Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Ελπίδες τουριστικής ανάκαμψης της Θεσσαλονίκης

Ελπίδες για ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης προς Θεσσαλονίκη, έδωσαν στους καταστηματάρχες της πόλης τα δύο κρουαζερόπλοια που κατέπλευσαν την Πέμπτη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το AIDA Αura, που ελέγχεται από αμερικανικά και βρετανικά συμφέροντα και μετέφερε 1.304 τουρίστες και το Ocean Majesty μεταφέροντας 300 τούρκους επιβάτες.
Τα δύο κρουαζερόπλοια στις 10 ώρες περίπου που έμειναν δεμένα στο λιμάνι, έδωσαν τη δυνατότητα στους επιβάτες να χαρούν για αρκετές ώρες την πόλη μέσα από ξεναγήσεις στα πιο σημαντικά της μνημεία, αλλά και να χαλαρώσουν στα καφέ της παραλίας και να κάνουν ψώνια στην αγορά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι έμποροι της Θεσσαλονίκης περιμένουν ως μάννα εξ ουρανού τους τουρίστες που καταφθάνουν στην πόλη, όχι μόνο με τα κρουαζιερόπλοια, αλλά και με τις συχνές πτήσεις που εντάχθηκαν εσχάτως στο πρόγραμμα πολλών αεροπορικών εταιρειών. Ωστόσο, όπως λέει έμπορος που δραστηριοποιείται στο κέντρο της πόλης, «επί του παρόντος δεν έχουμε δει κάτι ουσιαστικό. Ναι μεν τις μέρες που προσεγγίζουν την πόλη τα κρουαζιερόπλοια υπάρχει κινητικότητα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι έρχονται στα καταστήματά μας ψωνίζουν. Άλλωστε, τα κρουαζιερόπλοια που έρχονται στη Θεσσαλονίκη ούτε τόσα πολλά είναι ούτε μεταφέρουν τόσο πολλούς τουρίστες».
Είναι η πρώτη φορά που έρχεται στη Θεσσαλονίκη το AIDA Aura φέτος, και είναι προγραμματισμένο να ακολουθήσουν άλλες τρεις προσεγγίσεις του αυτό το καλοκαίρι. Οι επιβάτες του πλοίου, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τις ομορφιές της Θεσσαλονίκης αλλά και τα ιστορικά μνημεία, μεταξύ άλλων, τον Άγιο Δημήτριο και τον Λευκό Πύργο, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν οι επιβάτες του πλοίου.
Οι Τούρκοι επιβάτες του Ocean Majesty, είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το σπίτι-μουσείο όπου γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ, το χρονολογούμενο από τον 15ο αιώνα πρώην τζαμί Αλατζά Ιμαρέτ, αλλά και το Μπέι Χαμάμ, τα γνωστά «Λουτρά Παράδεισος» που το 1444 έχτισε στην πόλη ο σουλτάνος Μουράτ Β΄, το σημαντικότερο μνημείο του είδους στην Ελλάδα. 
Τους επόμενους μήνες αναμένεται να προσεγγίσουν τη Θεσσαλονίκη και άλλα κρουαζερόπλοια, όπως το Calypso άλλες δύο φορές, στις 22 Ιουλίου και τη 1 Οκτωβρίου, το Royl Iris τη 1 Σεπτεμβρίου, το Minerva στις 3 Οκτωβρίου, το Vistamar στις 15 του Νοεμβρίου, το Adonia στις 24 Νοεμβρίου και μία μέρα αργότερα το Luis Crystal, της ομώνυμης κυπριακών συμφερόντων εταιρείας. Επίσης, στις 25 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένο να έρθει στη Θεσσαλονίκη και να παραμείνει για τρεις μέρες το κρουαζιερόπλοιο The World, που μεταφέρει 200 τυχερούς επιβάτες, οι οποίοι πραγματοποιούν το γύρο του κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.