Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2017

ΟΙ 13 θαρραλέοι βουτηχτές ανασύρουν τον Σταυρό από τα παγωμένα νερά στη Νέα Μηχανιώνα

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ "ΦΑΡΟΥ ΤΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ"
Ήταν 13 οι θαρραλέοι βουτηχτές, που αψηφώντας το ανυπόφορο κρύο και τον μανιασμένο αέρα που φυσούσε, έπεσαν στη θάλασσα, στην παραλία της Νέας Μηχανιώνας, κολυμπώντας αρκετή απόσταση στα παγωμένα νερά, για να πιάσουν και να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό.

Για μία ακόμη χρονιά, τηρήθηκε με ευλάβεια το έθιμο που έφεραν πριν κοντά ένα αιώνα οι παλιοί ξεριζωμένοι Μηχανιώτες από τις πατρίδες τους, που θέλει η κατάδυση του Σταυρού και ο αγιασμός των υδάτων να γίνεται όχι από την προκυμαία ή κάποια εξέδρα, αλλά από καϊκι που ανοίγεται στο θαλάσσιο χώρο και από εκεί ρίχνεται ο Σταυρός, ενώ οι βουτηχτές, όλοι νεαροί σε ηλικία, πέφτουν από την παλιά προκυμαία και κολυμπούν μέχρι το σημείο της κατάδυσης του Σταυρού.
Τον Σταυρό, έριξε ο Μητροπολίτης Νέας  Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος ο οποίος χοροστάτησε και στην ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού των Θεοφανείων, που τελέστηκε νωρίτερα με ευλάβεια και θρησκευτική κατάνυξη στον Ιερό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης της Μηχανιώτισσας.
Και τις δύο τελετές, παρακολούθησαν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, Γιώργος Αρβανιτίδης, ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας, Φώτης Τζάκης, ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος κ.α.
Τον Τίμιο Σταυρό, ανέσυρε πρώτος από τη θάλασσα ο νέος Γιώργος Καρανικόλας του Χριστόδουλου, ενώ αμέσως μετά και οι 13 βουτηχτές πανηγύρισαν το κατόρθωμα να βουτήξουν στα παγωμένα νερά, γεγονός για το οποίο απέσπασαν τον έπαινο του Μητροπολίτη και των επισήμων.

Ακολουθεί φωτορεπορτάζ του "Φάρου του Θερμαϊκού" από την τελετήΟι επίσημοι στο καϊκι, λίγο πριν ρίξει τον Σταυρό ο Μητροπολίτης Ιουστίνος
Ετοιμάζονται οι βουτηχτές ενώ δίπλα... τουρτουρίζουν τα παιδιά της Φιλαρμονικής, οι αστυνομικοί και οι λιμενικοί
   
Οι 13 γενναίοι νέοι, παραταγμένοι στην παλιά προκυμαία της Νέας Μηχανιώνας
Έτοιμοι να πέσουν στα παγωμένα νερά του Θερμαϊκού ενώ ο κόσμος που παρακολουθεί, λιγότερος λόγω του ψύχους

Η ώρα της βουτιάς στην παγωμένη θάλασσα

Υπερπροσπάθεια για το ποιος θα φτάσει πρώτος τον Σταυρό


Η στιγμή που ο πρώτος κολυμβητής φτάνει στο σημείο της κατάδυσης του Σταυρού.


Οι βουτηχτές ασπάζονται ένας-ένας τον Σταυρό πριν επιβιβαστούν στην ψαρόβαρκα "Κατερίνα" που τους περιμαζεύει

Ο βουτηχτής που έπιασε το Σταυρό δέχεται τα συγχαρητήρια του Μητροπολίτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου