Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

Μία δήλωση-δέσμευση Μητσοτάκη στον ΣΦΕΑ για τη Γυάρο

Και επιστολή προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Μία δήλωση-δέσμευση για το θέμα της επιχειρούμενης περιβαλλοντικής καταστροφής της Γυάρου, έκανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προχτεσινή του συνάντηση, στην εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο για τα πενήντα χρόνια από την κατάρρευση της Χούντας, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων Αντιστασιακών, Ευάγγελο Γκιουγκή,  παρουσία και άλλων μελών του Συνδέσμου.

Χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων ο κ. Μητσοτάκης προέβη στην παρακάτω δήλωση για το φλέγον ζήτημα της Γυάρου: "Κύριε Πρόεδρε του Σ.Φ.Ε.Α. έμαθα ότι ανησυχείτε για το θέμα της Γυάρου. Δεν θα γίνει τίποτε απολύτως στη Γυάρο, χωρίς τη συναίνεση και τη συμμετοχή του Σ.Φ.Ε.Α."

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΦΕΑ "ο Σύνδεσμός μας αναμένει από τους αρμόδιους  να λάβουν σοβαρά υπόψη τους την ανωτέρω δήλωση - δέσμευση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Γιατί η δήλωση αυτή δεσμεύει τόσο τα αρμόδια υπουργεία όσο και τους επίδοξους επενδυτές".

Και επιστολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Στο μεταξύ σε επιστολή του προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου το διοικητικό συμβούλιο του ΣΦΕΑ την καλεί να ασκήσει την επιρροή της, ώστε να ματαιωθούν τα ανιστόρητα σχέδια για τη Γυάρο όσων σκοπεύουν να εξαφανίσουν τα μνημεία των αγώνων του λαού μας.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής

Προς την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας

κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Αθήνα 23-7-2024

Αξιότιμη κυρία Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας,

Προφανώς γνωρίζετε ότι προσφάτως επιχειρηματικοί όμιλοι της χώρας μας εκδήλωσαν το έντονο ενδιαφέρον τους για την διάσωση και αναβάθμιση του ιστορικού/μαρτυρικού τόπου της Γυάρου. Γεγονός που προκάλεσε όχι μόνο την δημόσια καταγγελία του Συνδέσμου μας αλλά και την αντίδραση πολλών επιστημονικών και κοινωνικών φορέων που αγωνίζονται για να διατηρηθεί αλώβητη η ιστορική μνήμη.

Η Γυάρος, καθώς και τα άλλα ξερονήσια - τόποι φυλακής και εξορίας, όχι μόνο δεν πρέπει να αφεθούν στο έλεος της τύχης τους, αλλά και να μην παραδοθούν στις ορέξεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου και σε επιχειρηματίες που, προκειμένου να διαφημιστούν, δεν ορρωδούν προ ουδενός.

Απέναντι στην επί δεκαετίες σκόπιμη εγκατάλειψη της Γυάρου και του περιβάλλοντος θαλάσσιου χώρου, είναι αδήριτη ανάγκη η αποκατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων που απέμειναν, ώστε να γίνουν επισκέψιμοι χώροι, μακριά από κάθε σκέψη τουριστικής ή επιχειρηματικής εκμετάλλευσης.

Ζητούμε, λοιπόν, την προστασία του συνόλου της Γυάρου, ως χώρου ιστορικής μνήμης, σύμφωνα και με τον ν.722/2001. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να αλλοιώσει ή να εξωραΐσει τον ιστορικό - πολιτικό χαρακτήρα της Γυάρου.

Λόγω του ύπατου αξιώματός σας, ζητούμε να ασκήσετε την επιρροή σας, ώστε να ματαιωθούν τα ανιστόρητα σχέδια όσων σκοπεύουν να εξαφανίσουν τα μνημεία των αγώνων του λαού μας.

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Βαγγέλης Γκιουγκής

Ο Γενικός Γραμματέας Νϊκος Μανιός


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.