Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

"Εν κρυπτώ" η σύνταξη του Χωρικού Σχεδίου για το Παραλιακό Μέτωπο;



Χωρίς καμία ενημέρωση των κατοίκων, των φορέων της Θεσσαλονίκης, των αρμόδιων οργάνων και των παρατάξεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και με μία πλήρως αδιαφανή διαδικασία, εκπονείται το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για το Παραλιακό Μέτωπο της Θεσσαλονίκης, καταγγέλει με ερώτηση που κατέθεσε στην ΠΚΜ παράταξη "Κοιτάμε Μπροστά".

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της παράταξης, Χρήστος Γιαννούλης, η σύνταξη του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου και ιδιαίτερα η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και η Γεωλογική Μελέτη, συντάσσονται χωρίς δημόσια ενημέρωση, χωρίς να έχουν κοινοποιηθεί όλες οι τοποθετήσεις των εμπλεκόμενων Δήμων, αλλά και χωρίς να έχει γνωστοποιηθεί ποιες από τις προτάσεις και αντιρρήσεις αποδέχεται ή απορρίπτει η ΠΚΜ, με σποραδικές μόνο «διαρροές» σε επιλεγμένα μέσα. ΚΑι ρωτάει τη διοίκηση της ΠΚΜ πότε σκοπεύει να ενημερώσει τη Μητροπολιτική Επιτροπή, την Επιτροπή Ανάπτυξης και το Περιφερειακό Συμβούλιο και αν θα τεθεί στη διάθεσή τους όλος ο όγκος των σχετικών εγγράφων, μελετών και συνοδών αρχείων. Αλλά επίσης και τι χρονικό διάστημα θα διατεθεί για τη μελέτη του.

H ερώτηση
Αναλυτικά η ερώτηση της παράταξης "Κοιτάμε Μπροστά" έχει ως εξής:

ΠΡΟΣ:
κ. Π. Μπίλια, Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων
κ. Κ. Γιουτίκα, Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος
κ. Παρ. Πατουλίδου, Αντιπεριφερειάρχη Μ.Ε. Θεσσαλονίκης

ΕΡΩΤΗΣΗ
(με αίτημα για γραπτή απάντηση)

Θέμα: Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο Παραλιακού Μετώπου.

Σε πρόσφατα δημοσιεύματα δικτυακών μέσων αναφέρεται ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα παραδοθεί στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, ο πλήρης φάκελος με την μελέτη του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) του Παραλιακού Μετώπου Θεσσαλονίκης, δηλαδή η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και η Γεωλογική Μελέτη.
Συνεπώς, η ΠΚΜ αξιοποιώντας την αλλαγή του Ν.4447/2016 για τα ΕΧΣ με το αρθρ. 206 του Ν.4635/2019, που κατάργησε την υποχρεωτικότητα της προέγκρισης του ΕΧΣ, σχεδιάζει να προχωρήσει κατευθείαν στην διαδικασία έγκρισης. Ο φάκελος για το αίτημα έγκρισης ΕΧΣ απαιτεί πολύ περισσότερα στοιχεία και μελέτες, τα οποία αναμένεται να κατατεθούν στην ΠΚΜ στις 15/5/2020.
Από τις 29-10-2019 που έγινε η σχετική ανάρτηση στο δικτυακό τόπο της ΠΚΜ, με υπογραφή του Γενικού Δ/ντή, της Τεχνικής Έκθεσης Προέγκρισης (μετά των συνοδών διαγραμμάτων) του ΕΧΣ, δεν υπήρξε ενημέρωση των αρμοδίων οργάνων της ΠΚΜ (Περιφερειακό Συμβούλιο, Μητροπολιτική Επιτροπή, Οικονομική Επιτροπή), ούτε των Παρατάξεων, αλλά ούτε και των πολιτών του Πολεοδομικού Συγκροτήματος.
Χωρίς δημόσια ενημέρωση, χωρίς να έχουν κοινοποιηθεί όλες οι τοποθετήσεις των εμπλεκόμενων Δήμων, αλλά και χωρίς να έχει γνωστοποιηθεί ποιες από τις προτάσεις και αντιρρήσεις αποδέχεται ή απορρίπτει η ΠΚΜ, με σποραδικές «διαρροές» σε επιλεγμένα μέσα, φαίνεται ότι έχει υιοθετηθεί μια πλήρως αδιαφανής διαδικασία.
Παρακαλούμε να απαντήσετε στα εξής ερωτήματα:
  1. Πότε σκοπεύετε να ενημερώσετε τη Μητροπολιτική Επιτροπή, την Επιτροπή Ανάπτυξης και το Περιφερειακό Συμβούλιο;
  2. Πως θα τεθεί στη διάθεσή μας όλος ο όγκος των σχετικών εγγράφων, μελετών και συνοδών αρχείων; Τι χρονικό διάστημα θα μας διατεθεί για τη μελέτη του;
  3. Από τα συνοδά έγγραφα της τελευταίας ανάρτησης της ΠΚΜ (29-10-2019) διαπιστώνεται η ανάγκη ύπαρξης φορέα υλοποίησης του ΕΧΣ. Σχεδιάζει και πάλι η ΠΚΜ να κάνει πρόσκληση συμβούλου για να μελετήσει την διαδικασία υλοποίησης του φορέα και την όλης διαδικασίας;


Εκ μέρους της παράταξης

Ο επικεφαλής
Γιαννούλης Χρήστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.