Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022

Ανεξήγητη απόφαση προέδρου της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης

Ερωτήματα προκαλεί η απόφαση της προέδρου της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης να ζητήσει από τα μέλη του συμβουλίου όπως αποφασίσουν "δια περιφοράς", μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με ένα ξερό "Ναι" ή "Όχι" πάνω σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα όπως είναι η μετονομασία της οδού Αθ. Χρυσοχόου σε Αλ. Ναρ. 

Η υπόθεση εισάγεται στο Συμβούλιο της Ε’ Κοινότητας σε συμμόρφωση με την υπ’ αρ. 149/2022 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης, με την οποία ακυρώθηκε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης να μετονομαστεί η οδός Αθ. Χρυσοχόου σε Αλ. Ναρ, επειδή κρίθηκε ότι η αιτιολογία της "δεν ήταν πλήρης". Επομένως, όπως τονίζουν σε εξώδικο που απέστειλαν  οι τρεις παλαίμαχοι αντιστασιακοί Αλέκος Γρίμπας, Σπύρος Σακκέτας και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης προς την πρόεδρο της Ε΄δημοτικής κοινότητας, Ελισάβετ Αθανασιάδου, με κοινοποίηση στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κων. Ζέρβα και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Π. Λεκάκη: "Η συμμόρφωση στην παραπάνω δικαστική απόφαση προϋποθέτει την συστηματική ανάπτυξη όλων των επιχειρημάτων που θεμελιώνουν την αναγκαιότητα της μετονομασίας, δηλαδή προϋποθέτει την εξέταση της υπόθεσης στην ουσία και την λήψη απόφασης με ειδική ιστορική τεκμηρίωση. Σε αυτή την τεκμηρίωση επιθυμούμε να συμβάλουμε, παρουσιάζοντας στο Συμβούλιο της Ε’ Κοινότητας πλήρη εικόνα και μια επιστημονική αξιολόγηση των δεδομένων, τόσο με έγγραφα, όσο και προφορικά, ιδίως επειδή η υπόθεση πρόκειται να αξιολογηθεί και από το Συμβούλιο της Επικρατείας".

Με το εξώδικο οι τρεις αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, με πρωτοβουλία των οποίων είχε ληφθεί η απόφαση μετονομασίας, εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την παράλειψη ενημέρωσής τους για την επίμαχη συνεδρίαση και ζητούν να αναβληθεί η συζήτηση του θέματος, να τους δοθεί χρόνος να παρουσιάσουν στα μέλη του Συμβουλίου πλήρη φάκελο για την αιτιολόγηση της μετονομασίας της οδού και να επιτραπεί η παρουσία τους στην προσεχή Συνεδρίαση του Συμβουλίου.

Όπως επισημαίνει ο νομικός πληρεξούσιος των τριών αγωνιστών: "η μετονομασία μιας οδού είναι διοικητική πράξη που απαιτεί αιτιολογία, όπως προκύπτει και από την απλή ανάγνωση του νόμου που ρυθμίζει την έκδοσή της και προβλέπει ότι (άρθρο 19 παρ. 2 ν. 4071/2012 ) «Η μετονομασία επιτρέπεται για εξαιρετικούς λόγους». Θα πρέπει δηλαδή το Συμβούλιο της Ε’ Κοινότητας να στηρίξει την Γνωμοδότησή του σε συνεκτική και πλήρη παράθεση των λόγων που στην συγκεκριμένη περίπτωση δικαιολογούν την αλλαγή της ονομασίας του δρόμου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.