Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Τραντάχτηκε η Ν.Μηχανιώνα από την ελεγχόμενη έκρηξη της νάρκης

Τραντάχτηκε ολόκληρη η Νέα Μηχανιώνα λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Πρωτομαγιάς από μία τεράστια έκρηξη που συνέβη ανοιχτά στο θαλάσσιο χώρο της, όταν ειδικοί πυροτεχνουργοί της διοίκησης υποβρύχιων καταστροφών προκάλεσαν ελεγχόμενη έκρηξη μιας μεγάλης νάρκης, κατάλοιπο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που είχε εντοπισθεί εκεί την προηγούμενη ημέρα.

Επρόκειτο για μία γερμανική νάρκη ναυτικού τύπου, που την ανέσυρε από τον βυθό της θάλασσας την Πέμπτη ενώ ψάρευε το αλιευτικό σκάφος «ΑΓΓΕΛΟΣ» ΝΘ 556. Ο κυβερνήτης του σκάφους ανέφερε το γεγονός στο Λιμεναρχείο της Ν.Μηχανιώνας, με συνέπεια να υπάρξει κινητοποίηση των αρχών
Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή, ώστε ξεπήδησε από το σημείο εκείνιο ένας τεράστιος πίδακας νερού, ενώ ταρακουνήθηκαν τα σπίτια ακόμη και στην άκρη του οικισμού, πολύ μακριά από τη θάλασσα, μέχρι του σημείου που πολλοί Μηχανιώτες να βγουν στο δρόμο, θεωρώντας ότι επρόκειτο για σεισμό.
Το κλιμάκιο των πυροτεχνουργών του Στρατού, που προκάλεσε την ελεγχόμενη έκρηξη, είχε αφιχθεί λίγες ώρες νωρίτερα από τον Πειραιά, ενώ η αστυνομία είχε λάβει από το πρωί δρακόντια μέτρα ασφαλείας, απαγορεύοντας την προσέγγιση στο παραλιακό μέτωπο και στην οδό Πολυτεχνείου, από την περιοχή του Καρνάγιου μέχρι τη Ναυτική Σχολή όχι μόνο αυτοκινήτων αλλά και πεζών.
Η νάρκη ήταν σχήματος κυλινδρικού σφηνοειδούς, μήκους 1,60 και περιμέτρου 1,98μ. Στο σώμα του διακρίνεται ζώνη σφηνώσεως και υποδοχείς πυροδοτικών μηχανισμών, σε προχωρημένη διάβρωση.  Παρ' όλο όμως το πέρασμα του χρόνου, τα 80 περίπου χρόνια που μεσολάβησαν από την έναρξη της γερμανικής ναζιστικής κατοχής, και παρά τη διάβρωσή της, η ισχύς της νάρκης παρέμενε πολύ ισχυρή, όπως διαπιστώθηκε και από το μέγεθος της έκρηξης που χρειάστηκε να γίνει για την εξουδετέρωσή της.
Πηγή: Η φωτογραφία είναι από την ιστοσελίδα ektaktanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.