Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Τα γυρίζει τώρα ο Γιλμάζ

Κάνοντας κωλοτούμπα ισχυρίζεται ότι εννοούσε τα ... τουρκικά δάση!
Τα γυρίζει τώρα ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, μετά το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για τούρκους πράκτορες που έβαζαν φωτιές στα ελληνικά δάση. Και σε νέα του δήλωση, ισχυρίστηκε ότι διαστρεβλώθηκαν οι αρχικές δηλώσεις του και ότι όταν μιλούσε για τις φωτιές, εννοούσε τάχα εμπρησμούς δασών στην… Τουρκία.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, ο Μεσούτ Γιλμάζ υποστήριξε ότι υπήρξε παρανόηση των δηλώσεών του. «Το άρθρο (σ.σ. της εφημερίδας «Birgun») είναι εντελώς διαστρεβλωμένο», δήλωσε ο ίδιος σε δημοσιογράφους στο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης «Ατατούρκ», λίγο πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ. «Εχω κάνει ήδη την απαραίτητη δήλωση στο πρακτορείο Anadolu, το πρωί. Νομίζω ότι οι Ελληνες φίλοι μας βιάστηκαν να αντιδράσουν», παρατήρησε.
Όπως υποστήριξε ο κ. Γιλμάζ, στις επίμαχες δηλώσεις του εννοούσε τις δασικές πυρκαγιές στην Τουρκία και ότι υπήρχαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες μεγάλες πυρκαγιές στην Τουρκία στις αρχές της δεκαετίες του '90, συνδέονταν με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες.
«Είπα ότι θα ήταν λάθος για τις σχέσεις μας με την Ελλάδα να δημοσιευθούν οι κατηγορίες αυτές προτού αποδειχθούν, και γι αυτό πρέπει να επαναξιολογηθούν σε κρατικό επίπεδο», ισχυρίστηκε, σημειώνοντας πως «δυστυχώς, το ζήτημα διαστρεβλώθηκε πλήρως για λόγους εντυπωσιασμού». «Το θέμα», πρόσθεσε, «δεν αφορούσε τα δάση στην Ελλάδα, αλλά τα δάση στην Τουρκία».
Την ίδια ώρα πάντως, μαίνεται η θύελλα αντιδράσεων για τις δηλώσεις Γιλμάζ, με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή να φέρνει το θέμα και σε επίπεδο Ε.Ε., με ερώτησή του προς την Κομνισιόν.
Η ελληνική κυβέρνηση όφειλε να ζητήσει εξηγήσεις και στοιχεία τόσο από τον κ. Γιλμάζ όσο και από την τουρκική κυβέρνηση. Αλλά επίσης να μην ξεχνάμε ότι στα καμένα δάση συνήθως χτίζουν όχι ξένοι πράκτορες αλλά Έλληνες καταπατητές», σχολίασε με τη σειρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης
Eρωτήσεις στη Βουλή για το θέμα κατέθεσαν ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. -και πρώην πρέσβης στην Τουρκία- Ιωάννης Κοραντής, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας -πρώην υπουργός Εξωτερικών- Ντόρα Μπακογιάννη και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Αρματος Πολιτών Γ. Δημαράς.
