Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Πρόβα Τζενεράλε από αστυνομία και προβοκάτορες του νόμου περί διαδηλώσεων

Με βίαιη και καλά οργανωμένη επίθεση των δυνάμεων καταστολής αντιμετώπισε η κυβέρνηση τα μεγάλα συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας, δίνοντας εικόνες από το αυταρχικό μέλλον που προετοιμάζει o αντιδημοκρατικός νόμος, πλέον, για την απαγόρευση (επί της ουσίας) των διαδηλώσεων, το οποίο ψήφισαν στη Βουλή τα κόμματα της Ν.Δ., του ΚΙΝΑΛ και του Βελόπουλου. 

Στη διάρκεια των ξεχωριστών διαδηλώσεων που οργάνωσαν η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΜΕ, άγνωστοι προβοκάτορες επιτέθηκαν στα μπλοκ των συγκεντρωμένων πολιτών και χτύπησαν διαδηλωτές. Μικρή ομάδα αγνώστων αποκόπηκε νωρίτερα από την συγκέντρωση και επιτέθηκε με μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες προχώρησαν σε εκτεταμένη ρίψη χημικών και δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα αποπνικτική.
Στη βίαιη διάλυση της συγκέντρωσης αντέδρασε έντονα ο Νίκος Βούτσης παίρνοντας τον λόγο στη Βουλή και απαντώντας στον υπουργό προστασίας του πολίτη, Μ. Χρυσοχοίδη που ισχυρίστηκε ότι τάχα διαδηλωτές θέλησαν να χτυπήσουν αστυνομικούς. "Για δολοφονική επίθεση κατά αστυνομικών μιλά ο κ. Χρυσοχοϊδης. Όλα τα άλλα δεν υπάρχουν", είπε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, απαντώντας στις αιτιάσεις ότι η αστυνομία διέλυσε άγρια μία ειρηνική διαδήλωση με πρόφαση μεμονωμένα περιστατικά επίθεσης σε αστυνομικούς.

Σε κατάσταση νευρικής κρίσης το ΚΙΝΑΛ
Η απόφαση της Φώφης Γεννηματά να συμπράξει το ΚΙΝΑΛ με τη δεξιά στην ψήφιση του αντιδημοκρατικού νόμου για απαγόρευση των διαδηλώσεων, προκάλεσε κρίση στο ΠΑΣΟΚ καθώς δύο βουλευτές του, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Χάρης Καστανίδης που κατήγγειλαν το νομοσχέδιο ως αντιδημοκρατικό, αρνήθηκαν να το ψηφίσουν και απείχαν από την ψηφοφορία.

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
«Οι αθλιότητες αυτές είχαν ως μοναδικό στόχο να διαλύσουν τη μαζική συγκέντρωση που ήταν σε εξέλιξη. Και, βεβαίως, ο οργανωτής αυτής της προβοκατόρικης επιχείρησης είναι ο ίδιος ο Μ. Χρυσοχοΐδης» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτώντας από τον Κ. Μητσοτάκη να «αποπέμψει τώρα τον υπουργό του». Σε διαφορετική περίπτωση, συνεχίζει η ανακοίνωση, φέρει ο ίδιος «ακέραια την ευθύνη για την αντιδημοκρατική εκτροπή που εκτυλίχτηκε στο κέντρο της Αθήνας».

Καταγγελία του ΚΚΕ
Την «κλασική περίπτωση» οργανωμένου σχεδίου κυβέρνησης και Αστυνομίας να διαλύσει τη μεγάλη συγκέντρωση των εργατικών συνδικάτων, των ομοσπονδιών, των σωματείων και των μαζικών φορέων κατήγγειλε από τη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.
Χαρακτήρισε τα επεισόδια που προκάλεσαν οι γνωστοί προβοκατόρικοι μηχανισμοί σαν ζωντανή απόδειξη για τις επιπτώσεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου που φέρνει η κυβέρνηση, καθώς οι ομάδες αυτές σπρώχτηκαν από την Αστυνομία πάνω στους διαδηλωτές με διπλό στόχο, να διαλύσουν το μαζικό συλλαλητήριο καταδίκης του νομοσχεδίου και να δώσουν στην κυβέρνηση τα γνωστά επιχειρήματα συκοφάντησης των εργατικών - λαϊκών αγώνων. 

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: "Εγκλωβισμένοι άνθρωποι και κρότου λάμψης σε ευθεία βολή"
«Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα, ενώ ομάδες Δέλτα κατευθύνθηκαν πάνω στους διαδηλωτές και τους επιτέθηκαν με γκλοπ. Χτύπησαν αδιακρίτως κόσμο στο ψαχνό και διέλυσαν βίαια όλα τα μπλοκ. Ομάδες κόσμου εγκλωβίστηκαν σε κλειστούς χώρους», αναφέρει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλοντας ότι «περί τα 40 μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν εγκλωβισμένα για περισσότερη από μισή ώρα, μεταξύ των οποίων ελαφρά τραυματισμένοι και άτομα με αναπνευστικά προβλήματα λόγω της ρίψης δακρυγόνων. Μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ χτυπήθηκε απευθείας με χειροβομβίδα κρότου-λάμψης, η οποία εξεράγη στο πόδι της».

Πορείες και στη Θεσσαλονίκη ενάντια στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις
Τρεις πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν αργά το απόγευμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ενάντια στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις.
Μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν μετά τις 9 το βράδυ στο άγαλμα Βενιζέλου κινήθηκαν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξαν στη νέα παραλία στο ύψος του δημαρχείου, όπου και διαλύθηκαν.
Νωρίτερα πορεία πραγματοποίησαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με κατάληξη το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.