Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Μερικές σκέψεις για την επίσκεψη του Άδωνι Γεωργιάδη στην ΑΕΝ Μακεδονίας

Όσοι γνωρίζουν τη διαδρομή μας, εδώ και έξι και πλέον δεκαετίες και ιδιαίτερα την 45χρονη δημοσιογραφική μας πορεία, ξέρουν πολύ καλά τη βαθιά μας προσήλωση στις αξίες της Δημοκρατίας, του πλουραλισμού, της διαφορετικότητας και της ισοπολιτείας. Η ρήση του Βολταίρου  «Διαφωνώ με αυτό που λές, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να τα λες», είναι για μας αξίωμα που φροντίζουμε να το τηρούμε πιστά σε όλες μας τις δραστηριότητες και πρωτίστως στα γραφτά μας.

Επομένως, αποκλεισμοί και απαγορεύσεις σε ανθρώπους με διαφορετικές από τις αντιλήψεις του οποιουδήποτε, μας βρίσκουν κατηγορηματικά αντίθετους, πολύ περισσότερο που στο παρελθόν, έχουμε βιώσει στο πετσί μας παρόμοιους αποκλεισμούς και ανάλογες απαγορεύσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, δεν συμφωνούμε με όσους αντιτάχθηκαν στην πρόσφατη επίσκεψη στο δήμο Θερμαϊκού του υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, αν και θεωρούμε ότι δεν υπήρξαν έκτροπα. Καθώς οι νέοι που συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο, ήθελαν να εκφράσουν την έντονη αντίθεσή τους στα χαράτσια, την καταλήστευση των εισοδημάτων, την ανεργία και τις άλλες καταστρεπτικές επιπτώσεις που έχει στη ζωή της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της τρόϊκας, μέλος της οποίας είναι ο κ. υφυπουργός.
Εκείνο που μας προκαλεί εντύπωση, είναι ο χαρακτήρας που δόθηκε στην επίσκεψη αυτή
από κάποιους, με θριαμβολογικά δημοσιεύματα και δελτία τύπου, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους μερικά πολύ απλά πράγματα όπως:
1.   1. Η επίσκεψη Γεωργιάδη στην περιοχή μας, ήταν καθαρά προεκλογικού χαρακτήρα, καθώς τα κόμματα άρχισαν ήδη να προετοιμάζονται για τις εκλογές της 19ης Φεβρουαρίου, από τις οποίες μας χωρίζουν λιγότερο από δύο μήνες.
2.    2. Ο συμπαθής κατά τα άλλα υφυπουργός μέχρι τότε δεν προλαβαίνει όχι το κτιριακό πρόβλημα της ΑΕΝ Μακεδονίας να επιλύσει, αλλά ούτε καν μερικά βασικά πράγματα, όπως η επισκευή των εργαστηρίων, που τον προσδιόρισε τον Μάρτιο, τότε δηλαδή που ο ίδιος δεν θα κατέχει το υπουργικό αξίωμα.
3.    3. Το ενδεχόμενο να αναλάβουν οι ιδιώτες του «Αμερικανικού Νηογνώμονα» το κόστος επισκευής των κτιρίων της ΑΕΝ, όπως κατά κόρον προβλήθηκε, αποτελεί μέχρι στιγμής ευχολόγιο, από τη στιγμή που δεν υπάρχει επίσημα υπογραμμένη συμφωνία.
4.    4. Τις πραγματικές διαστάσεις του ζητήματος, τις προσδιόρισε ο κ. Γεωργιάδης, όταν απαντώντας στην ερώτηση των σπουδαστών σχετικά με το πρόβλημα της στέγασης και της σίτισής τους, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ διαθέσιμο στο ταμείο του υπουργείου για ανάλογες δαπάνες.
Μακάρι να διαψευστούμε και να μην επαληθευτούν όλα αυτά. Μακάρι να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες του υφυπουργού Ναυτιλίας. Θα είμαστε τότε οι πρώτοι που θα αναγνωρίσουμε το έργο του και θα ζητήσουμε συγνώμη για τις αμφιβολίες μας. Μέχρι τότε όμως, ας κρατάμε και μικρό καλάθι, κατά πως λέει ο λαός μας. Και ας θυμηθούμε αυτό που είπε ο συγγραφέας Άρθουρ Κλάρκ, ότι «Ένας πολιτικάντης σκέφτεται τις επόμενες εκλογές. Ένας πολιτικός, τις επόμενες γενιές».

Υ.Γ.  Με την ευκαιρία να πούμε ότι μας αιφνιδίασε η κινητοποίηση του δήμου Θερμαϊκού για την
επίσκεψη του κ. Γεωργιάδη. Εκτενές δελτίο τύπου από τη μία, φωτογραφίες από την άλλη. Κι εμείς συγκρίναμε άθελά μας την κινητοποίηση αυτή με την κορυφαία για το δήμο εκδήλωση,  την απολογιστική Γενική  Συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε μερικές μέρες πριν, και για την οποία ούτε δελτίο τύπου εκδόθηκε, ούτε φωτογραφίες υπήρξαν…… 

1 σχόλιο:

  1. Είναι και αυτή μια πλευρά προσέγγισης του θέματος - πολύ βασική.
    Αυτό που ενόχλησε εμένα στην συγκεκριμένη επίσκεψη είναι αφ' ενός το γεγονός ότι ο πολύς κόσμος μάλλον δεν εγκρίνει την παραχώρηση αρμοδιοτήτων στο συγκεκριμένο άτομο και όχι μόνο και αφετέρου ότι δεν μου αρέσει η εικόνα των ΜΑΤ στον δήμο μου....
    όσων αφορά τις δυνατότητες παρέμβασης του συγκεκριμένου κυρίου στο θέμα για το οποίο υποτίθεται ότι ήρθε...για την σίτιση και θέρμανση δεν υπάρχει μία....για την προμελέτη όμως υπήρχαν 600 000 ευρώ από τα οποία απ' όσο γνωρίζω, ο εργολάβος πληρώθηκε ήδη τα 200 000 ευρώ. Σημαίνει ότι κατέβαλλε 46 000 ευρώ ως ΦΠΑ (23%) Αυτά δεν είναι ανταποδοτικά ώστε να χρησιμοποιηθούν για την θέρμανση και την σίτιση....

    Και φυσικά για τις δυό διμοιρίες ΜΑΤ υπάρχουν χρήματα για να συνοδεύουν διαφόρους στις προεκλογικές τους εμφανίσεις - που πληρώνονται από τους φορολογούμενους....


    Ελένη Ματθαίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.