Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

Βραβείο Ειρήνης σε γεφυροποιό του Αιγαίου


του Πάνου Τριγάζη*

Ο επί μήνες πιθανός κίνδυνος θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας φαίνεται πως υποχωρεί. Η κοινή γνώμη των δυο χωρών κινητοποιήθηκε, στον ένα ή τον άλλο βαθμό, για την αποκλιμάκωση της έντασης, αψηφώντας τις εθνικιστικές και πολεμικές κραυγές.

Στο πλαίσιο αυτό διακηρύξαμε και επιμένουμε ότι Τουρκία δεν είναι μόνο ο Ερντογάν, αλλά και οι φιλειρηνικές της δυνάμεις που πάντοτε υπήρχαν στη γειτονική χώρα, απλώνοντας διαρκώς το χέρι της αλληλεγγύης και συνεργασίας με τον ελληνικό λαό. Θυμίζω παγκόσμια γνωστούς εκπροσώπους των δυνάμεων αυτών, όπως ο μεγάλος ποιητής Ναζίμ Χικμέτ και ο συγγραφέας Αζίζ Νεσίν, μεταγενέστερα και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας Ακίν Μπιρντάλ.

Πολύ γνωστό έγινε σε Ελλάδα, Κύπρο και διεθνώς το Φεστιβάλ Ειρήνης και Δημοκρατίας του Δήμου Δικελί Τουρκίας, απέναντι από τη Μυτιλήνη, που το 1990 είχε συνδιοργανωτή τον Δήμο Μυτιλήνης.

Με κύριο στόχο να χτίσουμε νέες γέφυρες με την απέναντι ακτή του Αιγαίου, η ελληνική οργάνωση Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ) εισηγήθηκε πρόσφατα την απονομή του Βραβείου Ειρήνης Νίκος Νικηφορίδης για το 2020 σε έναν Τούρκο ακτιβιστή της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον πρώην δήμαρχο της Αγκυρας Μπουλέντ Τάνικ. Πρόεδρος της ευρείας Επιτροπής του Βραβείου ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο Μπουλέντ Τάνικ, πρόεδρος σήμερα της Ενωσης για την Ειρήνη και Επικοινωνία στο Αιγαίο, έχει επισκεφτεί πολλές φορές τη Λέσβο και την Αθήνα ως αγγελιαφόρος της ειρήνης, με πιο πρόσφατη την επίσκεψη αλληλεγγύης στο Μάτι και στη Ραφήνα το 2018 από κοινού με Τούρκους δημάρχους, για συμπαράσταση στους πυρόπληκτους της περιοχής.

Το ίδιο βραβείο φέτος θα απονεμηθεί στον Θεσσαλονικιό δημοσιογράφο Σπύρο Κουζινόπουλο για την ξεχωριστή δράση του τόσο στο κίνημα ειρήνης όσο και για την εκλαΐκευση της υπόθεσης Νικηφορίδη.

Υπενθυμίζω ότι το ετήσιο Βραβείο Ειρήνης Νίκος Νικηφορίδης καθιερώθηκε το 2018 στη μνήμη του μάρτυρα του αντιπυρηνικού κινήματος, που στα 22 χρόνια του (1951) καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε με την κατηγορία συμμετοχής σε εκστρατεία για την κατάργηση και απαγόρευση των πυρηνικών όπλων. Πρόκειται για μοναδική περίπτωση στον κόσμο και ένα από τα πολλά εγκλήματα του μετεμφυλιακού κράτους στην Ελλάδα.

Χαλεποί καιροί τότε, που δεν πρέπει να τους ξαναζήσει ο λαός μας.


*Ο Πάνος Τριγάζης είναι πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ) και σύμβουλος του Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης (ΙΡΒ)

Πηγή: Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.