Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Ανασκόπηση των γεγονότων της χρονιάς στο Δήμο Θερμαϊκού

Γ’ ΤΡΙΜΗΝΟ: Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2016
Σημαντικότερο γεγονός το τρίμηνο Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος της χρονιάς που έφυγε, αλλά και όλου του 2016 για το Δήμο Θερμαϊκού, ήταν οι καταστροφικές πλημμύρες της 6ης προς 7η Σεπτεμβρίου σε πολλές περιοχές του Δήμου, με τραγικό απολογισμό 2 νεκρούς, ζημιές σε εκατοντάδες σπίτια και ανυπολόγιστες καταστροφές στο οδικό δίκτυο, την αγροτική οδοποιία και τις υποδομές.
Άλλα σημαντικά γεγονότα αυτού του τριμήνου, ήταν η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο δήμο Θερμαϊκού, στις 22 Αυγούστου για να παραστεί στις εκδηλώσεις προς τιμή της Παναγίας Φανερωμένης της Μηχανιώτισσας, αλλά και η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην παράνομη χωματερή του ΣΜΑ Ν.Μηχανιώνας, ταλαιπωρώντας με το τοξικό νέφος τους κατοίκους σχεδόν όλο το καλοκαίρι και μέχρι τις πλημμύρες.

Αναλυτικά τα γεγονότα: 

Ιούλιος 2016
1 Ιουλίου: Δύο λεωφορειακές γραμμές εξπρές προς τις παραλίες της Επανομής και της Μηχανιώνας, με αφετηρία το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, αρχίζουν να λειτουργούν από τον ΟΑΣΘ και μέχρι τις 31 Αυγούστου.
2 Ιουλίου: Δίκτυο συλλογής μεταχειρισμένων ρούχων, υφασμάτων και υποδημάτων, δημιουργεί ο δήμος Θερμαϊκού στο πλαίσιο των δράσεων ανακύκλωσης.
2 Ιουλίου: Στη διάρκεια συγκέντρωσης συνταξιούχων που πραγματοποιήθηκε στο ΚΑΠΗ Ν. Επιβατών, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΙΚΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης, αποφασίσθηκε η δημιουργία Τοπικής Επιτροπής Συνταξιούχων Θερμαϊκού.
2-3 Ιουλίου: Πραγματοποιείται στην παραλιακή λεωφόρο Κουντουριώτη το  1st   Thermaikos Wine & Food Festival στη διάρκεια του οποίου το Σωματείο Καταστηματαρχών Επισιτιστικών Επαγγελμάτων Θερμαϊκού προσφέρει πάνω από 500 μερίδες μυδοπίλαφο στους καλεσμένους.
3 Ιουλίου: Συναυλία-αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή διοργανώνει το ΔΗΠΠΑΚΥΘ στην πλατεία του  Μεσημερίου, με guest star τον Δημήτρη Ζερβουδάκη.
4 Ιουλίου: Αρχικελευστής του Λιμενικού Σώματος, καταγγέλει ευθέως τον δήμαρχο Θερμαϊκού για ωμή παρέμβαση, προκειμένου να σταματήσουν οι λιμενικοί του Λιμενικού Τμήματος Ν.Μηχανιώνας να κάνουν καλά τη δουλειά τους.
5 Ιουλίου: Με ερώτηση προς τον δήμαρχο Θερμαϊκού η «Συμπολιτεία» θέτει επιτακτικά το θέμα της λειψυδρίας που παρατηρείται σε περιοχές του δήμου, πρωτίστως σε Περαία και Νέους Επιβάτες και επισημαίνει τις σοβαρές ευθύνες που προκύπτουν.
6 Ιουλίου: Η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Πολιτών Θερμαϊκού πραγματοποιεί  εκδήλωση στο στέκι της (Ησιόδου 2 & Ξενίου Διός, Περαία) με θέμα τις κινητοποιήσεις στη Γαλλία, το Brexit και την κρίση στην ΕΕ.
6 Ιουλίου: Η φωτογραφική ομάδα ΚΛΑΚ, που δραστηριοποιείται στην Περαία, παρουσιάζει για 3η συνεχόμενη χρονιά στο «Ηχόραμα» την καθιερωμένη έκθεσή της με τίτλο «Τοπογραφήματα».
