Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Διαδικτυακή εκδήλωση για τη συμμετοχή της Τούμπας στην Κατοχή και την Αντίσταση

 

Διαδικτυακή συζήτηση-αφιέρωμα στην απελευθέρωση της Θeσσαλονίκης από τους Ναζί, με θέμα "Η Τούμπα στην Κατοχή και την Αντίσταση", διοργανώνει η Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων 1940-1974 Κεντρικής-Δυτικής Μακεδονίας (ΕΔΙΑ) το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020, ώρα 7 μ.μ.. Την εκδήλωση μπορεί να την παρακολουθήσει κανείς από την ιστοσελίδα της ΕΔΙΑ: www.edia-makedonia.gr

Εισηγητές θα είναι oi:

-Σπύρος Κουζινόπουλος, δημοσιογράφος-συγγραφέας

-Σίμος Κερασίδης, συγγραφέας

-Ανδρέας Βενιανάκης, ερευνητής-συγγραφέας

Τη συζήτηση θα συντονίζει ο πρόεδρος της ΕΔΙΑ Μακεδονίας, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης 


Στη μεσοπολεμική Θεσσαλονίκη, η Τούμπα στα ανατολικά της, συμπύκνωνε δυναμικά τις αντιθέσεις της πόλης, ιδιαίτερα στα λαϊκά της στρώματα: Ρομά, Εβραίοι στο 151 και πρόσφυγες, που έδωσαν ζωή στον ακαλλιέργητο και εγκαταλειμμένο κάμπο της Τούμπας, εργάτες, τεχνίτες και μικρομαγαζάτορες, συναντήθηκαν με τον σοσιαλισμό, τον κομμουνισμό αλλά και τον εθνικισμό, τον αντικομμουνισμό και τον αντισημιτισμό σε ένα εκρηκτικό μείγμα.

Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος άμβλυνε τις διαφορές αλλά η γερμανική κατοχή τις επανέφερε βαθιές και συχνά αγεφύρωτες. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, πλήρωσαν βαρύ φόρο στον πόλεμο, στις απώλειες από πείνα, φυματίωση, ελονοσία και στο Ολοκαύτωμα. Πολλοί δεν πτοήθηκαν. Ο πρωτεργάτης της αντιστασιακής οργάνωσης «Ελευθερίας», Σίμος Κερασίδης, στέλεχος του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ, εκκινούσε από την Τούμπα, το ΕΑΜ και η ΕΠΟΝ βρήκαν εδώ πρόσφορο έδαφος, με 1.500 ανθρώπους να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις το 1944. Η περιοχή έγινε στόχος των ενόπλων του Δάγκουλα με το αιματηρό μπλόκο της Κάτω Τούμπας να αφήνει πίσω του νεκρούς και τραυματίες.

Από τα μέσα Οκτωβρίου 1944, η Τούμπα μαζί με τους άλλους συνοικισμούς ελεγχόταν από τον εφεδρικό Ε.Λ.Α.Σ. και λίγες μέρες αργότερα με την απελευθέρωση της πόλης από τον ΕΛΑΣ, ο κόσμος της κατηφόριζε στο κέντρο με τρομπέτες, παντιέρες, λάβαρα και χωνιά, φωνάζοντας “Τούμπα - Στάλινγκραντ”….

Για όλα αυτά και για ακόμη περισσότερα, θα μας μιλήσουν οι Σπύρος Κουζινόπουλος, δημοσιογράφος-συγγραφέας, Σίμος Κερασίδης, συγγραφέας, Ανδρέας Βενιανάκης, ερευνητής-συγγραφέας ενώ θα συντονίζει ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, πρόεδρος της ΕΔΙΑ 1940-1974 Κ.-Δ. Μακεδονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.