Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Α. Λινού: «Η κατάργηση της μάσκας θα είναι κάτι εγκληματικό»

«Η κατάργηση της μάσκας για μένα είναι κάτι εγκληματικό. Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή άλλο τρόπο άμυνας», δήλωσε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Στο κόκκινο" η κ. Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής «Prolepsis», αναφερόμενη στην υγειονομική, οικονομική, κοινωνική κρίση που βιώνουμε και η οποία, όπως είπε, είναι κατ’ εξοχήν πολιτική.

Επισήμανε ακόμη ότι στις κρίσεις στόχος των πολιτειών και των πολιτικών είναι να προστατευτούν όλοι αλλά κυρίως οι κοινωνικοοικονομικά ευάλωτοι και σε αυτό οι περισσότερες χώρες του κόσμου έχουν αποτύχει και αυτό είναι ένα μέρος της κρίσης.
Στον Νίκο Ξυδάκη η κα Λινού εξήγησε ότι κάθε έντιμος λειτουργός της κοινωνικής ή της προληπτικής ιατρικής δεν θα δεχόταν ποτέ να δώσει το βάρος στη θεραπευτική ιατρική και δεν πρόκειται για ατομική ευθύνη είναι κοινωνική ευθύνη.
Σε σχέση με τη συνολική εικόνα για την πανδημία η κα Λινού τόνισε ότι ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή της επιδημίας δεν έχουμε πολλά κρούσματα αλλά πολλές εστίες σε πολλά σημεία και κατά την άποψη της δεν έχουμε πάρει σοβαρά μέτρα ατομικής προστασίας.
Καλούνται οι άνθρωποι να επιστρέψουν στις δουλειές τους, πολλοί από εμάς, όπως εξήγησε, μπορούμε να δουλέψουμε εξ αποστάσεως, όμως οι φτωχοί άνθρωποι, οι χαμηλές κοινωνικοοικονομικές τάξεις ή έχουν μείνει άνεργοι ή η δουλειά τους απαιτεί την προσωπική τους παρουσία. Αυτοί τυχαίνει να είναι και χαμηλά αμειβόμενοι και να έχουν παιδιά, να πρέπει παράλληλα να συντηρήσουν τον μη προνομιούχο συνταξιούχο γονιό, πως θα επιλέξουν να αγοράσουν τη μάσκα και το αντισηπτικό σαν πρώτη επιλογή για την προστασία του ώστε να μη μεταδώσει τον ιό, αναρωτήθηκε η κα Λινού.
Εκεί θα έπρεπε να είχαμε παρέμβει και να είχαμε επιμείνει όποιες δουλειές γίνονται να μείνουν εξ αποστάσεως και στους υπόλοιπους η εργοδοσία, το κράτος, η πολιτεία να χορηγήσει μέτρα ατομικής προστασίας για να μη βρεθούν στο δίλημμα αν θα πληρώσουν τον λογαριασμό του ρεύματος ή μάσκα.
Χρειάζεται επιμονή, επισήμανε, και στην ενημέρωση και την επικοινωνία καθώς βρισκόμαστε σε κίνδυνο υγειονομικού ρατσισμού εναντίον όλων των φιλοξενούμενων είτε είναι πρόσφυγες και μετανάστες είτε είναι τουρίστες και ίσως και ρατσισμό ανά χώρα προέλευσης.
Και ο ποιο ευκατάστατος άνθρωπος αν είναι φιλοξενούμενος σε ξένη χώρα και αν αρρωστήσει γίνεται αυτόματα ευάλωτος και επομένως εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε, σημείωσε, να προστατεύσουμε τους ευάλωτους γιατί δεν μπορούμε να απομονωθούμε όση κοινωνική επιφάνεια και αν έχουμε. Η επιδημία θα πλήξει όλους και είναι συλλογική η ευθύνη μας να προστατεύσουμε όλους.
Για τα εξαιρετικά περιορισμένα μέτρα και τη χαλάρωση τους, που ανακοινώνει η κυβέρνηση σχετικά με τη διοργάνωση πανηγυριών, στην εστίαση η κα Λινού τόνισε ότι είναι σημαντικό να προστατεύσεις τον εαυτό σου και τους άλλους και να επιβιώσεις και εσύ και οι δικοί σου και υπάρχουν λύσεις. Αυτός είναι ο ρόλος των υπεύθυνων Δημόσιας Υγείας να τις προτείνουν και είναι απαραίτητο να υπάρχουν στις αρμόδιες επιτροπές συνδυασμός επιστημόνων και ειδικών.
Αν καταστραφεί η Οικονομία δεν συμφέρει κανέναν και θα πληγεί και η Δημόσια Υγεία δυσανάλογα, επισήμανε η γιατρός και γι’ αυτό χρειάζονται έξυπνες λύσεις. «Η κατάργηση της μάσκας για μένα είναι εγκληματικό. Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή άλλο τρόπο άμυνας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.