6 Ιουλίου: Ασήμαντες μειώσεις στους λογαριασμούς του νερού, της τάξης του 1%,   αποφασίζει η προσκείμενη στον δήμαρχο  Μαυρομάτη πλειοψηφία. Για δημιουργία εντυπώσεων, κατήγγειλε τη διοίκηση Μαυρομάτη σύσσωμη η αντιπολίτευση και καταψήφισε.
7 Ιουλίου: «Κόλαση» από σκουπίδια, δημιουργείται στην περιοχή από Επανομή προς Ν.Ηράκλεια καθώς υπάρχουν μόνο δύο κάδοι που ποτέ σχεδόν δεν αδειάζουν.
8 Ιουλίου: Νέος αντιδήμαρχος καθαριότητας για τις δημοτικές ενότητες Μηχανιώνας και Θερμαϊκού αναλαμβάνει με απόφαση του δημάρχου ο Φώτης Τζάκης.
8 Ιουλίου: Η διοίκηση Μαυρομάτη διαθέτει  το υπέρογκο για τα σημερινά δεδομένα ποσό των 48.700,00 ευρώ για τη συνέχιση έκδοσης της προπαγανδιστικής εφημερίδας του δήμου.
8 Ιουλίου:  Την κατεπείγουσα λήψη μέτρων για το πρόβλημα της λειψυδρίας στις περιοχές Περαίας και Ν.Επιβατών, ζητά η «Συμπολιτεία», διατυπώνοντας  συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
11 Ιουλίου: Αρχίζει η υποβολή αιτήσεων για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας σε 17 Δήμους – θύλακες μακροχρόνιας ανεργίας, μεταξύ των οποίων και ο δήμος Θερμαϊκού.
12 Ιουλίου: Άρχισαν με καθυστέρηση να καθαρίζονται οι ακτές του δήμου Θερμαϊκού από φύκια.
13 Ιουλίου:  Στην τοποθέτηση νέων στεγάστρων και στην αναμόρφωση 21 στάσεων αστικής συγκοινωνίας εντός των ορίων του, προχωρά ο Δήμος Θερμαϊκού.
14-18 Ιουλίου: Πραγματοποιούνται στο πάρκο της παραλίας των Ν. Επιβατών τα «Επιβατιανά 2016», οι εκδηλώσεις Λαογραφίας,  Πολιτισμού και Παράδοσης που οργανώνονται από τον πολιτιστικό σύλλογο «Νέοι Επιβάτες».
14 Ιουλίου: Όπως προκύπτει από τα διαγράμματα αγροκτημάτων του Υπουργείου Γεωργίας, η συνολική έκταση της Δημοτικής Ενότητας Επανομής ανέρχεται σε 92.491 στρ., εκ των οποίων βρίσκονται στην Επανομή: 80.516 στρ. και στο Μεσημέρι: 11.975 στρ.
15 Ιουλίου: Εξηγήσεις σχετικά με τη στάση της διοίκησης του δήμου Θερμαϊκού στο θέμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ζητά η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» με ερώτησή της προς τον δήμαρχο.
16 Ιουλίου: Πυκνό σύννεφο καπνού, που προέρχονταν από καμένα λάστιχα στο σημείο πίσω από το Lidl, κάνει αποπνικτική την ατμόσφαιρα στην Περαία.
16 Ιουλίου: Ένας 54χρονος Έλληνας που κατηγορείται ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης για τη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης, συλλαμβάνεται σε αγροικία στη Ν.Μηχανιώνα με βάση ένταλμα σύλληψης των βελγικών διωκτικών αρχών.
21-24 Ιουλίου: Αρχίζουν τα «Μηχανιώτικα 2016», με ένα πλούσιο πρόγραμμα, στο οποίο εντάσσεται και η γιορτή σαρδέλας.
21 Ιουλίου: Πύρινη λαίλαπα κατακαίει τα πάντα στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων της Ν.Μηχανιώνας, τον οποίο η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού είχε μετατρέψει σε χώρο απόρριψης σκουπιδιών και ογκωδών αντικειμένων.
22 Ιουλίου: Εφιαλτική νύχτα από τον καπνό και τα αποκαίδια, έζησαν εκείνο το βράδυ αλλά και πολλά επόμενα οι κάτοικοι της Ν. Μηχανιώνας και της Κερασιάς εξ αιτίας των συνεπειών  της μεγάλης πυρκαγιάς στο ΣΜΑ.
22 Ιουλίου: Η  Αποκεντρωμένης  Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, να απορρίπτει την έγκριση  ποσού  48.700 ευρώ για τη συνέχιση έκδοσης της προπαγανδιστικής εφημερίδας του δημάρχου Θερμαϊκού.
