Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Η Τοπαλούδη, ο Σκέρτζος και το περί δικαίου αίσθημα

Η ιστορία είναι λίγο-πολύ γνωστή: Δύο καθάρματα δολοφόνησαν εν ψυχρώ στη Ρόδο, αφού προηγουμένως βίασαν κτηνωδώς, τη 19χρονη Θρακιώτισα φοιτήτρια Ελένη Τοπαλούδη. Προχτές, η εισαγγελέας της δίκης, κ. Αριστοτελεία Δόγκα, σε μία μνημειώδη αγόρευσή της, εκφράζοντας το περί δικαίου αίσθημα, υπερασπίστηκε τη μνήμη της αδικοχαμένης Ελένης, ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία των δραστών. 

Κι΄αντί οι πολιτικές αρχές και οι ασχολούμενοι με τη δικαιοσύνη να χειροκροτήσουν την εισαγγελέα της έδρας, που με τα όσα είπε έκανε περήφανους τους Έλληνες στη συντριπτική τους πλειοψηφία, βγαίνει χθες ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος και εξωθεσμικά, ως μη όφειλε, επιτίθεται με σφοδρότητα στην κ. Δόγκα κατηγορώντας την ότι κατά την αγόρευσή της υπερέβη τάχα τα όρια του ψυχρού και αμερόληπτου  δικαστικού λειτουργού και ταυτίστηκε με τη μία πλευρά της δίκης, λέγοντας ότι "τα δικαστήρια δεν είναι «λαϊκή απογευματινή». Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο κ. Σκέρτσος που έγινε υφυπουργός αφήνοντας τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΣΕΒ, δήλωσε προκλητικά πως " η ταύτιση των δικαστικών λειτουργών με τα θύματα ακόμα και των πιο ειδεχθών εγκλημάτων δημιουργεί «ανασφάλεια δικαίου» και ανοίγει το δρόμο «προς το δικαστικό λαϊκισμό». 
Περιμέναμε ότι την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός θα τον έστελνε στο σπίτι του. Τον διατηρεί όμως στην ίδια θέση, επιβραβεύοντας την άθλια επίθεση κατά της δικαιοσύνης. Όπως συνεχίζει να ανέχεται και τον νεοδημοκράτη πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, Δημήτρη Βερβεσό, ο οποίος μαζί με τους συμβούλους του, ξεπερνώντας κάθε όριο, ζήτησε να διωχθεί πειθαρχικά η εισαγγελέας για τα όσα είπε κατά την αγόρευσή της. Τι άλλο θα ακούσουμε!
Είχε δίκαιο ο πατέρας της αδικοχαμένης φοιτήτριας όταν δήλωνε πριν λίγο πως "με προβληματίζει το γεγονός ότι κάποιοι λίγο πριν βγει η απόφαση προσπαθούν με διάφορους τρόπους να κάνουν παρεμβάσεις. Εγώ θεωρώ τους ενόρκους και τους δικαστές ήρωες. Η κ. εισαγγελέας όταν μίλησε άγγιξε ανθρώπινα τη ψυχή μου, την καρδιά μου αλλά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.