Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

H ημέρα που η χιονόπτωση παρέλυσε τα πάντα...

Έρημοι δρόμοι, όπως αυτός μπροστά στο γήπεδο και το λύκειο της Ν.Μηχανιώνας περιμένουν τον αποχιονισμό..
Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι, από την ανακοίνωση που είχε εκδώσει στις 5 Ιανουαρίου 2016 η δημοτική αρχή του Δήμου Θερμαϊκού, ότι η διοίκηση με τις υπηρεσίες του Δήμου « … έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα ενόψει της κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει την περιοχή».  Την.. ετοιμότητα, τη διαπιστώσαμε λίγα μόλις 24ωρα αργότερα.

Όπως κατήγγειλαν αγανακτισμένοι πολίτες σήμερα το μεσημέρι στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη» αλλά και άλλους ραδιοφωνικούς σταθμούς, τηλεφώνησαν στο Δήμο Θερμαϊκού ζητώντας να ρίξει λίγο αλάτι ώστε να μπορούν να είναι βατοί οι δρόμοι στην Περαία και τις άλλες περιοχές, αλλά η απάντηση που έλαβαν ήταν ότι το μοναδικό μηχάνημα-αλατιέρα που διαθέτει ο Δήμος είναι… χαλασμένο.
Χιονισμένη Επανομή
Έλεγε επίσης εκείνη η ανακοίνωση του Δήμου Θερμαϊκού ότι «μηχανήματα του Δήμου όπως Γκρέιντερ, Εκχιονιστικό UNIMOG , GCB βρίσκονται σε ετοιμότητα., ενώ για τους κεντρικούς οδικούς άξονες, προκειμένου αυτοί να είναι προσβάσιμοι, ο Δήμος Θερμαϊκού έχει προβλέψει μηχανήματα για τη ρίψη αλατόνερου».
Για να είμαστε δίκαιοι, πράγματι, κάποια βυτιοφόρα έριξαν το πρωί θαλασσινό νερό σε κάποια σημεία του οδικού δικτύου. Όμως πολύ γρήγορα, δεδομένου ότι ελάχιστα αυτοκίνητα διέρχονται από τους δρόμους, λόγω της μεγάλης ολισθηρότητας, ο δρόμος καλύπτονταν γρήγορα από χιόνι. Εκεί οφείλεται και το γεγονός ότι για ώρες έχει διακοπεί η συγκοινωνία, κυρίως σε σημεία με ανηφόρες, όπως τα υψώματα της Αγίας Τριάδας, στην Κερασιά και στα δύο ανηφορικά σημεία της Νέας Μηχανιώνας, το ένα από την εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης μέχρι το γήπεδο και το δεύτερο πριν το τέρμα της γραμμής 72.
Αδιάβατα τα υψώματα της Αγίας Τριάδας
Αναφορικά δε με τα μηχανήματα του Δήμου που ήταν σε … ετοιμότητα, κανένα από αυτά δεν λειτούργησε σήμερα, καθώς δεν ήταν αλυσσοφόρο  και κατά συνέπεια δεν μπορούσε να κινηθεί στα σημεία όπου έπρεπε να γίνει αποχιονισμός. Και πράγματι, τα οχήματα αυτά τα είδαμε, αλλά παραταγμένα και ακινητοποιημένα στον Όρχο Αυτοκινήτων του Δήμου Θερμαϊκού, απέναντι από τα Κοιμητήρια της Ν.Μηχανιώνας
Τα ίδια περί «ετοιμότητας» και «μηχανημάτων» επανέλαβε ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Μαυρομάτης μιλώντας το απόγευμα της Τρίτης στην ΕΡΤ3.

Δύσκολη η πρόσβαση σε πολλούς οικισμούς
Σοβαρά προβλήματα, υπήρξαν επίσης στην κίνηση οχημάτων αλλά και των λεωφορείων του ΟΑΣΘ από και προς Επανομή. Τα ξημερώματα, μια αλατιέρα της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης έριξε αλάτι στα υψώματα του Πλαγιαρίου, όμως πολύ γρήγορα κι εκεί ο δρόμος καλύφθηκε από το χιόνι, το οποίο φυσικά δεν αντιμετωπίστηκε ούτε από τις μία-δύο φορές που έπεσε στο δρόμο αλατόνερο από βυτίο. Άσε που οι δρόμοι μέσα στην Επανομή ήταν αδιάβατοι, μια και δεν υπήρξε μέριμνα για τον αποχιονισμό τους.
Το χιόνι κάλυψε και την παραλιακή οδό Πολυτεχνείου της Ν.Μηχανιώνας
Το ίδιο τεράστια ήταν τα προβλήματα στους οικισμούς της Άνω Περαίας, των Άνω Νέων Επιβατών και της Άνω Αγίας Τριάδας, με συνέπεια να είναι σχεδόν απαγορευτική η πρόσβαση των δημοτών στις κατοικίες τους.

Πολίτες που μας τηλεφώνησαν από τις περιοχές αυτές, έλεγαν αγανακτισμένοι ότι πουθενά δεν εμφανίστηκε κάποια αλατιέρα ή υδροφόρα, ενώ ανέφεραν ότι δεν υπήρχαν, αντίθετα με τις εξαγγελίες του κ. Μαυρομάτη, δημοτικές αίθουσες ανοιχτές για την προστασία ευπαθών ομάδων από το ψύχος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.