Οι δηλώσεις του κ. Γιλμάζ έρχονται να επιβεβαιώσουν όλες τις πληροφορίες, στοιχεία και υποψίες, την εποχή εκείνη, για τουρκικό δάκτυλο στους εν λόγω εμπρησμούς, τις οποίες οι τότε ελληνικές κυβερνήσεις δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να αξιοποιήσουν, αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Κοραντής και ερωτά τους υπουργούς Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη αν :
- Προτίθενται να ζητήσουν πλήρη ενημέρωση και εξηγήσεις από τη σημερινή τουρκική Κυβέρνηση, ως διαχρονικά υπεύθυνη για τη συνέχεια του Κράτους, ως και από τον ίδιο τον κ. Γιλμάζ;
- Προτίθενται να αξιοποιήσουν την εξέλιξη αυτή σε όλους τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, ως και διμερώς προς τρίτες χώρες, προβάλλοντας την επικινδυνότητα της ’γκυρας για την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια;
- Θα ζητήσουν αποζημίωση από τη Τουρκία για τις πελώριες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και φυσικό πλούτο που προκάλεσαν τα εντεταλμένα όργανα της;
- Θα επανεξετάσουν, στο σύνολο τους, τις πληροφορίες οποθενδήποτε προερχόμενες, για τη δράση Τούρκων πρακτόρων σε βάρος της εθνικής ασφάλειας της χώρας μας προκειμένου να αποκομίσουν χρήσιμα διδάγματα στη κατεύθυνση αποτροπής παρομοίων γεγονότων στο μέλλον;
Κλείνοντας, ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. ερωτά τους υπουργούς αν θεωρούν ότι οι «αποκαλύψεις» του κ. Γιλμάζ θα αφήσουν ανεπηρέαστη τη πορεία των ελληνο-τουρκικών σχέσεων.
Στη δική της ερώτηση η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, αφού κάνει λόγο για άκρως σοβαρό θέμα που άπτεται της ασφαλείας της χώρας, της προστασίας του περιβάλλοντος και των διακρατικών, εταιρικών και συμμαχικών σχέσεων των χωρών, ζητεί να μάθει σε ποιές ενέργειες σκοπεύει να προβεί η κυβέρνηση σε επίπεδο Ε.Ε., ΝΑΤΟ, ΟΗΕ και σε όποια άλλα διεθνή φόρα κρίνει αναγκαίο να το πράξει. Μεταξύ άλλων ρωτά επίσης αν εξετάζεται η διαδικασία αίτησης αποζημίωσης για τις οικονομικές επιπτώσεις των πυρκαγιών και σε ποιό επίπεδο.
«Όταν και ως δημοσιογράφοι αποκαλύπταμε την σχέση των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας με τις φωτιές στα δάση της πατρίδας μας, πολλοί μιλούσαν για συνωμοσιολογίες. Τώρα που η παραδοχή της ενοχής γίνεται από πρώην Πρωθυπουργό της Τουρκίας όλοι όσοι τότε χαμογελούσαν ακόμη και ειρωνικά πρέπει να δώσουν απαντήσεις», αναφέρει με νόημα στην ερώτησή του προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Εθνικής Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Αρματος, Πολιτών Γιάννης Δημαράς, τονίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει εξηγήσεις.
Ο κ. Δημαράς ρωτά αν είχαν ή όχι σχετικές πληροφορίες οι ελληνικές Αρχές, αν προειδοποιήθηκαν ή όχι οι πολιτικοί προϊστάμενοι και αν ναι, γιατί δεν ενημέρωσαν τη Βουλή και δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα «για να περιοριστούν έστω οι τραγικές συνέπειες της τουρκικής δολιοφθοράς».
«Οι αποκαλύψεις Γιλμάζ επιβεβαιώνουν ότι η δράση μυστικών υπηρεσιών ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη είναι μια συνηθισμένη πρακτική που οι κυβερνήσεις κρύβουν απο τους λαούς», επισημαίνει από την πλευρά του το ΚΚΕ .
«Ας μην παριστάνουν τους έκπληκτους τα κόμματα του συστήματος που κατηγορούν το ΚΚΕ για συνωμοσιολογία όταν καταγγέλλει τη δράση υπηρεσιών των ιμπεριαλιστικών κέντρων πίσω από διάφορα γεγονότα. Τα δικαιώματα του λαού δεν μπορεί να προστατευτούν αποτελεσματικά όσο η χώρα βρίσκεται ενταγμένη σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και το κράτος υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Αντίθετα θα είναι διαρκώς εκτεθειμένος στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα.
«Η ελληνική κυβέρνηση όφειλε να ζητήσει εξηγήσεις και στοιχεία τόσο από τον κ. Γιλμάζ όσο και από την τουρκική κυβέρνηση, αλλά επίσης να μην ξεχνάμε ότι στα καμένα δάση συνήθως χτίζουν όχι ξένοι πράκτορες αλλά Έλληνες καταπατητές», σχολίασε με τη σειρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.