Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023

Η εκτέλεση ενός δήμιου: Στέφαν Κλέτσκοφ

 

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Λίγο διάστημα μετά την απελευθέρωση από την τριπλή Γερμανο-βουλγαρο-ιταλική κατοχή της Ελλάδας, τουφεκίζονταν στην κεντρική πλατεία της Δράμας από εκτελεστικό απόσπασμα των ανταρτών του ΕΛΑΣ ένας από τους αρχιδήμιους των Βουλγάρων φασιστών στην κατεχόμενη Ανατολική Μακεδονία, ο Κλέτσκοφ, για τα εγκλήματα που διέπραξε στην περιοχή, με τις εκτελέσεις, τα βασανιστήρια, τις λεηλασίες αλλά και τον αφανισμό της πολυπληθούς εβραϊκής κοινότητας της περιοχής.
Ο Στέφαν Ράτσεφ Κλέτσκοφ διετέλεσε επί Κατοχής και πιο συγκεκριμένα από τις 8 Ιουλίου 1942 έως τις 7 Σεπτεμβρίου 1944 υπουργός-γενικός διοικητής της "Μπελομόριε", όπως είχε ονομαστεί η κατεχόμενη από τους Βούλγαρους φασίστες περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.  Ήταν ένας από τους δήμιους που καθοδήγησαν το πογκρόμ κατά του λαού της Δράμας και της υπόλοιπης βουλγαροκρατούμενης Ανατολικής Μακεδονίας. 
Μετά την απελευθέρωση συνελήφθη από τους αντάρτες και καταδικάστηκε σε θάνατο από το στρατοδικείο του ΕΛΑΣ Δράμας, με πρόεδρο τον δικηγόρο Αλέκο Παυλίδη και λαϊκό επίτροπο τον δικηγόρο Μπουργάνη. Ο Κλέτσκοφ, με την υπ' αριθμόν 12/12-2-1945 απόφαση εκτελέστηκε στην πλατεία Ελευθερίας της Δράμας. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Λαϊκή Φωνή" της Θεσσαλονίκης "την εκτέλεση παρακολούθησαν 8.000 λαού της Δράμας

Ο φασίστας Βούλγαρος αξιωματούχος ήταν από τους επικεφαλής της εξόντωσης των Ελλήνων Εβραίων της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. 
Κατά τη διάρκεια της  νύχτας της 3ης προς την 4η Μαρτίου του 1943, οι  βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη σάρωσαν τις πόλεις Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Δράμα και Σέρρες και μεμιάς συνέλαβαν όλους τους Εβραίους κατοίκους, σηκώνοντάς τους στη μέση της  νύχτας και κατάσχοντας τα  υπάρχοντά τους. 
Στη συνέχεια τους έκλεισαν σε καπναποθήκες και μερικές μέρες αργότερα τους μετέφεραν σε διαμετακομιστικά σημεία μέσα στην κυρίως Βουλγαρία, όπου και τους στοίβασαν σε πρόχειρα στρατόπεδα. Από εκεί τους εκτόπισαν, με σπουδή και συνοπτικές διαδικασίες, έξω από τα βουλγαρικά σύνορα προς τις “Γερμανικές Ανατολικές Περιοχές” σύμφωνα με Συμφωνητικό το οποίο  υπογράφηκε στη Σόφια την 22α Φεβρουαρίου 1943 μεταξύ των Ντάνεκερ και Μπέλεβ. Τελικός και αποτελειωτικός σταθμός ήταν το Στρατόπεδο Εξόντωσης στην Τρεμπλίνκα της Πολωνίας.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία αλλά και μία αναφορά του περιφερειακού Διοικητή Αιγαιΐδος Στ. Κλέτσκοφ, αυτοί οι Εβραίοι συμπατριώτες μας που στάλθηκαν στα στρατόπεδα του θανάτου, προέρχονταν από την Καβάλα 1.800 άτομα, από τη Δράμα 780, από τις Σέρρες 596, από την Ξάνθη 261, από την Κομοτηνή 700, από την Αλεξανδρούπολη 150 κλπ

1 σχόλιο:

  1. οι βουλγαογραμμενοι ή οι λεγομενοι λαδοβουλγαροι που με τα την ληξη του εμφυλιου εγιναν .....οι υπερπατριωτες , οτι τραγικο και απαισχυντο μπορει να αισθανθει ο συγχρονος ελληνας , επρεπε να εκτελεσθουν μαζι με Ρατρεφ Κλετσκοφ . -

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.