Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Αγγελούδης: Μόνιμη στέγαση του "Χώρου Μνήμης" στο Πολεμικό Μουσείο

Τη μόνιμη  παραμονή του «χώρου μνήμης αντιδικτατορικής αντίστασης» στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, όπου παραμένει τα τελευταία επτά χρόνια και αντθιμετωπίζει σήμερα τον κίνδυνο έξωσης, ζητάει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης με επιστολή του προς τοπν Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

"Πρόκειται, όπως αναφέρει ο δήμαρχος, για μια έκθεση- ντοκουμέντο σε έναν εμβληματικό τόπο μαρτυρίου, αφού στις εγκαταστάσεις του Πολεμικού Μουσείου, την περίοδο της δικτατορίας στεγαζόταν το ανακριτικό κολαστήριο της ΚΥΠ, όπου βασανίστηκαν δεκάδες αγωνιστές/στριες της δημοκρατίας".

Αναλυτικά η επιστολή του δημάρχου Θεσσαλονίκης Στέλιου Αγγελούδη έχει ως εξής:

Προς  Γενικό Γραμματέα  Υπουργείου Εθνικής Αμύνης κ. Αντώνιο Οικονόμου

Θέμα: Αίτημα για μόνιμη παραμονή του «χώρου μνήμης αντιδικτατορικής αντίστασης» στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα,

Από το 2017 λειτουργεί στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης η « Έκθεση Τεκμηρίων για την Αντιδικτατορική Αντίσταση - Χώρος Μνήμης» η οποία εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων στις 5 Μαΐου 2017. Η έκθεση αυτή διοργανώθηκε από το Σύνδεσμο Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974, ο οποίος από το 2002 διεκδικούσε μευπομνήματα και εκδηλώσεις κάθε 21η Απριλίου την ανάδειξη του συγκεκριμένου τόπου σε χώρο ιστορικής μνήμης με τη συνδρομή και την ιστορική τεκμηρίωση από το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, την οποία και σας επισυνάπτω.

Πρόκειται για μια έκθεση- ντοκουμέντο σε έναν εμβληματικό τόπο μαρτυρίου, αφού στις εγκαταστάσεις του Πολεμικού Μουσείου, την περίοδο της δικτατορίας στεγαζόταν το ανακριτικό κολαστήριο της ΚΥΠ, όπου βασανίστηκαν δεκάδες αγωνιστές/στριες της δημοκρατίας.

Παράλληλα ο «Χώρος Μνήμης» λειτουργεί και παιδευτικά ως ένα συνεχές μάθημα Δημοκρατίας και Ελευθερίας για τους μαθητές των σχολείων που επισκέπτονται την έκθεση από όλη την Ελλάδα.

Η συνύπαρξη όμως του ‘Χώρου Μνήμης’ με τα άλλα εκθέματα και δραστηριότητες του μουσείου είναι υπό την αίρεση της κατ΄ έτος υπογραφής χρησιδανείου μεταξύ Πολεμικού Μουσείου και του Σ.Φ.Ε.Α. 1967-1974.

Κ. Γενικέ Γραμματέα,

Παρακαλώ όπως επιληφθείτε του θέματος με σκοπό να δοθεί ο ίδιος χώρος στο Σ.Φ.Ε.Α.1967-με σκοπό τη μόνιμη παραμονή του «Χώρου Μνήμης» στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Με εκτίμηση

 Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Στέλιος Αγγελούδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.