Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023

Επιστολή του ΣΦΕΑ στη Μαρία Φαραντούρη για το Γεντί Κουλέ

Επιστολή απέστειλε ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 στη Μαρία Φαραντούρη, με την ευκαιρία της μεγάλης συναυλίας που θα δοθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του "Φεστιβάλ Επταπυργίου 2023", για να τιμηθεί η 60χρονη καλλιτεχνική της διαδρομή, καλώντας την να ενώσει τη φωνή της με το αίτημα να παραχωρηθεί τμήμα των φυλακών του Γεντί Κουλέ για τη δημιουργία Μουσείου – Αρχείου για την Αντιδικτατορική Αντίσταση.

Η επιστολή του ΣΦΕΑ έχει ως εξής:

Επιστολή

Προς την κ. Μαρία Φαραντούρη

Αγαπητή κ. Φαραντούρη,

Στις 11-12 Ιουλίου γιορτάζετε, με μια μεγάλη συναυλία στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ‘Φεστιβάλ Επταπυργίου 2023’, την 60χρονη καλλιτεχνική σας διαδρομή που σημάδεψε με τη φωνή σας όχι μόνο την πολιτιστική ανάταση της δεκαετίας του ’60, αλλά και εμψύχωσε την αντίσταση στην επτάχρονη τυραννία της δικτατορίας των συνταγματαρχών τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό.

Η συναυλία σας θα πραγματοποιηθεί σε έναν εμβληματικό, πολυτραγουδισμένο μαρτυρικό χώρο, τις πρώην φυλακές του Γεντί Κουλέ, με ανεξίτηλες βαριές μνήμες, ιδιαίτερα από τα χρόνια της Κατοχής, του Εμφυλίου και της Χούντας. Γι’ αυτό αποτελεί πολύχρονο και ανικανοποίητο, δυστυχώς, αίτημα του ΣΦΕΑ 1967-1974 να του παραχωρηθεί χώρος για τη δημιουργία Μουσείου – Αρχείου για την Αντιδικτατορική Αντίσταση.

Θεωρούμε, επομένως, τη συναυλία σας και ως ένα συμβολικό φόρο τιμής στους πολιτικούς κρατούμενους των πρώην Φυλακών Επταπυργίου – όπου πολλά από τα μέλη του ΣΦΕΑ 1967-1974 (πολίτες, στρατιώτες, στρατιωτικοί) ‘σκληρές επέρασαν μέρες’, είτε ως υπόδικοι στο Τακτικό και Έκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης είτε ως κατάδικοι. 

Από την πλευρά μας, θα καλέσουμε τα μέλη μας και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να παρακολουθήσουν τις συναυλίες σας.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, επίσης, ότι ο Σύνδεσμός  μας έχει κηρύξει το 2023 ‘έτος αντιδικτατορικής αντίστασης’, καθώς φέτος συμπληρώνονται 50χρόνια:

- από τις καταλήψεις της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ τον Φλεβάρη / Μάρτη και τον Μάιο του 1973

- από τις μαζικές φοιτητικές κινητοποιήσεις την ίδια περίοδο στο ΑΠΘ, τα Γιάννενα και την Πάτρα.

- από τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γιώργη Τσαρουχά στις 9/5/1968, στην ΚΥΠ Θεσσαλονίκης – σήμερα ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

- το ‘Κίνημα του Ναυτικού’ και την ‘ανταρσία’ του αντιτορπιλικού ‘ΒΕΛΟΣ’ (Μάιος 1973)

Με το πνεύμα αυτό, ο Σύνδεσμός μας έχει καλέσει τους φοιτητικούς συλλόγους, τα συνδικάτα των εργαζομένων, τις νεολαιίστικες οργανώσεις, να προχωρήσουν στη συν-διοργάνωση πολύμορφων εκδηλώσεων με αφορμή τη συμπλήρωση μισού αιώνα από τη χρονιά –ορόσημο του αντιδικτατορικού αγώνα.

Αθήνα 29-6-2023

Με εκτίμηση

Ο πρόεδρος, Βαγγέλης Γκιουγκής, ο Γεν. Γραμματέας Νίκος Μανιός 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.