23 Ιουλίου:  Ανακοινώνεται ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Π.Παυλόπουλος θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης του δήμου Θερμαϊκού κατά την επίσκεψή του στη Ν. Μηχανιώνα για να πάρει μέρος στις εκδηλώσεις της Παναγίας Φανερωμένης της Μηχανιώτισσας.
25 Ιουλίου: Συνεχίζει να σιγοκαίει η φωτιά στο χώρο γύρω από το ΣΜΑ Ν. Μηχανιώνας, για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, χωρίς να ενδιαφέρεται κανείς από το Δήμο για την πλήρη κατάσβεσή της.
27 Ιουλίου: Φοβερή ταλαιπωρία και σήμερα για το επιβατικό κοινό του Θερμαϊκού και της υπόλοιπης Θεσσαλονίκης από την 24ωρη απεργία που κήρυξαν οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ.
27 Ιουλίου: Αποχώρησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμπολιτείας» από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αντιδημοκρατική και εριστική συμπεριφορά του δημάρχου και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου.
27 Ιουλίου: Εκνευρισμός του δημάρχου σε ερώτηση της «Συμπολιτείας» αν πρόκειται ο δήμος να καταθέσει μήνυση για το τοξικό νέφος που πλανάται στη Ν.Μηχανιώνα επί μία εβδομάδα.
28 Ιουλίου:  Εξόρμηση οργανώνει στην παραλία των Ν.Επιβατών η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ)
28-31 Ιουλίου: Αρχίζει η καθιερωμένη «Γιορτή Τρύγου», που φέτος συμπληρώνει είκοσι ένα χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής.

Αύγουστος 2016
2 Αυγούστου: Η διοίκηση Μαυρομάτη ανακοινώνει ότι «αδειοδοτήθηκε χώρος για την προσωρινή εναπόθεση ογκωδών αντικειμένων», αποφεύγοντας να αναφέρει το που βρίσκεται αυτός ο χώρος και που πετιούνταν μέχρι τώρα τα ογκώδη.
3 Αυγούστου: Η δημοτική αρχή αποφασίζει να διατεθεί το ποσό των 14.000 για τις εκδηλώσεις προς τιμή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
5 Αυγούστου: Δεινοπάθησαν για μία ακόμη νύχτα οι κάτοικοι της Ν.Μηχανιώνας από τους καπνούς που εξακολουθούν να βγαίνουν, δύο εβδομάδες μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην παράνομη χωματερή.
6 Αυγούστου: Ανεξέλεγκτες διαστάσεις, τείνει να προσλάβει το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα στην περιοχή του δήμου Θερμαϊκού, ενώ αυξάνονται διαρκώς οι καταγγελίες για επιθέσεις σκυλιών ακόμη και σε παιδιά.
6 Αυγούστου: H «Συμπολιτεία» με ανακοίνωσή της διαμαρτύρεται έντονα για την απαράδεκτη συμπεριφορά της διοίκησης Μαυρομάτη, η οποία δεν δείχνει να συγκινείται από το γεγονός ότι επί τρεις εβδομάδες οι κάτοικοι της Ν.Μηχανιώνας, «πνίγονται» στον καπνό.
7 Αυγούστου: Συμπληρώθηκαν 72 χρόνια από το Μπλόκο της Επανομής, στις 7 Αυγούστου 1944, με τη μεταφορά από τους Ναζί 300 Επανομιτών στο στρατόπεδο του Παύλου Μελά.
7 Αυγούστου: Λουκέτο σε γνωστή ταβέρνα στην Περαία Θεσσαλονίκης, έβαλε   κλιμάκιο επιθεωρητών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, όταν σε έλεγχο που διενήργησαν, συνοδεία αστυνομικών, διαπιστώθηκε ότι δεν είχε κοπεί ούτε μία απόδειξη σε 29 παρέες.
8 Αυγούστου: Πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε σε μία ισόγεια μονοκατοικία στη Νέα Κερασιά, προκαλεί σοβαρές ζημιές.
8 Αυγούστου: Στο αυτόφωρο, οδηγείται ο ταβερνιάρης της Περαίας, στον οποίο είχε επιβληθεί 48ωρο κλείσιμο επειδή δεν εξέδιδε αποδείξεις, όταν διαπιστώθηκε ότι είχε παραβιάσει το «λουκέτο» και άνοιξε κανονικά την ταβέρνα του.Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε φυλάκιση 3 μηνών.
