Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

Λαμπρή η "Γιορτή Δημοκρατίας" από το Δήμο Θεσσαλονίκης


Με μια λαμπρή εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό, η οποία περιλάμβανε επετειακά τραγούδια, ο δήμος Θεσσαλονίκης έστειλε ένα μεγάλο μήνυμα δημοκρατίας και ελευθερίας, 50 χρόνια από την πτώση της δικτατορίας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. 


Ο κεντρικός δήμος διοργάνωσε για πρώτη φορά τέτοιου είδους εκδήλωση και στην έναρξή της τίμησε τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ), καθώς επίσης την Εταιρεία Φίλων του Χώρου Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης στη Θεσσαλονίκης 1967 – 1974 και το πλήρωμα του Αντιτορπιλικού ΒΕΛΟΣ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με τίτλο «Γιορτή Δημοκρατίας» ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, έκανε αναφορά στη μαύρη επέτειο της Κυπριακής τραγωδίας, η οποία όπως είπε παραμένει ανοιχτή πληγή για τον  Ελληνισμό και ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων και αγνοουμένων, Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων.

«Η 24η Ιουλίου σηματοδοτεί το τέλος της πλέον σκοτεινής περιόδου της μεταπολεμικής μας ιστορίας» είπε ο δήμαρχος κάνοντας αναφορά στην  21η Απριλίου του 1967 που όπως είπε «η χώρα μπήκε στο γύψο, με τη βίαιη κατάληψη της εξουσίας από μια ομάδα συνταγματαρχών» και πρόσθεσε πως «ο εορτασμός της νίκης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα είναι καρπός της εποποιίας του Πολυτεχνείου και του αγώνα δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων και Ελληνίδων που αγωνίστηκαν για την ανατροπή της Δικτατορίας ήδη από τις πρώτες ημέρες της εγκαθίδρυσής της».


Έπειτα, απένειμε τιμητική διάκριση στο πλαίσιο της εκδήλωσης στο Σύνδεσμο Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974», στην Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία  «Φίλοι του Χώρου Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης 1967-1974 στη Θεσσαλονίκη» και στο πλήρωμα του Α/Τ «Βέλος» για τους αγώνες και την αντίσταση των μελών τους στο δικτατορικό καθεστώς συμβάλλοντας στην αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Στη συνέχεια το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του συνδέσμου φυλακισθεντων και εξορισθεντων αντιστασιακών του 1967 - 1975, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης τόνισε: «για πρώτη φορά γίνεται με την πρωτοβουλία του δήμου Θεσσαλονίκης και έχουμε συμβάλει και εμείς βέβαια ως σύνδεσμος όπως και το αδελφό σωματείο η Εταιρία Φίλων του Χώρου Μνήμης της αντιντακτορικής αντίστασης. Χαιρετίζουμε αυτή την εκδήλωση, ελπίζουμε να καθιερωθεί σαν θεσμός γιατί αυτή η πόλη την περίοδο της δικτατορίας πληρώσει βαρύ τίμημα. Τρεις δολοφονημένοι, 500 προληπτικώς εκτοπισμένοι στα ξερονήσια στην Γιάρο, πάνω από 100 οι καταδικασμένοι από το έκτακτο στρατοδικείο Θεσσαλονίκης και 12 σε ισόβια κάθειρξη.


Αμέσως μετά, ο Παναγιώτης Χατζηπέρρος Σημαιοφόρος Α/Τ «Βέλος» Μέλος ΣΦΕΑ είπε πως «για εμάς είναι μεγάλη τιμή γιατί το Α/Τ Βέλος θα μείνει τελικά στην Θεσσαλονίκη αφού  ταλαιπωρηθηκε πάρα πολύ με τον καιρό. Ελπίζουμε ότι από δω και πέρα θα μπει σε κάποιο ασφαλές αγκυροβόλιο. Θα πρέπει να το προστατεύουμε γιατί είναι ένα πλοίο 80 ετών και χρειάζεται προστασία. Παράλληλα πρέπει να είναι και πάλι επισκεψιμο προς τους πολίτες».

Μετά από τις απονομές ακολούθησε συναυλία με τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Λοΐζου, Σταύρου Ξαρχάκου, Διονύση Σαββόπουλου, Γιάννη Μαρκόπουλου και άλλων σημαντικών δημιουργών και συμβόλων της αντίστασης. Τα τραγούδια ερμήνευσαν οι Παναγιώτης Καραδημήτρης, Κώστας Πρατσινάκης, Κώστας Φαλκώνης, Δήμητρα Αντωνακούδη, Νίκη Ντουσιοπούλου, συνοδεία λαϊκής ορχήστρας.

ΠΗΓΗ: Voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.