Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Μελέτη της ΠΚΜ ανατρέπει τα σχέδια ΤΑΙΠΕΔ-Τσαμασλή για το κάμπινγκ

Χαρακτηρίζει την περιοχή Περαίας-Ν.Επιβατών-Αγ. Τριάδας ως “κύρια ζώνη θαλάσσιας αναψυχής του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης” και ζητάει την ανάπλαση του χώρου και την προστασία και ανάπτυξη του πρασίνου αντί της καταστροφής του.

Το εξώφυλλο της μελέτης της Περιφέρειας Κ.Μακεδονίας

Ολοκληρωμένη μελέτη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που εκπονήθηκε πρόσφατα, με θέμα το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο του Παραλιακού Μετώπου του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ και του δημάρχου Θερμαϊκού Γ. Τσαμασλή για το κάμπινγκ Αγίας Τριάδας. Καθώς όχι μόνο δεν κάνει καμία αναφορά στην καταστροφή και τσιμεντοποίησή του, αλλά απεναντίας τονίζει με έμφαση την ανάγκη ανάπλασης του παραλιακού μετώπου στην ανατολική ακτή του Θερμαϊκού, μετασχηματίζοντας τον παράκτιο χώρο και αναβαθμίζοντας το περιβάλλον και την ανάπτυξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων και υπαίθριας αναψυχής.

Όπως υπογραμμίζεται στη μελέτη της ΠΚΜ, “η προστασία και ανάδειξη του θαλασσίου μετώπου της Θεσσαλονίκης, το οποίο συνιστά μείζον φυσικό και πολιτιστικό γνώρισμα της πόλης. Στόχος η διαμόρφωση απρόσκοπτης διαδρομής (πεζών και ποδηλάτων) που απλώνεται κατά μήκος του θαλασσίου μετώπου, και συνδέσεις με σημαντικούς δημόσιους χώρους και κτίσματα, και με προσβάσεις στα αστικά και περιαστικά φυσικά στοιχεία όπως είναι τα άλση κλπ”. Ενώ υπενθυμίζει το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Θεσσαλονίκης που στο άρθρο 29 για τηνολοκληρωμένη διαχείριση παράκτιας ζώνης (παράκτιου χώρου)” εξειδικεύει τις κατευθύνσεις για την περιβαλλοντική προστασία του παράκτιου χώρου του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης μέσα από την ανάπτυξη και εφαρμογή ολοκληρωμένης προσέγγισης και διαχείρισης, “καθώς αναγνωρίζεται ως ιδιαίτερη ενότητα με σημαντικό βιολογικό, γεωφυσικό, αισθητικό, πολιτισμικό και οικονομικό πλούτο, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί πολύτιμο φυσικό πόρο και κληρονομιά”.

Η μελέτη για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο του Παραλιακού Μετώπου του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης εκπονήθηκε το Μάϊο του 2021 από μία ομάδα μελετητών πιου αποτελούνταν από τον Περιβαλλοντολόγο Γεώργιο Γεωργιάδη, τον Γεωλόγιο Γεώργιο Γαβριηλίδη με συντονιστή τον Αρχιτέκτονα-Μηχανικό Πολεοδόμο Δημήτριο Δούμα και αποτελείται από 352 σελίδες μέσα από τις οποίες διατυπώνονται πολύ ουσιαστικές προτάσεις για το πως πρέπει να αναπτυχθεί το παραλιακό μέτωπο του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Το οποίο ξεκινάει από την εκβολή του Γαλλικού ποταμού (περιοχή Καλοχωρίου) και φτάνει έως το Μεγάλο Έμβολο (περιοχή Αγγελοχωρίου), καλύπτοντας ένα μήκος περί τα 40 χλμ. με κυμαινόμενο μικρό πλάτος, και ανήκει διοικητικά στους Δήμους Δέλτα, Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Πυλαίας - Χορτιάτη, Θέρμης και Θερμαϊκού.

Ειδικά για την ανατολική ακτή του Θερμαϊκού προβλέπεται “η επανάκτηση του ρόλου και των στοιχείων ανάπτυξης της παράκτιας περιοχής του Δήμου Θερμαϊκού, ως κύριας ζώνης θαλάσσιας αναψυχής του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Γι΄αυτό και το τμήμα μεταξύ εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου και ακτογραμμής στο μέτωπο των οικισμών Περαίας , Νέων Επιβατών και Αγ. Τριάδας “ορίζεται ως Περιοχή Προστασίας Παράκτιας Ζώνης με στόχο την προστασία και την ανάδειξή της καθώς και τη γενικότερη ανάπλαση και αισθητική αναβάθμιση έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την τουριστική αξιοποίηση”. Ενώ προτείνεται “η αναθεώρηση του ρυμοτομικού σχεδίου με σκοπό τη γενικότερη ανάπλαση και αισθητική αναβάθμιση της, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την τουριστική αξιοποίηση αυτής της αστικής περιοχής για να επανακτήσει το ρόλο που διαδραμάτιζε η περιοχή αυτή τις δεκαετίες των ‘60-‘70”.

Όλο το παραλιακό μέτωπο μέχρι την Αγ. Τριάδα χαρακτηρίζεται ως "θύλακας κλιματικής αλλαγής",
κάτι που σημαίνει διατήρηση και ανάπτυξη του πρασίνου και όχι καταστροφή και τσιμεντοποίησή του.

