Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Ανταποκριτής της ΑΥΓΗΣ πριν έξι δεκαετίες!


Το έγγραφο της Ασφάλειας Σερρών αναφέρει το όνομα του ανταποκριτή της ΑΥΓΗΣ.



του Σπύρου Κουζινόπουλου

Μικρή κατάθεση ψυχής και οδύνης για το κλείσιμο του ημερήσιου φύλλου της ιστορικής εφημερίδας της αριστεράς ΑΥΓΗ και τη μικρή δική μου συνεισφορά πριν 60 ακριβώς χρόνια στην επιτυχή έκδοσή της.

Είχαν περάσει δώδεκα χρόνια από την κυκλοφορία της ΑΥΓΗΣ, όταν ο πρώτος διευθυντής της, βουλευτής στη συνέχεια της ΕΔΑ και από τα ηγετικά της στελέχη, Βασίλης Εφραιμίδης, που εκλέγονταν στο νομό Σερρών, μου πρότεινε την άνοιξη του 1964 να αναλάβω την αποστολή ανταποκρίσεων στην ΑΥΓΗ.

Η πρόταση τιμητική και η ευθύνη μεγάλη, αν και ήδη ήμουνα εξοικειωμένος με το δημοσιογραφικό λειτούργημα, καθώς από ένα χρόνο πριν, ενώ ήμουνα μαθητής Γυμνασίου ακόμη, εργαζόμουνα στις δύο τοπικές εφημερίδες, την ημερήσια Δημοκρατική και τον εβδομαδιαίο Φιλελεύθερο, που εξέδιδε στις Σέρρες ο αείμνηστος ΕΑΜίτης εκδότης και δημοσιογράφος Στέφανος Καρύδης (1916-1984). Κι αυτό παράλληλα με την πολιτική μου δραστηριότητα ως Β΄ Γραμματέας της Νεολαίας Λαμπράκη Νομού Σερρών.

Και καθώς τα προβλήματα που απασχολούσαν τον κατεξοχήν αγροτικό νομό ήταν πάρα πολλά, η μετανάστευση στο εξωτερικό από τις υψηλότερες πανελλαδικά αλλά και η ιστορία της περιοχής στην Οθωμανική κυριαρχία, στους βαλκανικούς πολέμους, το εργατικό κίνημα και την Εθνική Αντίσταση ζυμωμένη με αίμα και πολύ πόνο, οι ανταποκρίσεις στην εφημερίδα της αριστεράς για τη ζωή και τους αγώνες στην ανατολική Μακεδονία αρκετά πυκνές και η απήχηση στο αναγνωστικό κοινό αρκετά μεγάλη.

Περιττό βέβαια να πούμε για τις πιέσεις, τις απειλές, τα κυνηγητά και το "φακέλωμα" από την Ασφάλεια. Τα όργανα της οποίας, άγρυπνοι φρουροί των κυβερνήσεων της δεξιάς και στη συνέχεια των αποστατών, ενοχλούνταν από κάθε δημοκρατική και προοδευτική φωνή, καταδιώκοντάς την. Παρ' όλα αυτά, η ΑΥΓΗ είχε στο νομό Σερρών εκείνη την περίοδο την πρώτη κυκλοφορία μεταξύ των αθηναϊκών εφημερίδων και υπολείπονταν μόνο από τις δύο εφημερίδες της Θεσσαλονίκης, την κεντρώα Μακεδονία και τον δεξιό Ελληνικό Βορρά.

Η είδηση για τη αιφνιδιαστική διακοπή έκδοσης της ημερήσιας έκδοσης της ΑΥΓΗΣ, καθώς και το ντοκουμέντο από τον ατομικό μας φάκελο στην Ασφάλεια, που ανασύραμε από το αρχείο μας, έκανε να τα θυμηθούμε όλα αυτά. Και να εκδηλώσουμε την αμέριστη συμπαράσταση στους εργαζόμενους στην εφημερίδα και τον αγώνα που δίνουν για να αποτρέψουν αυτή τη δυσμενή εξέλιξη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.