Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023

Η “αναίμακτη γενοκτονία” της Τουρκίας σε βάρος των Τουρκοκυπρίων

του Αμπντουλλάχ Κόρκμαζχαν*
Αφομοίωση! Θα ήθελα να αναφερθώ σ’ ένα διαφορετικό πρόβλημα που είναι ζωτικής σημασίας για την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Το πρόβλημα αυτό είναι οι πολιτικές αφομοίωσης που χωρίς κανένα σεβασμό στην ταυτότητα, τη βούληση, την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της τουρκοκυπριακής κοινότητας, συνεχίζονται και αλλάζουν εις βάρος των Τουρκοκυπρίων τη δημογραφική δομή του βόρειου μέρους της Κύπρου.

Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία εφαρμόζοντας το σύνθημα «Τούρκος φεύγει, Τούρκος έρχεται», μεταφέρουν πληθυσμό στα βόρειο μέρος της Κύπρου και αφομοιώνουν με ξεκάθαρο τρόπο την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Η μεταφορά πληθυσμού και η αλλαγή της δημογραφικής δομής του βόρειου τμήματος του νησιού μας, είναι μέρος της πολιτικής ενσωμάτωσης της Κύπρου στην Τουρκία.

Η αλλαγή της δημογραφικής δομής διαμέσου της μεταφοράς πληθυσμού, είναι αντίθετη με όλες τις διεθνείς Συνθήκες. Εξάλλου, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης θεωρείται έγκλημα πολέμου. Αυτή η «αναίμακτη γενοκτονία» που εφαρμόζεται εναντίον της τουρκοκυπριακής κοινότητας στον 21ο αιώνα είναι εντελώς απαράδεκτη.

Στο σημερινό στάδιο, διαμέσου της μεταφοράς πληθυσμού, έχει αλλάξει η δημογραφική δομή της τουρκοκυπριακής κοινότητας, οι Τουρκοκύπριοι έχουν μετατραπεί σε μειονότητα στην ίδια τους την πατρίδα, ενώ η παραχώρηση «υπηκοοτήτων» στον πληθυσμό που μεταφέρεται, αποτελεί σφετερισμό της πολιτικής τους βούλησης. Με λίγα λόγια, οι Τουρκοκύπριοι σήμερα βρίσκονται ενώπιον του κινδύνου εξαφάνισης μέσα σε συνθήκες «ανοιχτής φυλακής» στην οποία διαβιούν.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της προοδευτικής συντεχνίας των Τουρκοκύπριων γιατρών, TΙP- IS, το 1990 τα νοσοκομεία προσέφεραν υπηρεσίες σε 100 χιλιάδες άτομα, ενώ ο αριθμός αυτός το 2009 έφτασε τις 700 χιλιάδες. Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας μιας άλλης προοδευτικής συντεχνίας, της Συντεχνίας των Τουρκοκύπριων Δασκάλων (KTOS), το 75% των μαθητών στα σχολεία είναι τουρκικής καταγωγής και μόνο το 25% είναι Τουρκοκύπριοι. Τα συγκεκριμένα στοιχεία μαρτυρούν ξεκάθαρα την αλλαγή της δημογραφικής δομής εναντίον της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Συνεπώς το ζήτημα του πληθυσμού, είναι ένα σοβαρό ζήτημα που το συντομότερο δυνατό θα πρέπει να συζητηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ θα πρέπει να επιδιωχθεί μια νέα απογραφή υπό την αιγίδα διεθνών παρατηρητών.

Με τη λύση του Κυπριακού, θα πρέπει να παραχθούν και λύσεις για το ζήτημα του πληθυσμού, οι οποίες θα είναι στη βάση του διεθνούς δικαίου και θα λαμβάνουν υπόψιν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ένα μέρος αυτού του πληθυσμού μπορεί να πάρει την υπηκοότητα της Ενωμένης Κύπρου, ένα μέρος μπορεί να παραμείνει με άδειες εργασίας. Όμως το μέγεθος αυτών που θα έχουν την υπηκοότητα θα πρέπει να είναι τέτοιο που δεν θα απειλεί ούτε τη δημογραφική δομή, αλλά ούτε και την πολιτική βούληση των Τουρκοκυπρίων.

Η Τουρκία φαίνεται ότι έχει σκοπό να αφήσει την επίλυση του Κυπριακού μετά την ένταξή της στην Ε.Ε., έστω κι αν προβάλλει ότι επιθυμεί σύντομη λύση. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Διότι το πέρασμα του χρόνου απομακρύνει τη λύση του προβλήματος. Ιδιαίτερα οι πρόσφατες αρνητικές εξελίξεις στα θέμα του πληθυσμού και του περιουσιακού, μας αναγκάζουν να διεκδικήσουμε σύντομη επίλυση του Κυπριακού.

Τελικά, η επίλυση του κυπριακού προβλήματος με τη δημιουργία της Ενωμένης Ομοσπονδιακής 
Κύπρου, είναι εκείνη που θα δώσει λύση και στην πλειοψηφία των άλλων μας προβλημάτων. Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να οικοδομήσουν το κοινό τους μέλλον με τους δικούς τους κοινούς αγώνες. Σε αντίθετη περίπτωση, αύριο θα είναι πολύ αργά...


*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο προσκείμενο στο ΑΚΕΛ περιοδικό “Περίπτερο”, που εκδίδει ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πάλλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.