Τι λέει για Περαία-Ν.Επιβάτες-Αγ.Τριάδα

Εκτεταμένη αναφορά γίνεται στη μελέτη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στις σελίδες 332 και 333 στην ακτογραμμή που υπάρχει στο μέτωπο των οικισμών Περαίας , Νέων Επιβατών και Αγ. Τριάδας της Δημοτικής Ενότητας Θερμαϊκού, την οποία ορίζει ως Περιοχή Προστασίας Παράκτιας Ζώνης. Στη ζώνη αυτή επιτρέπονται δραστηριότητες και λειτουργίες ήπιας αναψυχής που εξυπηρετούν την πρόσβαση και παραμονή στη θάλασσα και την αναψυχή του κοινού και οι οποίες δεν αλλοιώνουν τη φυσική μορφολογία της περιοχής.

Επιτρεπόμενες Χρήσεις στην έκταση αυτή: Ελεύθεροι Χώροι Αστικού και Περιαστικού πρασίνου με επιτρεπόμενες τις ακόλουθες δραστηριότητες: ήπιας αναψυχής όπως παιδικές χαρές, μικρές υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι συνάθροισης κοινού όπως ανοικτά θέατρα μικρής κλίμακας με απαραίτητους υποστηρικτικούς χώρους και θερινοί κινηματογράφοι. Επίσης προβλέπονται οδοί ήπιας κυκλοφορίας, πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι, πλατείες.

Αναφορικά με τις επιτρεπόμενες κατασκευές αυτές αφορούν:

α) τη διαμόρφωση του εδάφους, όπως κλίμακες, τοίχοι, διάδρομοι, κεκλιμένα επίπεδα, μηχανικά μέσα κάλυψης υψομετρικών διαφορών, καθώς και κατασκευές για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία ή/και εμποδιζόμενων ατόμων,

β) τον εξωραϊσμό και την αισθητική τους αναβάθμιση, τον εξοπλισμό και την ασφάλειά τους και γενικά κατασκευές για την εξυπηρέτηση του προορισμού των χώρων αυτών.

Μεταξύ των άλλων επιτρέπονται επίσης έργα προστασίας από διάβρωση, κατολισθήσεις και στήριξη εδαφών , ήπια θαλάσσια αναψυχή (κολύμβηση, ιστιοσανίδα, καταδύσεις, υποβρύχια φωτογράφηση κ.λπ.) Πλωτές υποδομές και εγκαταστάσεις θαλάσσιας αναψυχής.

Όραμα, σκοπός και στόχος

Το όραμα για το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης προσδιορίζεται από το πραγματικό άνοιγμα του πολεοδομικού συγκροτήματος σε όλο το ανάπτυγμά του προς την θάλασσα, μετασχηματίζοντας τον παράκτιο χώρο, με την ανασύνθεση των πολεοδομικών ρυθμίσεών του.

Σκοπός του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου είναι η ανάδειξη της μεγάλης εικόνας, που θα περιλαμβάνει ταυτόχρονα την ενίσχυση της κινητικότητας, την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και του πολιτισμού και την οικονομική ανάπτυξη, αποδίδοντας νέο, ρυθμισμένο πολεοδομικά, δημόσιο χώρο, στους κατοίκους και τους επισκέπτες του Π.Σ.Θ.

Στόχος του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου είναι να ρυθμιστεί χωρικά, σε κυμαινόμενο κατά περίπτωση βάθος, η παράκτια ζώνη του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, ώστε να λειτουργήσει ως υποδοχέας σχεδίων και έργων υπερτοπικής κλίμακας και προγραμμάτων αστικής ανάπλασης και περιβαλλοντικής προστασίας, στα πλαίσια μιας ενιαίας θεώρησης ρύθμισης, και συντεταγμένης υλοποίησης για την εξυπηρέτηση του παραπάνω σκοπού.

Όπως υπογραμμίζεται έντονα, “η σημασία του παραλιακού μετώπου αντανακλά σε σημαντικό βαθμό στην καθημερινότητα των πολιτών, καθώς κατακλύζεται από παρουσία κοινού κάθε ηλικίας που κάνει χρήση των δραστηριοτήτων αναψυχής και των ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων, αλλά και του ρόλου του ως περιπατητικής/ποδηλατικής παραθαλάσσιας διαδρομής. Εξίσου σημαντικός είναι ο ρόλος του στην τουριστική προβολή και εν γένει τουριστική δραστηριότητα της πόλης, καθώς συγκεντρώνει πλήθος τοπόσημων και τουριστικών πόρων, έλκοντας κατά προτεραιότητα τους επισκέπτες της.

Απαραίτητη προϋπόθεση της ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου είναι να ρυθμιστεί χωρικά, σε κυμαινόμενο κατά περίπτωση πλάτος, ώστε να λειτουργήσει ως υποδοχέας σχεδίων και έργων υπερτοπικής κλίμακας και προγραμμάτων αστικής ανάπλασης και περιβαλλοντικής προστασίας, στα πλαίσια μιας ενιαίας θεώρησης ρύθμισης, και συντεταγμένης υλοποίησης για την εξυπηρέτηση του παραπάνω σκοπού.

Τα έργα αυτά, επισημαίνεται στη μελέτη, “ θα αποτελέσουν το περιεχόμενο της νέας ταυτότητας της μητροπολιτικής περιοχής της Θεσσαλονίκης. Με πάγιο στρατηγικό στόχο την ενίσχυση της διεθνοποίησης της Θεσσαλονίκης» ως πόλης - πύλης και ως περιφερειακού μητροπολιτικού πόλου της Ε.Ε., με αξιοποίηση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων, βελτίωση της ελκυστικότητάς της, προώθηση του ρόλου της ως πόλου τουρισμού και αναψυχής με εμβέλεια στην Νοτιοανατολική Ευρώπη”.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.