9 Αυγούστου: Ολιγόωρη επίσκεψη στη Νέα Μηχανιώνα, για να προσκυνήσει την εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης, πραγματοποίησε ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος ο Γ', προερχόμενος από το Άγιο Όρος.
9 Αυγούστου: Ανακοινώνεται ότι  δύο τουρκικές εταιρίες έδειξαν ενδιαφέρον για να αναλάβουν τη Θαλάσσια Αστική Συγκοινωνία Θεσσαλονίκης.
9 Αυγούστου:  Θερινή αιμοδοσία, οργανώνει ο Πολιτιστικός Οικολογικός Σύλλογος Περαίας.
9 Αυγούστου: Αντικαθίσταται  με απόφαση δημάρχου, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας για την Επανομή, Νίκος Γιάκης και στη θέση του τοποθετείται νέος αντιδήμαρχος ο  κ. Μάκης Μπίρος.
10 Αυγούστου: Σβηστοί επί μήνες, παραμένουν οι μοναδικοί φωτεινοί σηματοδότες της Ν.Μηχανιώνας, στην είσοδο της πόλης.
10 Αυγούστου: Αντιμετωπίστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία η πυρκαγιά, που ξέσπασε σε διαμέρισμα στον οικισμό Καλλιθέα στους Νέους Επιβάτες.
11 Αυγούστου: Εκατοντάδες δομές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, σε όλη τη χώρα, ιδρύει το υπουργείο Παιδείας με απόφασή του και μεταξύ αυτών, νέο σχολείο Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στο Δήμο Θερμαϊκού, καθώς και τριών νέων τμημάτων ένταξης σε Περαία, Ν.Κερασιά και Επανομή.
12 Αυγούστου: Πρωτότυπη ληστεία από άγνωστη γυναίκας που σήκωσε από το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στην Επανομή 9.000 ευρώ, απειλώντας τον ταμία με σημείωμα. 
14 Αυγούστου: Μπαλώματα στη Ν.Μηχανιώνα για να κλείσουν όπως-όπως λακκούβες, ενόψει της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 22 Αυγούστου, ενώ κόβονται χόρτα και καλαμιές.
17 Αυγούστου: Για μία ακόμη φορά μένει χωρίς λεωφορεία μένει η Θεσσαλονίκης και κατά συνέπεια και οι περιοχές του Θερμαϊκού, λόγω της νέας επίσχεσης εργασίας που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ.
17 Αυγούστου: Εκδήλωση για την Πανσέληνο, με φόντο το ολόγιομο Αυγουστιάτικο φεγγάρι, οργανώνει ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αγγελοχωρίου «Ο Φάρος» στην παραλία.
17 Αυγούστου: Λόγω της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας γίνεται από την Περιφέρεια διαγράμμιση της επαρχιακής οδού Νο 27 Θεσσαλονίκης-Ν.Μηχανιώνας,  στο τμήμα από το φανάρι της Αγίας Τριάδας μέχρι την είσοδο της Ν.Μηχανιώνας.
18 Αυγούστου: Ενώ γίνεται προσπάθεια να κρατηθεί καθαρή η Ν.Μηχανιώνα, λόγω της επίσκεψης του Προέδρου, όλες οι άλλες περιοχές του Δήμου πνίγονται στα σκουπίδια.
20 Αυγούστου: Για την πρόσληψη των 124 ατόμων στο Δήμο Θερμαϊκού με το   πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ, υπέβαλαν αίτηση 1.173 άτομα, κάτι που σημαίνει ότι αντιστοιχούσαν 9,45 άνεργοι για κάθε μια θέση.
21 Αυγούστου: Το Πολεμικό Ναυτικό, ανοίγει για το κοινό φάρους σε 30 περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και τον Φάρο του Μεγάλου Εμβόλου, στο Αγγελοχώρι.
21 Αυγούστου: Και πάλι χωρίς λεωφορεία η πόλη λόγω της επίσχεσης εργασίας στον ΟΑΣΘ.
22 Αυγούστου: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ.Παυλόπουλος φτάνει στη Νέα Μηχανιώνα, για τον εορτασμό της Παναγίας Φανερωμένης. Στις 12 το μεσημέρι στην Καψαλάκειο, ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης του δήμου Θερμαϊκού και του επιδόθηκε το «Κλειδί της Πόλης» από τον δήμαρχο Ι.Μαυρομάτη, κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του Μ.Ευαγγελίδη ενώ το απόγευμα παρακολούθησε την περιφορά της ιερής εικόνας.
