συνθηκολόγηση της Γερμανίας. Στις 30 Απριλίου 1945 και ενώ οι Σοβιετικοί είχαν φτάσει σε απόσταση αναπνοής από την Καγκελαρία ως αποτέλεσμα της Μάχης του Βερολίνου, ο Χίτλερ αυτοκτονεί και οι επιζώντες διάδοχοί του υπογράφουν την άνευ όρων συνθηκολόγηση. Η υπογραφή της συνθηκολόγησης έγινε στις 9 Μαΐου 1945, ώρα 0.43 π.μ..Την ανώτατη γερμανική στρατιωτική διοίκηση εκπροσώπησαν ο στρατάρχης Κάιτελ, ο ναύαρχος Φρίντερμπουργκ και ο στρατηγός της αεροπορίας Στουμπφ. Την αντιπροσωπεία της αντιχιτλερικής συμμαχίας αποτέλεσαν: από μέρους της ΕΣΣΔ ο στρατάρχης Γ. Κ. Ζούκωφ, από μέρους της Αγγλίας ο στρατάρχης της αεροπορίας Α. Τέντερ, από μέρους των ΗΠΑ ο στρατηγός Κ. Σπάατς και από τη Γαλλία ο στρατηγός Ντε Λατρ ντε Τασινύ. Ύστερα από αυτή την εξέλιξη ο μεγαλύτερος και πιο αιματηρός πόλεμος που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα τερματίζεται στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.