Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Εκδήλωση για την επέτειο πτώσης της δικτατορίας

Εκδήλωση για τα 40 χρόνια από το πραξικόπημα και την εισβολή στην Κύπρο αλλά και την πτώση της δικτατορίας, οργανώνουν την Π¨εμπτη 24 Ιούλη 2014, στις 8:00μμ, στο άγαλμα του Βενιζέλου, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών και η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης.

Σε ανακοίνωση που εξεδωσαν οι δύο οργανώσεις αναφέρουν τα ακόλουθα:

 Συμπληρώνονται φέτος 40 χρόνια απ’ το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας των συνταγματαρχών τον Ιούλη του 1974 και την εισβολή του τουρκικού «Αττίλα» στη μαρτυρική Κύπρο. 40 χρόνια από τότε που ξεκίνησε το δράμα της τουρκικής κατοχής και της διχοτόμησης της Μεγαλονήσου, ένα δράμα, που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα σε βάρος του κυπριακού λαού. Το πραξικόπημα της 15ης Ιούλη 1974 είχε την έγκριση και την απόλυτη στήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και οδήγησε, όπως είχε σχεδιαστεί, στην εισβολή του τουρκικού στρατού στις 20 Ιούλη 1974, ενώ στις 14 - 16 Αυγούστου ολοκληρώθηκε το σχέδιο διχοτόμησης με το λεγόμενο «Δεύτερο Αττίλα». Το αποτέλεσμα ήταν η διαιώνιση της τουρκικής κατοχής στο 38% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ζουν ακόμη και σήμερα ξεριζωμένοι, μακριά απ’ τις εστίες τους. Η Τουρκία και οι ηγέτες των τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους αρνούνται κυνικά να δώσουν στοιχεία για τους 1.672 αγνοούμενους.
Η κυπριακή τραγωδία του ‘74 κι όλα όσα την ακολούθησαν, είναι οι συνέπειες των μακροχρόνιων σχεδιασμών και επεμβάσεων των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών στην περιοχή. Εκφράζονται σήμερα με τη στήριξη της επιθετικής πολιτικής του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων και άλλων λαών της Μέσης Ανατολής, με τη συνεχιζόμενη επέμβαση των δολοφονικών συμμοριών στη Συρία. Εκφράζεται με τη στάση των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ, που στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία στηρίζουν την εθνικιστική κυβέρνηση της Ουκρανίας και άλλες φασιστικές δυνάμεις στη χώρα αυτή. Η ευρύτερη περιοχή μας αποτελεί πεδίο έντονων ανταγωνισμών παλαιών και νέων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τον έλεγχο του ορυκτού πλούτου, των δρόμων μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η καπιταλιστική κρίση τροφοδοτεί και δυναμώνει αυτούς του ανταγωνισμούς.
Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των σχεδιασμών, παρέχοντας τη βάση της Σούδας και μία σειρά άλλες εγκαταστάσεις. Στα σαράντα χρόνια από το ‘74 όλες οι κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, σέρνουν βαθύτερα τη χώρα μας στο λάκκο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντιθέσεων. Η ελληνική άρχουσα τάξη οδηγεί το λαό και τη νεολαία μας στο διπλό ρόλο του θύτη και του θύματος. Σαράντα χρόνια μετά την ανατροπή της λαομίσητης χούντας η «δημοκρατία», που εγκαθιδρύθηκε, είναι ταξική και αντιλαϊκή. Σ’ αυτήν δε χωρούν τα εκατομμύρια των ανέργων, οι νέοι χωρίς μέλλον και όνειρα, οι απεργοί εργάτες που διεκδικούν μία καλύτερη ζωή, οι αγωνιζόμενοι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες της πόλης και οι φτωχοί αγρότες. Τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα υπάρχουν μόνο στα χαρτιά και περιορίζονται δραματικά ιδιαίτερα στους τόπους δουλειάς, ο αντικομμουνισμός οξύνεται, η φασιστική και ρατσιστική «Χρυσή Αυγή» αξιοποιείται ποικιλοτρόπως.
 Ο λαός μας μαζί με την καθημερινή μάχη για το μισθό και τη σύνταξη, για τα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά του δικαιώματα έχει την υποχρέωση ν’ αγωνιστεί ενάντια στις οποιασδήποτε μορφής ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ενάντια σε οποιαδήποτε συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς, ενάντια στη μισαλλοδοξία των φασιστών:

Ø       Να παλέψει για να κλείσει η βάση της Σούδας, να καταργηθούν τα ΝΑΤΟϊκά Στρατηγεία της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης!
Ø       Καμία ελληνική συμμετοχή και καμία διευκόλυνση για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις!
Ø       Να επιστρέψουν άμεσα όλοι οι Έλληνες ένστολοι, που βρίσκονται εκτός συνόρων!
Ø       Η Ελλάδα να φύγει απ’ το ΝΑΤΟ - το ΝΑΤΟ να διαλυθεί!
Ø       Να σταματήσουν άμεσα οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η σφαγή των λαών της Παλαιστίνης - Συρίας - Ουκρανίας!
Ø       Να ακυρωθούν τα στρατιωτικά γυμνάσια και όλες οι συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας της χώρας μας με το Ισραήλ!
Ø       Ανεξάρτητο, βιώσιμο, πλήρως κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολ. Ιερουσαλήμ!

Οι πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό (κοινή ανακοίνωση Αναστασιάδη - Ερόγλου) προκαλούν έντονες ανησυχίες. Η κοινή ανακοίνωση αναφέρεται σε δύο «συνιστώντα κράτη» και φέρνει από την πίσω πόρτα το κατάπτυστο «σχέδιο ΑΝΑΝ», το οποίο απέρριψε η συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού στο δημοψήφισμα του 2004. Έχει τη σφραγίδα των ΗΠΑ - ΕΕ και είναι διαμορφωμένη στη βάση της συνομοσπονδιακής, διχοτομικής λύσης. Νομιμοποιεί την τουρκική εισβολή του ’74 και τη συνεχιζόμενη κατοχή. Οι ισχυρισμοί, ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ μπορούσε να φέρει δίκαιη λύση στο κυπριακό πρόβλημα, διαψεύστηκαν, αποδείχτηκαν επικίνδυνοι!

Ο κυπριακός λαός, όλοι οι λαοί της περιοχής πρέπει ν’ αγωνιστούν για την αποδέσμευσή τους από όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και δεσμά
ΝΑΤΟ και ΕΕ! Να δυναμώσει η πάλη για την επίλυση του Κυπριακού. Για μία Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη με μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς «εγγυητές και
προστάτες». Κύπρος κοινή πατρίδα όλων των εργαζόμενων – Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Όχι σε νέα σχέδια Ανάν!
 Όλοι στην εκδήλωση 24 Ιούλη 2014 - 8:00μμ - στο Aγ. Βενιζέλου που οργανώνουν ο ΣΦΕΑ και η ΕΔΥΕΘ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.