22 Αυγούστου: Νέα ληστεία σε τράπεζα μέσω σημειώματος, έγινε και πάλι στα όρια του δήμου Θερμαϊκού, αυτή τη φορά στην Περαία και πάλι από γυναίκα που άρπαξε από το ταμείο 20.000 ευρώ. Η ληστής θα συλληφθεί την επομένη από την Αστυνομία.
24 Αυγούστου: Έντονη αντίδραση της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» στην συγχώνευση των τριών σήμερα αστυνομικών τμημάτων του Θερμαϊκού σε ένα, με τη σχεδιαζόμενη κατάργηση των Α.Τ. Επανομής και Μηχανιώνας, επισημαίνοντας τα προβλήματα ασφάλειας που μπορεί να προκύψουν.
27 Αυγούστου: Ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ αποκαλύπτει ότι ο οργανισμός είχε κέρδη πάνω από μισό εκατομμύριο το 2015 από τα μηχανήματα εισιτηρίων μέσα στα λεωφορεία ΟΑΣΘ που δεν δίνουν ρέστα.
31 Αυγούστου: Σε δημοσίευμά της η τοπική εφημερίδα «ΠΕΡΑΙΑ» κάνει λόγο για «ρεσιτάλ εξυπηρετήσεων» από τη διοίκηση Μαυρομάτη και προσωπικά ρουσφέτια από τον δήμαρχο με τη διάθεση μηχανημάτων και προσωπικού του δήμου.
31 Αυγούστου: Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ορίζεται και επίσημα η Επανομή ως «ιστορική έδρα του δήμου Θερμαϊκού».

Σεπτέμβριος 2016
1 Σεπτεμβρίου: Τη στιγμή που όλοι οι δήμοι της Θεσσαλονίκης προσπαθούν να ελαφρύνουν τους πολίτες, μειώνοντας τα δημοτικά τέλη, ο δήμος Θερμαϊκού επιμένει να διατηρεί τα τέλη αυτά ως τα πιο ακριβά σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.
2 Σεπτεμβρίου: Προφεστιβαλική εκδήλωση, στα πλαίσια της προετοιμασίας για το 42ο φεστιβάλ της, οργανώνει η τοπική οργάνωση Θερμαϊκού της ΚΝΕ στην παραλία των Ν Επιβατών.
4 Σεπτεμβρίου: Η «Συμπολιτεία» αναφερόμενη στη συμπλήρωση δύο χρόνων της διοίκησης Μαυρομάτη, επισημαίνει ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις του δημάρχου πετάχτηκαν στο καλάθι των αχρήστων και τον κατηγορεί για «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα».
5 Σεπτεμβρίου:  Ανακοινώνεται ότι στη «Γενέθλια Ημέρα της Περαίας» που θα πραγματοποιηθεί από 14 μέχρι 24 Σεπτεμβρίου, θα τιμηθούν οι πρώτοι κάτοικοι που κατέφθασαν στην περιοχή κυνηγημένοι από τις προγονικές εστίες τους στη Μικρά Ασία και στην Ανατ. Θράκη.
5 Σεπτεμβρίου: Ανανεωμένη και  με υψηλούς στόχους η Αναγέννηση Επανομής, υπό τη διοίκηση του Κώστα Τσιότσιου.
Νύχτα 6 προς 7 Σεπτεμβρίου: «Πνίγηκε» ο δήμος Θερμαϊκού από την πρωτοφανή καταιγίδα-κατακλυσμό που έπληξε την περιοχή και που σε συνδυασμό με τις πολύωρες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, δημιούργησαν συνθήκες κόλασης. Εκατοντάδες σπίτια πλημμυρίζουν, δεκάδες αυτοκίνητα παρασέρνονται από τα ρέματα και πέφτουν στη θάλασσα.
Νύχτα 6 προς 7 Σεπτεμβρίου: Μάχη με το νερό, έδιναν όλη τη νύχτα πυροσβέστες της 2ης ΕΜΑΚ για να απεγκλωβίσουν από τα ορμητικά νερά ανθρώπους, κυρίως ηλικιωμένους που είχαν αποκλειστεί από την πρωτοφανή νεροποντή η οποία έπληξε την περιοχή του Θερμαϊκού και πρωτίστως τη Νέα Μηχανιώνα και την Αγία Τριάδα.
