Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Κώστας Χορομίδης: Ο αγωνιστής, ο άνθρωπος, ο μαχόμενος δικηγόρος

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Πέρασαν πέντε χρόνια από την απώλεια του Κώστα Χορομίδη (1926-2018), ενός εξαίρετου νομικού, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, καλού μας προσωπικού φίλου και συναγωνιστή στους σκληρούς δημοκρατικούς αγώνες της μεταπολίτευσης. Οφείλουμε να τον θυμόμαστε καθώς η ζωή του Κώστα Χορομίδη, ήταν αφιερωμένη στη μαχόμενη δικηγορία, στον άνθρωπο και την κοινωνική δικαιοσύνη και πρόοδο.


Ομιλητής στο 10ο συνέδριο δικηγορικών συλλόγων Ελλάδος το 1982 στην Αθήνα 
Ο Κώστας Χορομίδης, Πόντιος στην καταγωγή, γεννήθηκε το 1926 στο Κιλκίς, όπου πέρασε και την εφηβική του ηλικία. Από μαθητής Γυμνασίου ακόμη, στα χρόνια της Κατοχής, εντάχθηκε στο ΕΑΜ Νέων και στην ΕΠΟΝ, παίρνοντας μέρος στην αναγραφή συνθημάτων στους δρόμους του Κιλκίς, στη διανομή προκηρύξεων, αλλά και σε ένα μεγάλο συλλαλητήριο κατά της καθόδου των Βουλγάρων φασιστών στη Μακεδονία. Μια κινητοποίηση που είχε γίνει μπροστά στο Διοικητήριο και οι Γερμανοί για να τη διαλύσουν πολυβόλησαν εναντίον του πλήθους, με συνέπεια να σκοτωθεί ένας νέος. Μάλιστα ως αντιπρόσωπος της  ΕΠΟΝ ο Κώστας Χορομίδης είχε συμμετάσχει στη νομαρχιακή συνδιάσκεψη του ΕΑΜ Κιλκίς, που είχε γίνει στις 19 Δεκεμβρίου 1943 στο όρος Κρούσια. 
Αργότερα, ήρθε στη Θεσσαλονίκη και γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου, της οποίας υπήρξε αριστούχος. 
Για την αντιστασιακή του δράση  στα χρόνια της Κατοχής, το ανώμαλο εμφυλιοπολεμικό καθεστώς τον συνέλαβε τον Οκτώβριο του 1948 και τον παρέπεμψε στο Έκτακτο Στρατοδικείο Κιλκίς με την κατηγορία της "εσχάτης προδοσίας", φυλακίζοντάς τον αρχικά στο Τμήμα Μεταγωγών Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στις φυλακές Επταπυργίου.

Στο συνέδριο των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, Αθήνα 1975. Διακρίνονται από δεξιά: Λ. Τριανταφυλλίδης, Γιάννης Τριάρχου, Αθανάσιος Κούλας, Αντώνης Κωτούλας, Μπάμπης Δρακόπουλος, Κώστας Χορομίδης, Σταύρος Τσίγκας
Εκεί, συνάντησε αρκετούς γνωστούς του φοιτητές της ΕΠΟΝ Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που είχαν συλληφθεί με την ίδια κατηγορία-καρμπόν, όπως ο Μανώλης Αναγνωστάκης, ο Γιώργος Αποστολίδης, ο λογοτέχνης Χρήστος Σαμουηλίδης, ο Ντίνος Ηλιόπουλος που πριν συλληφθεί είχε σχεδιάσει την υπόθεση της πρώτης αεροπειρατίας στην Ελλάδα κ.α. Τελικά στο έκτακτο στρατοδικείο Κιλκίς όπου παραπέμφθηκε τον Μάριο του 1949, απαλλάχθηκε "λόγω αμφιβολιών" κι έτσι μπόρεσε να συνεχίσει τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ.
Μετά την αποφοίτησή του, αγωνίστηκε ως μαχόμενος δικηγόρος, υπηρετώντας πολλές φορές αμισθί διωκόμενους αριστερούς, ενώ συμμετείχε σε σημαντικές ποινικές δίκες με πολιτικό ενδιαφέρον, όπως οι δίκες για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, για τη δολοφονία του Γιώργη Τσαρουχά, δίκες πολιτικών κρατουμένων κ.α.
"Αδεια Κινήσεως" από την Αστυνομία για να μεταβεί ο
Κ. Χορομίδης από τη Θεσσαλονίκη στο Κιλκίς!

Την περίοδο πριν τη δικτατορία της χούντας ήταν ενταγμένος στην ΕΔΑ, της οποίας μάλιστα επρόκειτο να είναι υποψήφιος βουλευτής στο νομό Κιλκίς, εκλογές που τελικά δεν έγιναν λόγω της επιβολής της δικτατορίας, η οποία τον εξόρισε στη Γυάρο. Αλλά και μετά την επιστροφή του από την εκτόπιση, τον υποχρέωσε να δίνει συνεχώς "παρών" στα αστυνομικά τμήματα.
Μετά τη μεταπολίτευση άσκησε για πολλές δεκαετίες μαχόμενη δικηγορία στα δικαστήρια ουσίας της χώρας, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, το Συμβούλιο της Επικρατείας και τον Άρειο Πάγο, ασκώντας παράλληλα προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Το 2012, εξέδωσε από τον ΙΑΝΟ το βιβλίο "Μέρες δύσκολες και καλές" με αναφορές στην πορεία της ζωής του, αναμνήσεις, σκέψεις και αναστοχασμούς για διάφορα θέματα.

Ιδιόχειρη αφιέρωση του Κώστα Χορομίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.