Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Ρεκόρ ανευθυνότητας: Κλειδαμπαρωμένη εδώ και 11 χρόνια στα συρτάρια της ΠΚΜ μελέτη για τα αντιπλημμυρικά έργα του Θερμαϊκού

Από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2016 στο δήμο Θερμαϊκού
του Σπύρου Κουζινόπουλου*
Κλειδαμπαρωμένη στα συρτάρια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, παραμένει εδώ και έντεκα ολόκληρα χρόνια, από το 2008, η μελέτη για τη διαμόρφωση των επτά ρεμάτων που διασχίζουν το δήμο Θερμαϊκού, κυρίως αυτών της περιοχής από την Περαία μέχρι την Αγία Τριάδα, την ώρα που η διοίκηση Τζιτζικώστα πομπωδώς κομπάζει για το "έργο" που επιτέλεσε όλα αυτά τα χρόνια.

Ναι, είναι τα ίδια εκείνα ρέματα που στις μεγάλες πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου 2016 έπνιξαν με τα ορμητικά νερά την αθώα γυναίκα στη Νέα Μηχανιώνα. Τότε ο Περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας, αντί να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούσαν, απέδωσε τις τεράστιες καταστροφές στο ... Θεό, κάνοντας λόγο για "Θεομηνία". Δυστυχώς, η κατάσταση παραμένει από τότε ίδια, χωρίς εκείνο το πάθημα να γίνει μάθημα και ίσως μετά την επόμενη νεροποντή, αν παραμείνει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η ίδια αδρανής και ανίκανη διοίκηση, τότε ενδεχομένως να χρειαστεί να καταφύγει στην επίκκληση κάποιου Αγίου για να του φορτώσει την ευθύνη.
Πρόκειται για το έργο «Διευθέτηση ρεμάτων για την αντιπλημμυρική προστασία του Δήμου Θερμαϊκού» που συντάχθηκε το 2008 και γνωρίζει τη δική του Οδύσσεια με αποκλειστική ευθύνη της διοίκησης αρχικά του κ. Ψωμιάδη και στη συνέχεια του κ. Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς οι αρμοδιότητες μελέτης, κατασκευής και συντήρησης αντιπλημμυρικών έργων, περιήλθαν με το νόμο του Καλλικράτη στις Περιφέρειες.
Ας δούμε όμως πως ξετυλίγεται το κουβάρι του πολύπαθου αυτού έργου:
- Στις 8 Οκτωβρίου 2008 το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, δημοπράτησε και έθεσε προς υλοποίηση τη σύμβαση με αντικείμενο τη μελέτη «Διευθέτηση ρεμάτων για την αντιπλημμυρική προστασία του Δήμου Θερμαϊκού».
-Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, υποβλήθηκε ενάμισι χρόνο αργότερα και συγκεκριμένα στις 8 Μαρτίου 2010.
-Όμως, παρά την εμπρόθεσμη υποβολή της μελέτης, η ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μόλις ..... έξι χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στις 11 Μαίου 2016.
-Αλλά κι αυτή δεν ήταν πλήρης, καθώς η Οριστική Υδραυλική Μελέτη υποβλήθηκε τέσσερις μήνες αργότερα, στις 14 Σεπτεμβρίου 2016
-Στο μεταξύ, είχαν μεσολαβήσει οι πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου 2016 και ίσως λόγω και της κατακραυγής που υπήρξε για τη φοβερή αυτή καθυστέρηση της ΠΚΜ να υλοποιήσει το σημαντικό αυτό έργο, η διοίκηση της Περιφέρειας ζήτησε και έλαβε προθεσμία περαίωσης της μελέτης μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου 2016. Και έκτοτε αγνοείται η τύχη της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την υλοποίηση του συγκεκριμένου αλλά και κάποιων άλλων αντιπλημμυρικών έργων, το αρμόδιο υπουργείο είχε προεγκρίνει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του έτους 2016 πιστώσεις ύψους μέχρι 20 εκατ. ευρώ και περιμένει το αίτημα από τους αρμόδιους φορείς για τη χρηματοδότησή του.
