Πέμπτη 13 Απριλίου 2023

Ο σπαρταθλητής γιατρός Στ. Αράπογλου αύριο Μ.Παρασκευή στον Χορτιάτη

Στον μαρτυρικό Χορτιάτη, θα βρεθεί αύριο Μεγ. Παρασκευή, ώρα 4 μμ ο σπαρταθλητής, γιατρός-χειρουργός του ΕΣΥ, Στέργιος Αράπογλου, που διασχίζει τρέχοντας  όλη τη χώρα, περνώντας από τα μαρτυρικά χωριά και πόλεις, στέλνοντας παντού μήνυμα αγώνα για τη μνήμη των θυμάτων των Ναζί και διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων. Οι κάτοικοι του Χορτιάτη του ετοιμάζουν θερμή υποδοχή.

Ο Στέργιος Αράπογλου ξεκίνησε από τις αρχές Μαρτίου από το χωριό Μαράσια του νομού Έβρου και αφού διασχίσει όλη τη χώρα, ο τερματισμός θα γίνει στην Κάτω Ζάκρο του νομού Λασιθίου στην Κρήτη, διερχόμενος  από τις σημαντικότερες πόλεις και χωριά της Ηπειρωτικής Ελλάδος και της Κρήτης, που υπέστησαν σφαγές, κατά τη χρονική περίοδο 1940 – 1945.

Το συνολικό μήκος της διαδρομής προσεγγίζει τα 3.000 χλμ και ο εκτιμώμενος χρόνος υλοποίησής της είναι οι 50 ημέρες.

Στην Ηπειρωτική Ελλάδα θα διανυθούν περίπου 2.350 χλμ σε 38 ημέρες. Διέλευση θα γίνει μέσα από τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Θράκης, της Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδος και της Πελοποννήσου. Σε ένα σύνολο 22 νομών και μέσα από 465 πόλεις, κωμοπόλεις, χωριά, παραθαλάσιους, ορεινούς και πεδινούς οικισμούς, θα γίνει στάση σε 23 μνημεία Ολοκαυτώματος της Ηπειρωτικής Ελλάδος.

Στην Κρήτη θα διανυθούν περίπου 700 χλμ σε 12 ημέρες. Διέλευση θα γίνει και από τους τέσσερις νομούς (Χανίων, Ρεθύμνης, Ηρακλείου και Λασιθίου) μέσα από 183 πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά, με στάση σε 39 μνημεία Ολοκαυτώματος της Κρήτης.


Η ανάδειξη του αγώνα για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Σκοπός του εγχειρήματος, είναι η ανάδειξη του αγώνα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών και η υποστήριξη της πρότασης προς το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να διδάσκονται οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέσα από τα σχολικά βιβλία, καθώς και τα λοιπά διδακτικά μέσα, έντυπα και ψηφιακά, την ιστορία και τις επιπτώσεις των Ολοκαυτωμάτων, σφαγών αμάχων, του λιμου της Κατοχής και όλων των ναζιστικών και φασιστικών θηριωδιών, διέπραξαν οι κατακτητές στην Πατρίδα μας κατά τη χρονική περίοδο 1940 – 1945. Η απόδοση σικαιοσύνης και η διατήρηση της μνήμης τους στις μελλοντικές γενιές αποτελεί τον σπουδαιότερο παράγοντα αποτροπής για την επανάληψή τους στη χώρα μας και οπουδήποτε κυριαρχεί η παράνοια του πολέμου.

Το συγκεκριμμένο δρομικό εγχείρημα υλοποιείται αποκλειστικά με έξοδα του δρομέα και – για λόγους διασφάλισης της αξιοπιστίας του – καταγράφεται συγχρόνως και συνεχώς με δύο συσκευές εντοπισμού του γεωγραφικού του στίγματος (GPS) ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησής του σε ζωντανό χρόνο από το διαδίκτυο μέσω ενός ηλεκτρονικού συνδέσμου επικοινωνίας που θα ανακοινωθεί λίγες ημέρες πριν την εκκίνηση.

Στήριξη από το ΕΣΔΟΓΕ

Σημειώνουμε ότι από την πλευρά του το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας (ΕΣΔΟΓΕ) έχει καλέσει το Δίκτυο Μαρτυρικών Δήμων, ενώσεις θυμάτων, αντιστασιακές οργανώσεις, πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία να υποστηρίξουν το εγχείρημα, διοργανώνοντας εκδηλώσεις μνήμης στα χωριά απ’ όπου θα περάσει ο υπερμαραθωνοδρόμος-αγωνιστής Στέργιος Αράπογλου, πολιτιστικά και αθλητικά γεγονότα.

Ποιος είναι

Ο Στέργιος Αράπογλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Είναι παντρεμένος με τη Σεβαστή Αθανασιάδου με την οποία έχουν αποκτήσει τέσσερα παιδιά, την Ελένη, τη Σοφία, τον Δημήτρη και τον Αναστάση. Είναι γενικός χειρουργός στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, στην Ε’ Πανεπιστημιακή Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 2018 είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.