Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

Η μάνα Μάγδα

Η συγκλονιστική Μάνα μετά την καταδίκη των Χρυσαυγιτών: "Ο Παύλος τα κατάφερε....γιέ μου"
της Ελένης Σπανοπούλου*

ΜΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ! Το λέμε χαμογελώντας και με κρυφή περηφάνια – είναι αλήθεια , συμπληρώνουμε: Η Ελληνίδα μάνα! Δεν ήταν Ανδρομάχη να καταρρεύσει από το θρήνο. Δεν ήταν Κλυταιμνήστρα να σκοτώσει από θυμό. Δεν ήταν Μήδεια να σκοτώσει το σπλάχνο της με τη λήθη! Είναι η Μάγδα Φύσσα, κορυφαία πρωταγωνίστρια  σε μια αληθινή κι όχι θεατρική τραγωδία. 

Για επτά χρόνια, αυτό το όμορφο και γενναίο  ανθρώπινο πλάσμα  αρνήθηκε τον πρώτο ρόλο, αλλά  κράτησε με δύναμη, με πείσμα, με λιονταρίσια καρδιά για τον εαυτό της τη θέση της Κορυφαίας του Χορού, μιας σύγχρονης  τραγωδίας.  Ήταν η ίδια η πεμπτουσία της λαϊκής οργής!   

Πρωταγωνιστής στο έργο αυτό ήταν το θύμα της φασιστικής μανίας , ο γιος της, Παύλος και θύτης η εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή

Η Μάγδα Φύσσα ήταν η κορυφαία του Χορού μιας τραγωδίας που  γέννησε ένα βράδυ στο Κερατσίνι ,η Ύβρις μιας πράξης ανιαρής, με την αφαίρεση της ζωής ενός ανθρώπου .

Ύβρις, ’Ατη, Νέμεσις, Τίσις. Οι τέσσερις αυτές έννοιες συνθέτουν  μια από τις βασικές κοσμοθεωρίες των αρχαίων Ελλήνων .

Η σύγχρονη τραγική Ελληνίδα μάνα, στην Ύβρη των φασιστών απάντησε με τη Νέμεση της ελληνικής Δικαιοσύνης και ι τώρα, μετά  την ιστορική απόφαση της 7ης Οκτωβρίου, λυτρώνετα με την Κάθαρση. 

ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ! Βροντοφώναξαν πάνω από 20000 διαδηλωτές ,στην πλειοψηφία τους νέοι, αντιφασίστες,  τεντώνοντας σε κάθε κατεύθυνση το χέρι με το σήμα της νίκης και  σε κάθε είδους πανό τη  δική τους λαϊκή ετυμηγορία : ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΏΟΙ! 

Κι εδώ είναι που βγήκε στην σκηνή μια άλλη γυναίκα,  η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη, για να αποδώσει Δικαιοσύνη, οδηγώντας το δικαστήριο της στην ιστορική απόφαση : ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΧΟΙ ΚΙ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΕΝΟΧΟΙ. ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ! 


Η των τοιούτων παθημάτων Κάθαρσις ….

Θα διαβάσετε πολλά, θα ακούσετε πολλά αγαπητοί αναγνώστες  αυτές τις μέρες. Μην ξεχάσετε, όμως, ποτέ πως αν  μια Ελληνίδα μάνα δεν στεκόταν όρθια καίγοντας κάθε μέρα και κάθε νύχτα, για 7 ολόκληρα χρόνια τον πόνο της, η δίκη αυτή θα είχε πάρει άλλη τροπή. Τη συνηθισμένη … Αυτή που επεδίωκαν όσοι   είχαν να αποκομίσουν οφέλη από το φασιστικό μόρφωμα -εγκληματική οργάνωση πια με τη βούλα του δικαστηρίου. Την περασμένη Πέμπτη πολλοί είχαν το θράσος να  προσπαθήσουν να καρπωθούν τον αγώνα μιας Μάνας και τον αντιφασιστικό αγώνα εκατομμυρίων ελλήνων σε όλη τη χώρα  λέγοντας ότι τους κατέβει, για ξεκάρφωμα προκειμένου να διασωθούν πολιτικά. Γι αυτό θυμίζω:

- Ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν υποχρεωμένη από την ποινική δικονομία να  καθίσει τους Μιχαλολιάκους στο σκαμνί .

