Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

Η Θεσσαλονίκη πίσω σε σκοτεινές εποχές

του Απόστολου Λυκεσά

Με μια διαδικασία-παρωδία, ακυρώθηκε από το συμβούλιο της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης "δια περιφοράς" η μετονομασία δρόμου από «Αθανασίου Χρυσοχόου» σε «Αλμπέρτο Ναρ». Η απόφαση αποτελεί προσβολή χιλιάδων κυνηγημένων αντιστασιακών. Τίποτα παραπάνω από μια... προοδευτική παρένθεση δεν αποτέλεσε, καθώς φαίνεται, η δημαρχία Μπουτάρη.

Επιστροφή στις σκοτεινότερες μέρες του συντηρητισμού για τη Θεσσαλονίκη συνιστά η απόφαση του συμβουλίου της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας, ύστερα από απλή ψηφοφορία διά περιφοράς, να εισηγηθεί στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης να μην προχωρήσει σε μετονομασία της οδού «Στρατηγού Αθανασίου Χρυσοχόου» σε οδό «Αλμπέρτου Ναρ». Ανευ οποιασδήποτε συζήτησης, επτά κοινοτικοί σύμβουλοι (τρεις της παράταξης Ζέρβα, δύο της παράταξης Ορφανού, μία της παράταξης Ταχιάου και μία της παράταξης Ψωμιάδη) συνηγόρησαν στην πρόταση, ενώ υπήρξαν δύο λευκά και τέσσερις αρνητικές ψήφοι (από τις παρατάξεις Θεσσαλονίκη Μαζί, Λαϊκή Συσπείρωση, Οικολογία Αλληλεγγύη και Η Πόλη Ανάποδα).

Δεν φτάνει που δεν έγινε καμία συζήτηση, που δεν ελήφθησαν υπόψη δύο εξώδικα (ένα από τους πολίτες-μέλη του ΣΦΕΑ 67-74 Αλέξανδρο Γρίμπα, Σπύρο Σακκέτα και Τριαντάφυλλο Μηταφίδη και το άλλο από τον Στέργιο Καλαϊτζή- Καλλίδη, εκλεγμένο σύμβουλο της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας με τη Λαϊκή Συσπείρωση) που ζητούσαν αναβολή της συζήτησης και την πραγματοποίηση τουλάχιστον τηλεδιάσκεψης προκειμένου να κατατεθούν επιχειρήματα, επιπλέον, είκοσι λεπτά πριν από την έναρξη της διαδικασίας διανεμήθηκε ηλεκτρονικά γνωμοδότηση 93 σελίδων (!!!) του διδάκτορος Οικονομικής Ιστορίας Ευάγγελου Χεκίμογλου για τη δράση του Αθανασίου Χρυσοχόου, η οποία αποδίδει καθαρό τον στρατηγό από κάθε πιθανότητα συνεργασίας με τα κατοχικά στρατεύματα, σημειώνοντας ότι κινείτο μόνο από αντικομμουνιστικά αισθήματα και ιδεολογία, πράγμα… σύνηθες για εκείνα τα χρόνια και την παράταξη στην οποία ανήκε!

Τώρα η υπόθεση θα πάει βέβαια στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης, αλλά ήδη είναι σφοδρή η αντίδραση του Σωτήρη Ζαριανόπουλου, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος σε δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» σημειώνει: «Σήμερα γράφτηκε μια ακόμα μαύρη σελίδα στην ιστορία του Δήμου Θεσσαλονίκης. Οι συγγραφείς της δεν πρέπει να είναι περήφανοι. Μετά τη δικαστική απόφαση (που ξαναέγραψε την ιστορία) οι παρατάξεις της Ν.Δ. (Ταχιάος, Ζέρβας, Ορφανός) στην Ε΄ Κοινότητα, ψήφισαν τη διατήρηση της ονομασίας “Αθ. Χρυσοχόου” αντί “Αλμπέρτο Ναρ” σε οδό της πόλης. Ετσι καταδικάζονται οι χιλιάδες κυνηγημένοι αντιστασιακοί από τον Χρυσοχόου, τον Φρούραρχο των Γερμανών στην κατοχή, καταδικάζονται οι χιλιάδες Εβραίοι συμπολίτες μας που εξοντώθηκαν από τον ναζιστή δήμιο Μέρτεν, του οποίου την υπεράσπιση ανέλαβε ο Χρυσοχόου στην ιστορική δίκη. Η επιχείρηση πλαστογράφησης της ιστορίας συνεχίζεται. Αλλά θα αποτύχει».

Πηγή: Δημοσιεύεται σήμερα στην Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.