Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Πως θα λειτουργήσει το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας

Σε νούμερο ένα ζήτημα της συμφωνίας με τους δανειστές, αναδεικνύεται το νέο... ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας που θα έχει κατ' ελάχιστον περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 δισ. από τα οποία θα πληρωθεί μέρος του δανείου προς τον ESM.

Το εν λόγω fund θα έχει έδρα, ευτυχώς, την Αθήνα αλλά θα βρίσκεται υπό αυστηρή επιτήρηση της Κομισιόν. Θα ελέγχεται πλήρως από την ελληνική κυβέρνηση και τα χρήματα θα αξιοποιούνται κατά το ήμισυ για την αντιμετώπιση του χρέους και κατά το ήμισυ για την ενίσχυση της ανάπτυξης.
To ταμείο αυτό, θα έχει ακίνητη περιουσία καθώς και άλλα assets που θα αξιοποιούνται και τα χρήματα θα πηγαίνουν για την αποπληρωμή του χρέους. Ήταν ένα προαπαιτούμενο για να κλείσει η συμφωνία καθώς οι δανειστές έδειξαν ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και ζήτησαν ουσιαστικά ενέχυρα.
Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα λειτουργήσει και τι είδους περιουσιακά στοιχεία προβλέπεται να μπουν σ' αυτό.
Το πρώτο σενάριο αναφέρει ότι αρχικά θα εισφερθούν οι τράπεζες οι οποίες θα ανακεφαλαιοποιηθούν άμεσα μέσω του ESM και στη συνέχεια θα δοθούν στο Ταμείο ώστε να υπάρξει διαδικασία ιδιωτικοποίησής τους.
Οι θυγατρικές τραπεζών και κυρίως το δίκτυο στα Βαλκάνια ή ακόμη και η τουρκική Financbank της Εθνικής είναι ένα ζήτημα που θα εξεταστεί αν θα πάνε δηλαδή κι αυτές στο Ταμείο.
Άγνωστος είναι ο αριθμός των ακινήτων που θα εισφερθούν καθώς και η αποτίμησή τους. Υπάρχουν δεκάδες βραχονησίδες, οικόπεδα και μεγάλες εκτάσεις που παραμένουν επί χρόνια αναξιοποίητα και τα οποία δημιουργούν μια σημαντική αξία.
Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί αν θα εισφερθούν και εταιρείες του δημοσίου προς πώληση ή ακόμη και δικαιώματα π.χ. στους υδρογονάνθρακες. ΟΣΕ, ΑΔΜΗΕ, λιμάνια, αεροδρόμια, το Παραλιακό Μέτωπο λογικά θα πρέπει να ενταχθούν στο Ταμείο και από την πώλησή τους να μειώνεται το χρέος.
Εχει ενδιαφέρον επίσης να δούμε τι θα γίνει με το ΤΑΙΠΕΔ. Θα διαλυθεί και θα δημιουργηθεί νέο Ταμείο ή θα είναι το ίδιο με κάποιες αλλαγές; Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει διοίκηση αλλά και μια επιτροπή που θα αναλάβει το δύσκολο ρόλο της αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων που θα μπουν στο χαρτοφυλάκιο του fund. Επίσης, εξαιρετικά δύσκολος είναι ο τρόπος που θα γίνει η αξιοποίηση και η πώληση σε μια χρονική περίοδο όπου οι αξίες είναι χαμηλές. Και τέλος είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα λειτουργήσει το σχήμα της ελληνικής διοίκησης και του εποπτικού οργάνου από εκπροσώπους της τρόικας.

Πηγή: εφημερίδα Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.