Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στους μισθούς, το μνημόνιο προβλέπει την κατάθεση εντός του Ιουλίου στη Βουλή λεπτομερούς σχεδίου δράσης με χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση και εφαρμογή του απλοποιημένου μισθολογικού συστήματος στο δημόσιο. Το νέο μισθολόγιο «θα είναι σε αρμονία με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, επιτυγχάνοντας μείωση στο συνολικό μισθολογικό κόστος», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Αυτό το σχέδιο βασίζεται στα αποτελέσματα της έκθεσης που δημοσιεύθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και την Ενιαία Αρχή Πληρωμών και «θα εφαρμοστεί σταδιακά τα επόμενα 3 χρόνια».
Μετά την προσαρμογή των μισθών του δημοσίου τομέα στα δεδομένα του ιδιωτικού τομέα, θα ακολουθήσει η εξίσωση των μισθών των εργαζομένων στις δημόσιες επιχειρήσεις, οι οποίοι «θα είναι σε αρμονία με το νέο μισθολόγιο του δημόσιου τομέα».
Απολύσεις= μη εθελοντικές αποχωρήσεις
Για τις απολύσεις του προσωπικού, που δεν θα μπορέσει να απορροφηθεί σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, μετά την εργασιακή εφεδρεία, γίνεται λόγος ξεκάθαρα για απολύσεις, με τον όρο «μη εθελοντικές αποχωρήσεις».
Ειδικότερα το κείμενο αναφέρει πως η κυβέρνηση «λαμβάνει μέτρα με στόχο τη μείωση των προμηθειών και των δαπανών προς τρίτους στις δημόσιες επιχειρήσεις, την αναθεώρηση των τελών, τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και τη μείωση των δαπανών για το προσωπικό μέσω της ολοκλήρωσης και της εφαρμογής ενός σχεδίου μείωσης του προσωπικού.
«Το πλεονάζον προσωπικό που δεν μπορεί να μεταταγεί σύμφωνα με τον κανόνα της 1 πρόσληψης για κάθε 5 αποχωρήσεις (1 προς 10 για το 2011) θα αντιμετωπισθεί με μη εθελοντικές αποχωρήσεις και μέσω της δημιουργίας εργασιακής εφεδρείας (απόθεμα εργατικού δυναμικού)».
Ο κανόνας αυτός εφαρμόζεται χωρίς κλαδικές εξαιρέσεις και ισχύει και για το προσωπικό που μετατάσσεται από δημόσιες επιχειρήσεις σε άλλους φορείς της κυβέρνησης μετά την εξέταση των επαγγελματικών του προσόντων από τον ΑΣΕΠ με βάση τα τακτικά του κριτήρια.
Οι εργαζόμενοι που μπαίνουν σε εργασιακή εφεδρεία θα αμείβονται με το 60% του μισθού τους (εξαιρούνται οι υπερωρίες και άλλες επιπρόσθετες αμοιβές) για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο από 12 μήνες, κατόπιν του οποίου θα αποχωρούν. Το συγκεκριμένο σχέδιο θα αρχίσει να εκπονείται από το τρίτο τρίμηνο του 2011.
Σε ό,τι αφορά στις συντάξεις, προβλέπονται ρητώς και παρά τις διαψεύσεις της Κυβέρνησης, ότι θα εξοικονομηθούν κονδύλια, μεταξύ των άλλων «μέσω της μείωσης στις βασικές συντάξεις του ΟΓΑ και στα κατώτερα όρια συντάξεων των άλλων ταμείων κοινωνικής ασφάλισης και αυστηροποίησης των κριτηρίων που βασίζονται στη μόνιμη διαμονή, μέσω της μείωσης των δαπανών των κοινωνικών επιδομάτων μέσω των διασταυρώσεων των δεδομένων...».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.