Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Ο πίνακας της ντροπής με τη φαρμακευτική δαπάνη

Καταβάλουν απεγνωσμένες προσπάθειες κάποιοι πολιτικοί κομμάτων που για χρόνια κυβέρνησαν τη χώρα και ο φιλικός τους τύπος, προκειμένου να μας πείσουν ότι το σκάνδαλο Novartis δεν είναι σκάνδαλο αλλά... "σκευωρία".  Για το σκοπό αυτό, κάνουν πομπώδεις δηλώσεις, εμφανίζονται στα κανάλια, γράφουν περισπούδαστα άρθρα και εκτοξεύουν απειλές. Θεωρούν ότι ο ελληνικός λαός τρώει κουτόχορτο και θα αποπροσανατολιστεί από τις άναρθρες κραυγές τους. 

Έχουμε λοιπόν να συστήσουμε τόσο στους φωνασκούντες όσο και σε όσους έχουν μπερδευτεί ή διατηρούν ακόμη αμφιβολίες για την υπόθεση, να δουν με καθαρά μάτια και όχι με παραμορφωτικούς φακούς τον πίνακα με τη φαρμακευτική δαπάνη που πλήρωσε το ελληνικό δημόσιο για να μπουκώσει με χρήμα τα αδηφάγα στόματα κάποιων φαρμακευτικών εταιρειών, και κυρίως της Novartis.
Τι προκύπτει από την ανάγνωση αυτού του πίνακα; Ότι από 1.278 εκατομμύρια που ήταν η δαπάνη της χώρας για την προμήθεια φαρμάκων το έτος 2000, αυτή διπλασιάστηκε τέσσερα χρόνια αργότερα και πήγε στα 2.430 εκατ., στη συνέχεια ανέβηκε στα 4.040 το έτος 2007 και εκτοξεύθηκε στα 5.108 εκατομμύρια ευρώ το 2009. Ενώ περίπου στο ίδιο ύψος ήταν η φαρμακευτική δαπάνη το 2010 (4.522 εκατ.) και το 2011 (3.750 εκατ. ευρώ) για να πέσει κάτω από τα δύο δις μόνο μετά το 2015. Τι έχουν να πουν για όλα αυτά; Απορία ψάλτου βήξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.