7 Σεπτεμβρίου: Ανακοινώνεται η εξαφάνιση μιας 53χρονης στη Ν.Μηχανιώνα που παρασύρθηκε από τα νερά την ώρα της μεγάλης καταιγίδας.
7 Σεπτεμβρίου: Περισσότερα από 350 χιλιοστά βροχής -περίπου όσο βρέχει στη διάρκεια ενός έτους στη Θεσσαλονίκη την ώρα της νεροποντής ο Μετεωρολογικός Σταθμός Ν.Μηχανιώνας, που φιλοξενείται στην ΑΕΝ Μακεδονίας.
8 Σεπτεμβρίου: Η «Συμπολιτεία» με ανακοίνωσή της καλεί τη δημοτική αρχή να  οργανώσει άμεσα την καταγραφή των ζημιών, να ολοκληρώσει το δυνατόν συντομότερα την αποκατάσταση των βλαβών που προκλήθηκαν στα δίκτυα και να ανακουφίσει τους δημότης που πλήγηκαν.
8 Σεπτεμβρίου: Στο ποσό των 10.000.000 ευρώ περίπου, προσδιορίζει η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού το ύψος της χρηματοδότησης που πρέπει να δοθεί για την αποκατάσταση των ζημιών.
9 Σεπτεμβρίου: Κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών Π.Κουρουμπλή επισκέπτεται το Δημαρχείο Θερμαϊκού  και αναφέρεται σε αντιπλημμυρικά έργα, παρεμβάσεις σε υποδομές, αλλά και την αντιμετώπιση προβλημάτων επαγγελματιών και αγροτών, που επλήγησαν από την θεομηνία.
10 Σεπτεμβρίου: Φτάνει στην περιοχή κλιμάκιο του ΙΓΜΕ για την εξέταση των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν από κατολισθήσεις στη διάρκεια της καταιγίδας.
10 Σεπτεμβρίου: Με επιστολή τους προς τον δήμαρχο Θερμαϊκού κ. Γιάννη Μαυρομάτη οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» εκφράζουν την δυσφορία τους, για την απόφαση της δημοτικής αρχής να πραγματοποιηθεί σύγκληση του Δ.Σ. με άσχετα θέματα και  χωρίς καμία αναφορά στις πλημμύρες.
10 Σεπτεμβρίου: Αποκαλύπτεται ότι είχε γίνει «μπαλάκι» μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του δήμου Θερμαϊκού, ακόμη από το έτος 2009, το έργο διευθέτησης των ρεμάτων για την αντιπλημμυρική προστασία του Δήμου. Τα ρέματα δεν διευθετήθηκαν και δεν καθαρίστηκαν με συνέπεια την καταστροφική πλημμύρα.
10 Σεπτεμβρίου:  O Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Θερμαϊκού συμμετέχει, μαζί με τους άλλους εργαζόμενους στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο που οργανώνει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, στο πλαίσιο της κινητοποίησης της ΓΣΕΕ, στη Θεσσαλονίκη.
11 Σεπτεμβρίου: Ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης που επισκέπτεται τις πλημμυροπαθείς περιοχές του Θερμαϊκού υπόσχεται τη χρηματοδότηση των έργων αποκατάστασης των ζημιών μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
12 Σεπτεμβρίου: Την έγκριση εκταμίευσης κονδυλίου 15 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για την αντιμετώπιση των καταστροφών στο  Δήμο Θερμαϊκού, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.
13 Σεπτεμβρίου: Ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Γιάννης Κρεστενίτης  απαντώντας σε ερώτηση του «Φάρου Θερμαϊκού» για ενδεχόμενη σύνδεση του δικτύου της ΕΥΑΘ με Περαία και Ν. Επιβάτες δηλώνει ότι θα απαιτηθεί διάστημα 2,5 – 3 ετών, μέχρι να συνταχθούν οι σχετικές μελέτες και να κατασκευαστούν τα απαραίτητα έργα.

13 Σεπτεμβρίου: Η «Συμπολιτεία» παρουσιάζει κατάλογο έργων πρώτης προτεραιότητας που πρέπει να γίνουν στην Αγία Τριάδα μετά την πλημμύρα της 6ης Σεπτεμβρίου.

14 Σεπτεμβρίου: ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος πελατών με ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δήμο Θερμαϊκού και στο δήμο Θάσου, οι οποίοι επλήγησαν από καταστροφικές πλημμύρες και πυρκαγιές αντίστοιχα.
14 Σεπτεμβρίου: Ένα πρώτο πίνακα με έργα άμεσης προτεραιότητας, τα οποία πρέπει να γίνουν στην περιοχή της Επανομής, μετά και τις καταστροφές της 7ης Σπτεμβρίου, κατάρτισε ομάδα εργασίας της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού».
14 Σεπτεμβρίου: Η διοίκηση Μαυρομάτη προσπαθεί να αποφύγει με κάθε τρόπο, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, υην εξέταση των ευθυνών για το θέμα των καταστροφών, απορρίπτοντας σχετικό αίτημα της «Συμπολιτείας».
14 Σεπτεμβρίου: «Μάχη» στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού, για το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Λυμάτων στο Μεσημέρι, ένα έργο που προωθεί η διοίκηση Μαυρομάτη, γεννάει πολλά ερωτήματα και προκαλεί την αντίδραση μερίδας κατοίκων της δημοτικής κοινότητας.

15 Σεπτεμβρίου: Ενισχύονται από το υπουργείο Εσωτερικών με έκτακτη χρηματοδότηση 5,5 εκατ. ευρώ ο δήμος Θερμαϊκού και άλλοι δήμοι που υπέστησαν καταστροφές.

16 Σεπτεμβρίου: «Σε πιθανή βροχή μπορεί τα πράγματα να είναι πολύ χειρότερα, καθώς οι περιοχές αυτές είναι τραυματισμένες», δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.

16 Σεπτεμβρίου: Το πάθημα στο δήμο Θερμαϊκού, όπου τα ρέματα είχαν να καθαριστούν δεκαετίες, με συνέπεια τις καταστροφικές πλημμύρες, έγινε  μάθημα στους άλλους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, που πλέον ρίχνουν βάρος στον καθαρισμό των ρεμάτων.

17 Σεπτεμβρίου: Ο «Φάρος Θερμαϊκού» παρουσιάζει σειρά φωτογραφιών από το μεγάλο ρέμα της Ν.Μηχανιώνας το οποίο γεμάτο από μπάζα, σκουπίδια, καλαμιές «έπνιξε» την περιοχή. 

17 Σεπτεμβρίου: Με απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ.Αλεξιάδης, παρατείνονται για  έξι μήνες, μέχρι τον Μάρτιο του 2017, οι φορολογικές υποχρεώσεις των κατοίκων του δήμου Θερμαϊκού. 

18 Σεπτεμβρίου: Μία σημαντική αθλητική διοργάνωση, το «Thermaikos Triathlon  2016», ανέλαβε το ΔΗΠΠΑΚΥΘ του Δήμου Θερμαϊκού σε συνεργασία με την Περιφέρεια. Οι αγώνες διεξάγονται στους Ν.Επιβάτες και την Περαία.
19 Σεπτεμβρίου: Νεκρή στο Ποσείδι Χαλκιικής, εντοπίστηκε η 53χρονη Μηχανιώτισσα Σταυρούλα Πιπερά, η οποία αγνοούνταν από τις 7 Σεπτεμβρίου 2016,  όταν παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά που κατέβαζε το ρέμα της Ν.Μηχανιώνας.
20 Σεπτεμβρίου: Συνεχίστηκε για 4η ημέρα η ταλαιπωρία των κατοίκων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, από την ακινητοποίηση των λεωφορείων του ΟΑΣΘ λόγω της επίσχεσης εργασίας των εργαζομένων στον οργανισμό.
20 Σεπτεμβρίου:  Ολόκληρη η Νέα Μηχανιώνα συνόδεψε στην τελευταία της κατοικία την 53χρονη Σταυρούλα Πιπερά, το τραγικό θύμα των πλημμυρών της 7ης Σεπτεμβρίου.
21 Σεπτεμβρίου: Ο «Φάρος Θερμαϊκού» αποκαλύπτει ότι ακόμη από το 2012,  η Πυροσβεστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης προειδοποιούσε για τον κίνδυνο πλημμυρών στην περιοχή του Θερμαϊκού, επισημαίνοντας παράλληλα την αδιαφορία του Δήμου στη λήψη προστατευτικών μέτρων.
21 Σεπτεμβρίου: Ξεσηκωμός των κατοίκων της περιοχής του mamabloom, στους Ν. Επιβάτες, όταν είδαν να καταργείται, με απόφαση της Πολεοδομίας και έγκριση της διοίκησης του δήμου Θερμαϊκού, ένας δρόμος από τον ιδιοκτήτη οικοπέδου και στη θέση του να χτίζεται τοιχίο για την παρεμπόδιση διέλευσης πεζών και οχημάτων.
