Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Εκατοντάδες παιδιά έξω από τους παιδικούς σταθμούς

Εκατοντάδες παιδιά στους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης μένουν έξω από τους παιδικούς σταθμούς, ιδιαίτερα σε μία εποχή με τεράστιες δυσκολίες για τους νέους γονείς που δεν έχουν που να αφήσουν τα παιδιά τους αλλά και δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος ενός ιδιωτικού παιδικού σταθμού. Ωστόσο, ακόμη και στους υπάρχοντες δημοτικούς παιδικούς σταθμούς το κόστος των τροφείων είναι πολύ υψηλά. Έτσι, πολλοί θα είναι αυτοί που θα αναγκαστούν να εμπιστευθούν τη φύλαξη των παιδιών τους σε συγγενείς και φίλους, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η κατάσταση, όπως περιγράφεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος» έχει ως εξής:
Δήμος Θεσσαλονίκης
Με τα σημερινά δεδομένα, από το σύνολο των 1.512 αιτήσεων που υποβλήθηκαν φέτος, οι περίπου 100 δεν μπόρεσαν μέχρι στιγμής να ικανοποιηθούν.
Στους 17 παιδικούς σταθμούς του δήμου Θεσσαλονίκης, διατίθενται 540 δωρεάν θέσεις φιλοξενίας για παιδιά και άλλες 256 για βρέφη, ενώ στο πρόγραμμα συμμετέχουν ήδη από πέρυσι οι αντίστοιχες δομές που υπάγονται στον Οργανισμό Βρεφονηπιακής, Παιδικής και Οικογενειακής Μέριμνας.
«Καταβάλλουμε προσπάθεια, ώστε να μη μείνει κανένα παιδάκι εκτός των δημοτικών σταθμών Θεσσαλονίκης», τονίζει η αρμόδια αντιδήμαρχος κ. Γούλα.

Δήμος Καλαμαριάς
Περίπου 80 παιδάκια εκτιμάται ότι θα μείνουν εκτός των οκτώ παιδικών σταθμών του δήμου Καλαμαριάς. Οι αιτήσεις στο σύνολό τους έφτασαν φέτος τις 875, κατά 150 περισσότερες σε σύγκριση με πέρυσι. «Η στροφή των πολιτών στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς που καταγράφηκε φέτος επιβεβαιώνεται και στο δήμο μας. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να εντάξουμε στις δομές μας και τα υπόλοιπα παιδιά», τονίζει η υπεύθυνη των δημοτικών παιδικών σταθμών της Καλαμαριάς, Ολυμπία Αντωνούδη.

Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου
Σε περίπου 100 ανέρχονται τα παιδιά που δε θα εξυπηρετηθούν φέτος από τους παιδικούς σταθμούς του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου. Αν και συγκριτικά με άλλους δήμους ο αριθμός αυτός είναι μεγάλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τα προηγούμενα χρόνια τα παιδάκια που έμεναν εκτός παιδικών σταθμών ξεπερνούσαν τα 300 κάθε σχολικό έτος. «Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στον πρώην δήμο Ευόσμου και όχι στον πρώην δήμο Ελευθερίου - Κορδελιού. Πέρυσι αλλά και φέτος, οι εννέα παιδικοί σταθμοί του ενιαίου πλέον δήμου Κορδελιού - Ευόσμου (δύο στο Κορδελιό και επτά στον Εύοσμο) εντάχθηκαν στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και έτσι εξυπηρετήθηκαν ακόμη περισσότερα παιδιά», τονίζει ο πρόεδρος του αρμόδιου νομικού προσώπου του δήμου, Γιάννης Φαρμάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα αναμένεται να λυθεί πλήρως με τη λειτουργία δύο νέων παιδικών σταθμών στον Εύοσμο (ο ένας στην οδό Κοσμά Αιτωλού και ο άλλος στην οδό Κολοκοτρώνη).

Δήμος Ωραιοκάστρου
Σημαντικά αυξημένη ήταν φέτος η ζήτηση για μία θέση στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Ωραιοκάστρου, όπου κατατέθηκαν περίπου 550 αιτήσεις, έναντι 380 πέρυσι, ενώ τα τροφεία έχουν μειωθεί στα 60 ευρώ το μήνα. Αυτήν τη στιγμή δεν έχουν απορροφηθεί περίπου 100 παιδιά, αλλά έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για την πρόσληψη βρεφονηπιοκόμων και λοιπού προσωπικού. «Τη Δευτέρα θα αρχίσει η υποβολή των αιτήσεων για την πρόσληψη 33 ατόμων. Επίσης, επισκευάζουμε αίθουσα και έχουμε ως στόχο να τα πάρουμε όλα», αναφέρει ο πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πρόνοιας, Χρήστος Τερζής.

Δήμος Συκεών-Νεάπολης
Περίπου 110 παιδιά έχουν μείνει εκτός παιδικών σταθμών στο δήμο Νεάπολης - Συκεών, ενώ άλλα 120 θα ενταχθούν στα τρία νέα τμήματα που θα λειτουργήσουν, πιθανότατα στις αρχές Νοέμβρη, στις Συκιές και τα Πεύκα. Φέτος, λόγω της κρίσης, ο αριθμός των αιτήσεων άγγιξε τις 2.250 και σήμερα 1.700 νήπια και βρέφη φοιτούν στις δημοτικούς παιδικούς σταθμούς (εκ των οποίων 970 μέσω ΕΣΠΑ).
Τα δημόσια νηπιαγωγεία απορρόφησαν τα 320 από τα 550 παιδιά που έμειναν εκτός δημοτικών δομών και στην παρούσα φάση ετοιμάζονται τα νέα τμήματα για να υποδεχτούν τα 120 παιδιά. «Πιστεύουμε ότι σε 2-3 εβδομάδες θα έχει τελειώσει η ταλαιπωρία που υφίστανται ορισμένοι συμπολίτες μας», επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Δημήτρης Απατσίδης.

Δήμος Παύλου Μελά
Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες οικογένειες στο δήμο Παύλου Μελά, καθώς τα παιδιά τους δεν έχουν απορροφηθεί, προς το παρόν, από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Από τις 1.100 αιτήσεις ικανοποιήθηκαν μέχρι στιγμής οι 490 (μέσω του ΕΣΠΑ, της χορηγίας του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και της μοριοδότησης), ενώ πάνω από 600 παιδιά μένουν αυτήν τη στιγμή εκτός παιδικών σταθμών. «Οι γονείς εκλιπαρούν να τα πάρουμε. Κάναμε την προεργασία για την πρόσληψη προσωπικού και έχουν εγκριθεί 43 θέσεις από το ΑΣΕΠ. Αν όχι όλα, θα πάρουμε το 80%-90%», τονίζει η πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του δήμου Παύλου Μελά, Δώρα Κασιμτσίκη, τονίζοντας την αναγκαιότητα να σταλούν κονδύλια. «Αν δε μας δώσουν χρήματα, δε θα μπορέσουμε να τα πάρουμε», συμπληρώνει.
Φέτος τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Παύλου Μελά μειώθηκαν από 120 ευρώ σε 70 ευρώ το μήνα και η αντιδήμαρχος, μιλώντας για το αυξημένο ενδιαφέρον των γονέων, εξηγεί πως «ο κόσμος δεν έχει χρήματα για να πάει στο ιδιωτικό».

Δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη
Στη δημοτική ενότητα της Πυλαίας εντοπίζεται ένα μικρό πρόβλημα στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη. Προς το παρόν, 20 παιδάκια φαίνεται να μένουν εκτός των παιδικών σταθμών, τα οποία όμως ενδέχεται τις αμέσως επόμενες μέρες να τακτοποιηθούν. Ο δήμος διαθέτει έξι παιδικούς σταθμούς και στις τρεις δημοτικές ενότητες.

Δήμος Θερμαϊκού
Το θέμα των παιδικών σταθμών είχε απασχολήσει το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θερμαϊκού κατά τη συνεδρίασή του στις 28 Αυγούστου, μετά από αίτημα του δημοτικού συμβούλου κ. Ιωσήφ Μισαλέμη που δήλωσε ότι το ποσό των 130 ευρώ το μήνα είναι δυσβάστακτο για τους γονείς, στη σημερινή οικονομική συγκυρία. Καθώς, όπως σημείωνε, «τα 130 ευρώ το μήνα, δηλαδή 1.430 ευρώ συνολικά για τους 11 μήνες λειτουργίας των παιδικών σταθμών είναι πολλά, τη στιγμή που σε άλλους δήμους το ποσό είναι από 300 έως 700 ευρώ το πολύ ετησίως και μάλιστα συμπεριλαμβανομένου και του μεσημεριανού φαγητού που σε εμάς δεν υπάρχει»,
Απαντώντας ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Θερμαϊκού (ΔΗΚΕΘ) κ. Χρήστος Βογιατζής ανέφερε ότι καθιερώθηκε το ποσό των 130 ευρώ μηνιαίως, «διότι διαφορετικά δεν βγαίναμε οικονομικά». Προσθέτοντας ότι το κάθε παιδί «κοστίζει κατά μέσο όρο περίπου 300 ευρώ», με το δήμο να επιχορηγεί το υπόλοιπο ποσό. Ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στα κοινωνικά κριτήρια που θέσπισε η ΔΗΚΕΘ, όπως το να μην πληρώνουν καθόλου τα παιδιά των μονογονεϊκών οικογενειών ή αυτών που έχουν μηνιαίο εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με τον κ. Χ.Βογιατζή, ενώ για τον παιδικό σταθμό της Ν.Μηχανιώνας έχει καλυφθεί ο αριθμός των παιδιών, υπάρχουν κενές θέσεις στους δύο παιδικούς σταθμούς «Θαλασσοπούλια» και «Παιδική Φωλιά» της Περαίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.