-Ότι τα προβλήματα που δημιούργησαν κατά τη διαδικασία, οι επικεφαλής ,τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης οι κατηγορούμενοι και οι συνήγοροι  καθυστέρησαν την δίκη, που  λόγω της πολυπλοκότητας του κατηγορητηρίου και της κοινοβουλευτικής   ιδιότητας των εγκληματιών ,ήταν πολύ δύσκολο να προχωρήσει με γρηγορότερους από τους συνήθεις ρυθμούς χελώνας της ελληνικής δικαιοσύνης..

-Ότι η στάση της ηρωίδας μάνας όλα αυτά τα χρόνια συνέβαλε στο να κατανοήσει ο λαός την αλήθεια για τη Χρυσή Αυγή και να την καταψηφίσει στις τελευταίες εκλογές αφήνοντας την έξω από τη Βουλή.

-Ότι η βαθιά δημοκρατική συνείδηση του  ελληνικού λαού δεν αλλοιώθηκε από τον ορυμαγδό της  ακροδεξιάς, αλλά και δεξιάς προπαγάνδας που ελέγχει τη μεγάλη πλειοψηφία των συστημικών ΜΜΕ . Αντέδρασε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα στις προκλήσεις και συσπειρώθηκε σε μια παλλαϊκή κίνηση με το σύνθημα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΙ . 

ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΧΟΙ ανακοίνωσε η πρόεδρος σε μια απόφαση ιστορική για όλους τους λαούς της γης ,για την Ευρώπη των λαών, για την Ελλάδα  της Δημοκρατίας . Το Δικαστήριο δεν τιμώρησε απλά  έναν δολοφόνο, τον Ρουπακιά. Δεν ήταν μια απλή  καταδικαστική απόφαση του κοινού ποινικού δικαίου. Καταδίκασε ένα πολιτικό κόμμα και τους επικεφαλής του ως εγκληματική οργάνωση, με σκοπό την κατάλυση των δημοκρατικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η πρώτη φορά στην Ευρώπη, μετά τον Β παγκόσμιο πόλεμο και τη Δίκη της Νυρεμβέργης, που ένα φασιστικό πολιτικό κόμμα καταδικάζεται και αποφασίζεται ότι  αυτό και τα στελέχη του συνθέτουν εγκληματική οργάνωση . 

Μαζί με το Λαό η ελληνική Δικαιοσύνη φώναξε για τα σκυλιά  του χρυσαυγιτισμού: NON PASARAN ! ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ 

Όλοι εκτός από την Ελληνική Αστυνομία.… Που λες και ενοχλήθηκε  μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση!!! Πριν καν προλάβει ο κόσμος να νοιώσει τη χαρά της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης άρχισαν να τον κτυπάνε με δακρυγόνα και να τον καταβρέχουν με νερό . Λες και τα ΜΑΤ του Μιχάλη Χρυσοχοίδη θύμωσαν με τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία! Ποιος το κατάφερε αυτό αν όχι  τα αυγά του φιδιού που κρύβει στον κόρφο της η  αστυνομία, αλλά και η Νέα Δημοκρατία .

Μα έχουν ονοματεπώνυμο κι ο κόσμος τους γνωρίζει πια!  Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες που  στήριξαν τους εγκληματίες ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΙ. Όπως ονοματεπώνυμο έχει το αιμάτινο δάκρυ της τραγικής ηρωίδας Μάνας Το λένε ΠΑΥΛΟ ΦΥΣΣΑ…  

*Η Ελένη Σπανοπούλου είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.