22 Σεπτεμβρίου: Μπροστά στη συνεχιζόμενη παράλυση της αστικής συγκοινωνίας, λόγω ΟΑΣΘ, η «Συμπολιτεία» προτείνει στη διοίκηση Μαυρομάτη την εκμίσθωση λίγων τουριστικών λεωφορείων που θα εκτελούν αραιά κάθε ημέρα δρομολόγια από όλες τις δημοτικές κοινότητες προς το κέντρο της Θεσσαλονίκης και αντίστροφα.
22 Σεπτεμβρίου: Αποκαλύπτεται ότι ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Χρήστος Μαμαρίκας ακόμη από τις 8 Δεκεμβρίου 2015, είχε επισημάνει τις ευθύνες και τις παραλείψεις στο θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας
23 Σεπτεμβρίου: «Τσουχτερές» και δυσβάσταχτες τιμές, επιβάλλει η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού στους δημότες και στα παιδιά τους που θέλουν να μάθουν  κολύμβηση ή να προπονηθούν στο κολυμβητήριο του ΚΑΠΠΑ 2000, στην Περαία.
25 Σεπτεμβρίου: Με την αγωνία έντονα αποτυπωμένη στα πρόσωπά τους, ζουν οι κάτοικοι του οικισμού Πύργος Επανομής, που βρίσκεται μεταξύ της παραλίας Επανομής και του Πάλιουρα, λόγω των μεγάλων κατολισθήσεων μετά τη σφοδρή καταιγίδας της 7ης Σεπτεμβρίου. 
26 Σεπτεμβρίου: «Ανοχύρωτη πόλη» το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης που παραμένει για δέκατη συνεχόμενη ημέρα χωρίς αστικές συγκοινωνίες, με συνέπεια την καταταλαιπώρηση των πολιτών, κυρίως των εργαζόμενων, των μαθητών, των φοιτητών, των ηλικιωμένων και των αρρώστων.
26 Σεπτεμβρίου: Με απόφαση της Ναυτικής Διοίκησης Βορείου Ελλάδος, ανοίγει στο κοινό η πρόσβαση στο φρούριο του Φάρου Αγγελοχωρίου, δύο φορές την εβδομάδα, για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και οργανωμένες ομάδες επισκεπτών.
27 Σεπτεμβρίου: Δεν γλύτωσε ούτε το συμπαθητικό εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας, στην παραλία της Επανομής, από την καταστροφική μανία της καταιγίδας που έπληξε περιοχές του δήμου Θερμαϊκού τα ξημερώματα της 7ης Σεπτεμβρίου.
27 Σεπτεμβρίου: Τεράστιο, είναι το πρόβλημα με τα κουνούπια σε όλες τις περιοχές του δήμου Θερμαϊκού, καθώς τα έλη που δημιουργήθηκαν μετά τις πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου, είχαν σαν συνέπεια να αυξηθούν με καταπληκτική ταχύτητα τα ενοχλητικά έντομα.
29 Σεπτεμβρίου: Μετά από δώδεκα μέρες ακινητοποίησης, που προκάλεσε τη φοβερή ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού, τα αστικά λεωφορεία επέστρεψαν και πάλι στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και των  άλλων δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.
29 Σεπτεμβρίου: Τη μνήμη των δύο αδικοχαμένων θυμάτων της καταιγίδας της 7ηςΣεπτεμβρίου στην περιοχή του Θερμαϊκού, της 53χρονης Σταυρούλας Πιπερά από τη Ν.Μηχανιώνα και του 55χρονου Δημοσθένη Μπαλιατσάκη από την Αγία Τριάδα, τίμησε το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού μετά από πρόταση του επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού».
29 Σεπτεμβρίου: Παρουσιάζεται στο δημοτικό συμβούλιο η μελέτη που πραγματοποίησε ομάδα καθηγητών του ΑΠΘ σχετικά με το πρόβλημα διάβρωσης και προσάμμωσης των ακτών του Θερμαϊκού, από την οποία λείπει οποιαδήποτε αναφορά στην Αγία Τριάδα.
30 Σεπτεμβρίου: Σοβαρές ενστάσεις για τον τρόπο λειτουργίας της δημοτικής αρχής, διατύπωσε επώνυμα και εγγράφως η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Νέας Μηχανιώνας, Μένη Βαλσάμογλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.