Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Φρ. Ολάντ: «Ο Τσίπρας έβαλε πάνω απ' όλα την πατρίδα του»

«Φτάνει κάποια στιγμή που ένας ηγέτης βάζει πάνω απ' όλα το συμφέρον της πατρίδας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, για τη μάχη που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας για την επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Για τον αγώνα που έδωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός για την τελική εξασφάλιση της συμφωνίας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ήταν θαρραλέος ο Αλέξης Τσίπρας, όταν στις 6 το πρωί έσωσε τη μάχη, ώστε το Ταμείο που θα δημιουργηθεί για την εγγύηση των πιστωτών να είναι στην Ελλάδα (και όχι στο Λουξεμβούργο), γι' αυτό και τον υποστήριξα. Τελικά, συμφώνησε, διακινδυνεύοντας να χάσει μέρος των υποστηρικτών του. Διότι, τελικά, εκείνο που χαρακτηρίζει έναν ηγέτη, ο οποίος σαφώς έχει εκλεγεί με ένα άλφα πρόγραμμα, όταν φτάσει μια στιγμή όπου ξεπερνιέται ο ίδιος, βάζει πάνω απ' όλα την πατρίδα (και όχι το πρόγραμμα) και αυτό πρέπει να κάνουμε όλοι μας», κατέληξε ο Φρανσουά Ολάντ.
Απαντώντας στην ερώτηση τι είναι αυτό που τον κάνει σήμερα να εμπιστεύεται τον Αλέξη Τσίπρα και να πιστεύει ότι οι Έλληνες θα υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους σε αντίθεση με τις προηγούμενες φορές, Γάλλος πρόεδρος εξήγησε: «Αυτήν τη φορά οι Έλληνες υπέβαλαν οι ίδιοι τις προτάσεις για μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες ο Α. Τσίπρας είχε εξασφαλίσει την ψήφο (της Βουλής) πριν έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θα επανέλθει στη Βουλή και τα εθνικά μας Κοινοβούλια επίσης θα εγκρίνουν να δοθεί η απαραίτητη υποστήριξη στην Ελλάδα».
Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα της συμφωνίας που εξασφάλισε η Ελλάδα, ο Γάλλος πρόεδρος αναρωτήθηκε: «Ξέρετε πολλές χώρες που πήραν πρόσθετη χρηματοδότηση 85 δισ. και άλλα 35 δισ. για επενδύσεις και μια αναδιάρθρωση του χρέους και ακόμη ένα βραχυπρόθεσμο δάνειο για την κάλυψη των άμεσων αναγκών».
Ο Μπαράκ Ομπάμα

«Θετικό βήμα» χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τη συμφωνία για την Ελλάδα που επιτεύχθηκε τη Δευτέρα, η οποία -όπως είπε- θα βοηθήσει να υποστηριχτεί η επιστροφή στην ανάπτυξη και η βιωσιμότητα του χρέους στη χώρα, σημειώνοντας ότι θα χρειαστεί να γίνει και άλλη δουλειά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.