Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2017

Ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας στο Καϊμακτσαλάν με -20,7 βαθμούς!

H φωτογραφία είναι σήμερα το πρωϊ από το παγωμένο Κ.Νευροκόπι της Δράμας
Σε συνθήκες ισχυρής ψυχρής επιβάρυνσης, εξακολουθεί να βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με κύριο χαρακτηριστικό τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν το πρωί σήμερα Δευτέρας 9 Ιανουαρίου, με αξιοσημείωτη την ιδιαίτερα χαμηλή θερμοκρασία στο οροπέδιο Λασηθίου στην Κρήτη, ενώ τις πρωϊνές ώρες σήμερα  η ελάχιστη θερμοκρασία στο Καϊμάκτσαλαν  ήταν -20.7 βαθμοί.

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα αναμένονται νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με μικρή πιθανότητα για ασθενή χιονόπτωση κυρίως στα ανατολικά του νομού. Ολικός παγετός θα επικρατήσει στο σύνολο του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ με εξασθένηση έως 2 μποφόρ από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από -8 έως -4 βαθμούς.
Χαμηλές θερμοκρασίες που καταγράφθηκαν σήμερα το πρωί:
Μαυρολιθάρι Φωκίδας -19, Φλώρινα -18, Βλάστη -16, Όλυμπος -16, Τζερμιάδο Λασιθίου -16, Περτούλι Τρικάλων -16, Βωβούσα Ιωαννίνων -16, Γρεβενά -15, Πολύγυρος -8, Κιλκίς -7, Θεσσαλονίκη -4, Νευροκόπι -7, Αλεξανδρούπολη -3
Το κύμα κακοκαιρίας «Αριάδνη» και η εισβολή ψυχρών αερίων μαζών που τη συνόδευσε προκάλεσε ένα τριήμερο έντονων καιρικών φαινομένων στο μεγαλύτερο μέρος της  χώρας. Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας ήταν:
  • Χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, ακόμα και στα πεδινά της Δυτικής Ελλάδας που προκάλεσαν σημαντικά προβλήματα στις μετακινήσεις (πχ. ΕΟ Κορίνθου-Πατρών).
  • Εντυπωσιακά μεγάλα ύψη χιονιού στις Σποράδες και στην Εύβοια.
  • Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά, με ισχυρότατο ολικό παγετό στα βόρεια και κεντρικά, συνθήκες που θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες. Οι θερμοκρασίες αυτές δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στο φυτικό και ζωϊκό κεφάλαιο της χώρας καθώς και προβλήματα στα δίκτυα ύδρευσης.
  • Ολική ή μερική παγοποίηση στις επιφάνειες πολλών λιμνών, ενώ ρηχές παραλιακές περιοχές στον Θερμαϊκό (Πιερία) πάγωσαν επίσης.
Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να τονιστεί πως με βάση τις μετρήσεις του δικτύου του meteo.gr, το σύνολο σχεδόν της Βόρειας Ελλάδας παραμένει σε συνθήκες ακραίας και/ή ισχυρής ψυχρής επιβάρυνσης για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο, οπότε και ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί από άτομα ευπαθών ομάδων του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, βρέφη και παιδιά, άτομα με προβλήματα υγείας).

Η πρόγνωση καιρού για σήμερα Δευτέρα
Τη Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2017 αναμένονται νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες που θα συνοδεύονται από τοπικές χιονοπτώσεις ή βροχοπτώσεις. Πιο συγκεκριμένα: έως το μεσημέρι αναμένονται χιονοπτώσεις με τοπικές, ασθενείς χιονοπτώσεις στη Θράκη, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία, την ανατολική Στερεά και τα ορεινά της Πελοποννήσου και των νησιών του Αιγαίου, ενώ τοπικές βροχοπτώσεις ή χιονόνερο αναμένονται στις ημιορεινές και πεδινές περιοχές των νησιών του Αιγαίου. Στη συνέχεια οι ασθενείς τοπικές χιονοπτώσεις θα επεκταθούν στην υπόλοιπη Μακεδονία, Θεσσαλία και Στερεά. Τέλος, αργά το βράδυ αναμένεται ενίσχυση των φαινομένων στην Κρήτη, όπου και θα σημειωθούν όμβροι. Ολικός παγετός θα σημειωθεί στη Θράκη, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά, στα ορεινά και ημιορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας, και στα νησιωτικά ορεινά, ενώ μερικός παγετός θα σημειωθεί στα πεδινά της Ηπείρου, της υπόλοιπης Στερεάς, της Πελοποννήσου, και των νησιωτικών περιοχών, με εξαίρεση τα πεδινά του κεντρικού και νοτίου Αιγαίου, όπου η θερμοκρασία δεν θα πέσει κάτω από 0 βαθμούς. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τοπικά τα 9 μποφόρ.
Η θερμοκρασία στη Μακεδονία και τη Θράκη θα κυμανθεί από -13 έως -2 βαθμούς, στη Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά από -7 έως -1, στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά από -6 έως 4, στην ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο από -4 έως 6, στα νησιά του Ιονίου από -1 έως 6, στα νησιά του βορείου Αιγαίου από -2 έως 4, και στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 1 έως 10 βαθμούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου