Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Επιτυχημένος ιστορικός περίπατος

Ο πρώτος ιστορικός περίπατος για σημαντικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην ανατολική πλευρά της πόλης είναι γεγονός, αναφέρει σε ανακοίνωσή της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Φαλήρου Θεσσαλονίκης.  Επί δύο ώρες, με αμείωτο ενδιαφέρον, δεκάδες φίλοι και φίλες της ΟΜ περπάτησαν με την ιστορικό Μαρία Καβάλα.

Η εκκίνηση έγινε από την εβραϊκή εργατική συνοικία "151", που κτίστηκε για να στεγάσει τους πυρόπληκτους Εβραίους του 1917,στο σημερινό ύψος της ΔΕΗ, στην Παπαναστασίου, μέχρι την περιοχή και το νοσοκομείο Χήρς που μετονομάστηκε σε Ιπποκράτειο αποσιωπώντας  τις μνήμες της εβραϊκής ταυτότητας των συνοικιών αυτών. Ο περίπατος κατέληξε στην Αλβέρτου Ναρ, πρώην Χρυσοχόου προς την περιοχή του Φαλήρου. Η οδός Ναρ είναι ένας τόπος που το παρελθόν αναβιώνει μέσα σε μια συγκρουσιακή κατάσταση καθώς οι απόγονοι του Χρυσοχόου έχουν προσφύγει στο ΣτΕ για την ακύρωση της μετονομασίας του δρόμου.
Όπως τόνισε ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, το όνομα του κατοχικού αξιωματούχου είχε δοθεί στον δρόμο από το παράνομο Δημοτικό Συμβούλιο της χούντας και μετονομάστηκε σε Ναρ από το ΔΣ της πόλης το 2018 στην προσπάθεια η πόλη να ανακτήσει τη συλλογική της μνήμη να αναστοχαστεί το παρελθόν της και να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος και σε όσους/ όσες αντιστάθηκαν και δεν συνεργάστηκαν με το τέρας του ναζισμού.
Στον ιστορικό περίπατο αναδείχθηκαν οι μνήμες της πόλης που αναδύονται κάτω από την άσφαλτο και τις προσόψεις των κτηρίων της γειτονιάς σήμερα. Αναδείξαμε την αλληλόδραση διαφορετικών εθνικοθρησκευτικών και κοινωνικοταξικών ταυτοτήτων, την συνύπαρξη αλλά και την σύγκρουσή τους, από το εργατικό κίνημα της Φεντερερασιόν μέχρι την καταναγκαστική εργασία και το Ολοκαύτωμα που άλλαξε ριζικά την ταυτότητα της πόλης μας. Αναδείξαμε ένα παρελθόν που θα μας βοηθήσει σήμερα να δομήσουμε κοινωνικές σχέσεις αλληλεγγύης χωρίς αποκλεισμούς. Αυτή είναι άλλωστε η απάντηση που οφείλουμε να δώσουμε στο συγκλονιστικό ερώτημα ενός Εβραίου συμπολίτη μας, επιζώντα του Ολοκαυτώματος, το οποίο μας το μετέφερε η κόρη του που παρακολούθησε τον περίπατό μας. Στην Κατοχή, στην καταναγκαστική εργασία, ρώτησε έκπληκτος, "Γιατί με βασανίζει αυτός ο Έλληνας Χριστιανός Αξιωματικός αφού γνωριζόμαστε και έχουμε πολεμήσει μαζί στην Αλβανία;".
Τέλος, σημαντική συμβολή στον Περίπατο πρόσφερε ο Σπύρος Κουζινόπουλος με καίριες παρατηρήσεις και δήλωσε πως τέτοιες προσπάθειες θα πρέπει να πυκνώσουν στο μέλλον. Εμείς, με τη σειρά μας, δώσαμε την υπόσχεση σε σύντομο χρονικό διάστημα να ακολουθήσει ο επόμενος Ιστορικός Περίπατος με νέες διαδρομές στους δρόμους της γειτονιάς μας, καταλήγει η ανακοίνωση της ΟΜ Φαλήρου Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: Left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.