Αυτό το "γαϊτανάκι" καθυστερήσεων, είχε οδηγήσει τότε τους συμβούλους της παράταξης "Αριστερή Ριζοσπαστική Ενότητα" να καταγγείλουν τη διοίκηση Τζιτζικώστα για "φιάσκο", κάνοντας λόγο για "διαδοχικές και αδικαιολόγητες αστοχίες, παλινωδίες, κωλυσιεργίες, ανεξήγητες διχογνωμίες, που φανερώνουν στην καλύτερη περίπτωση ότι «έχει χαθεί η μπάλα»».
Σημειώνεται ότι ακόμη από το έτος 2012, δηλαδή επτά χρόνια πριν, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης προειδοποιούσε για τον κίνδυνο πλημμυρών στην περιοχή του Θερμαϊκού, όπως και σε άλλους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος, επισημαίνοντας παράλληλα την αδιαφορία της αυτοδιοίκησης, κυρίως της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη λήψη προστατευτικών μέτρων.
Είναι αξιοσημείωτο επίσης το γεγονός ότι σε μία συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας, που είχε γίνει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012, είχε τονιστεί κατά κόρον ότι η Περαία, με τους Νέους Επιβάτες και την Αγία Τριάδα, είναι μαζί με τον Φοίνικα, τον Άγιο Ιωάννη και την Καλαμαριά, τα πιο «επικίνδυνα» σημεία στην ανατολική Θεσσαλονίκη για τον κίνδυνο εκδήλωσης πλημμυρών. Όπως αναφέρθηκε σ’ εκείνη τη συνεδρίαση, στη δυτική Θεσσαλονίκη φαίνεται να «κινδυνεύουν» περισσότερο από πλημμύρες οι περιοχές του Δενδροποτάμου στη Μενεμένη, των Αγίων Πάντων, της Πλατείας Δημοκρατίας και του ρέματος Πολίχνης. Στη βορειοανατολική Θεσσαλονίκη ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται κατά μήκος των ρεμάτων Τριανδρίας και Μαλακοπής. Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε, προβλήματα αναμένονται στους δήμους Δέλτα, Λαγκαδά και Βόλβης.
Τι έκανε για όλα αυτά η απερχόμενη διοίκηση του κ. Τζιτζικώστα; Είχε άλλα, πιό ... σοβαρά ζητήματα. Και αντί να ασχοληθεί με τα άλυτα προβλήματα που ταλανίζουν την περιοχή, επιδίδονταν σε κινήσεις δημοσίων σχέσεων, σώου πατριδοκαπηλείας και φτηνού εντυπωσιασμού.
Ήρθε η ώρα να μπει τέλος σ' αυτό το μοντέλο διοίκησης, καθώς η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και οι κάτοικοί της αξίζουν καλύτερη αντιμετώπιση, χρειάζονται να σταματήσει επιτέλους αυτή η συνεχιζόμενη κακοδιοίκηση, η αδιαφάνεια, η αναποτελεσματικότητα με τις οποίες πορεύεται η Περιφέρειά μας τα τελευταία οκτώ χρόνια, αρχικά με τη διοίκηση Ψωμιάδη και στη συνέχεια με τη διοίκηση Τζιτζικώστα. Οι εκλογές της 26ης Μαίου 2019 δίνουν την ευκαιρία. Θα την αρπάξουμε; Είναι στο χέρι όλων μας. Η παράταξη “Κοιτάμε Μπροστά” με υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Χρήστο Γιαννούλη, αποτελεί την εγγύηση για μια ουσιαστική αλλαγή. Και είμαστε σίγουροι ότι οι πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας θα την τιμήσουν με την ψήφο τους.
*Ο Σπύρος Κουζινόπουλος είναι δημοσιογράφος-συγγραφέας, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη “Κοιτάμε Μπροστά” του Χρήστου Γιαννούλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.