Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2018

Το μακέλεμα των 14 κατοίκων της Ευκαρπίας από τη συμμορία Δάγκουλα

Τελετή Μνήμης για τους 14 πατριώτες που θανατώθηκαν φριχτά από τους Γερμανούς κατακτητές και τους δοσίλογους συνεργάτες τους  της συμμορίας Δάγκουλα, πραγματοοποιεί ο δήμος Παύλου Μελά την Κυριακή 29 Ιουλίου 2018 και ώρα 10.30 π.μ. στο Μνημείο των εκτελεσμένων στη Δημοτική Ενότητα Ευκαρπίας.

Στην εκδήλωση συμμετέχει ο Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ευκαρπίας «Ουσάκ». Όσοι καταθέσουν στεφάνι να βρίσκονται στο χώρο του μνημείου στις 10.15.
Ξημερώματα της 31ης Ιουλίου 1944, οι Γερμανοί κατακτητές περικύκλωσαν τη Νέα Ευκαρπία
Η Ευκαρπία πρωτοστατούσε στο κίνημα της Εθνικής Αντίστασης κατά των χιτλερικών κατακτητών μέχρι τη μαύρη μέρα της 31ης Ιουλίου του 1944. Ξημερώματα οι Ναζί και οι συνεργάτες τους, συγκέντρωσαν τους κατοίκους στην πλατεία και ζήτησαν 17 ονόματα πατριωτών. Από αυτούς εντόπισαν τους 14 και αφού τους ανέκριναν χωρίς να καταφέρουν να πληροφορηθούν τα ονόματα των συνεργατών τους, τους οδήγησαν στη θέση που βρίσκεται σήμερα το Μνημείο και τους εκτέλεσαν βυθίζοντας στο πένθος τις οικογένειές τους και όλη την περιοχή.


Τα ονοματεπώνυμα των 14 παλικαριών της Νέας Ευκαρπίας
Σταύρος Αράπογλου ετών 21, Κωνσταντίνος Ατζέμογλου ετών 32,  Νικόλαος Γελεφέσης, ετών 35, Απόστολος Γνωστόπουλος, ετών  57, Κωνσταντίνος Καχριμάνης ετών 23, Κωνσταντίνος Μϊλκογλου ετών 16, Παύλος Μίλκογλου ετών 31, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος ετών 26, Αθανάσιος Παρμακλής, ετών 29, Ευστράτιος Τενεκετζής ετών 47,  Παντελής Τσίνος ετών 28, Κωνσταντίνος Τσίνος ετών 23, Σωκράτης Τσίκος ετών 42 και  Γεώργιος Χατζηγιαχτσίδης ετών 22

Επικεφαλής του μακελειού ο Δάγκουλας
Όπως καταγράφει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες ο Ανδρέας Βενιανάκης στο βιβλίο του «Δάγκουλας ο “δράκος” της Θεσσαλονίκης – Συμβολή στην Ιστορία των Ταγμάτων Ασφαλείας επί Κατοχής» (εκδ. Επίκεντρο) οι Γερμανοί περικύκλωσαν τη Νέα Ευκαρπία ξημερώματα της 31ης Ιουλίου 1944, αλλά τη βρόμικη δουλειά την έκαναν οι Δαγκουλαίοι.
Με επικεφαλής τον Δάγκουλα, φορώντας γερμανικές στολές και με το γνωστό περιβραχιόνιο, που θύμιζε τη στολή των SS,  μπήκαν στο χωριό προκαλώντας έκπληξη στους κατοίκους του, οι οποίοι δεν καταλάβαιναν πώς «Γερμανοί» στρατιώτες μιλούσαν ελληνικά.
Η λίστα όσων συμμετείχαν στο ΕΑΜ και την ΕΠΟΝ υπήρχε και ο Δάγκουλας κάλεσε 17 άτομα (πολλοί από τους οποίους δεν ήταν στο ΕΑΜ, αφού αρκετοί ΕΑΜίτες είχαν διαφύγει στο βουνό), από τα οποία παρουσιάστηκαν 14.
Σε αυτούς προστέθηκε και ένας ανήλικος (16 ετών) ο Κωνσταντίνος Μίλκογλου, ο οποίος συνελήφθη στη θέση του αδελφού του.
Οι 15 της Ευκαρπίας οδηγήθηκαν στο σχολείο όπου βασανίστηκαν άγρια και στη συνέχεια στο ρέμα, στον ασβεστοκάμινο, όπου τους χώρισαν σε τρεις ομάδες των 5 ατόμων.
Ο νεαρός Μίλκογλου σώθηκε επειδή ο μοναδικός Γερμανός αξιωματικός που παρίστατο αρνήθηκε τρεις φορές την εκτέλεσή του.
Ο αρχιεγκληματίας συνεργάτης των Ναζί, Αντώνης Δάγκουλας,
τραυματισμένος στο νοσοκομείο λίγο πριν ξεψυχήσει

Γλέντι δίπλα στα πτώματα με ψητά αρνιά
Μετά τις εκτελέσεις, οι Δαγκουλαίοι έστησαν γλέντι με αλκοόλ και ψητά αρνιά...
Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Βενιανάκης «δεν γνωρίζω πόσο μπόρεσα να αποτυπώσω αυτό που έγινε αλλά οι Δαγκουλαίοι συμπεριφέρθηκαν σαν κτήνη. Εχω την εντύπωση ότι ξεπερνούσαν σε αγριότητα ακόμη και τα SS”. 
Γράφει ο Α. Βενιανάκης για το μπλόκο της Ευκαρπίας στο βιβλίο του:
Το τάγμα του Δάγκουλα με τον ίδιο επικεφαλής και συνοδευόμενο από Γερμανούς στρατιώτες, περικύκλωσαν την κοινότητα ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα διαφυγής. Μια ομάδα κατοίκων που επιχείρησε να ξεφύγει από τον κλοιό για να αγοράσει κάρβουνο από το Σωχό, εμποδίστηκε από τους Γερμανούς και επέστρεψε πίσω άπραγη [...]
Η έκπληξη των χωρικών ήταν μεγάλη όταν αντίκρυσαν ένοπλους άντρες με γερμανικές στολές να μιλούν ελληνικά [...]
Μετά τις εκτελέσεις, οι Δαγκουλαίοι έστησαν γλέντι με αλκοόλ και ψητά αρνιά, ενώ όταν αποχώρησαν, δεν παρέλειψαν να "απαλλοτριώσουν" μέρος της περιουσίας  των χωρικών, απειλώντας τους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν  το χωριό".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου