Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Ερώτηση της "Συμπολιτείας" για την καύση καλωδίων στα Τσαίρια

"Το πρόβλημα συνεχίζεται και η κατάσταση χειροτερεύει" δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου στη χτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, για την καύση πλαστικών στην περιοχή Τσαίρια της Περαίας. Το θέμα έφερε στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Θερμαϊκού η "Συμπολιτεία" με ερώτηση που κατέθεσε, ζητώντας ξεκάθαρες απαντήσεις από τη δημοτική αρχή του κ. Μαυρομάτη για τις ενέργειες που έκανε προκειμένου να επιλυθεί αυτό το σοβαρό ζήτημα.

Σημειώνεται ότι ο Συνήγορος του πολίτη, απευθυνόμενος στους Δήμους Θερμαϊκού και Θέρμης, διαπιστώνει αδράνεια της διοίκησης στη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια και ζητά την άμεση ενεργοποίηση και συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων, καθώς και τη λήψη μέτρων ώστε να εκλείψει το πρόβλημα καύσεων και να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των Ρομά και των κατοίκων της περιοχής.


Η ερώτηση της "Συμπολιτείας Θερμαϊκού"
Προς τη Διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Καθώς όλοι γνωρίζετε στην περιοχή Τσαΐρια, μεταξύ Περαίας και Αεροδρομίου Θεσσαλονίκης εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια παρατηρούνται φωτιές, πολύ συχνότερα τελευταία, ορατές ακόμη και από τη Θεσσαλονίκη. Όλοι επίσης γνωρίζετε πως πρόκειται για καύση κυρίως καλωδίων με στόχο τον διαχωρισμό του πλαστικού περιβλήματος από το χαλκό, ώστε στη συνέχεια και παράνομα να πωληθεί ο χαλκός.
Επί χρόνια οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής αναγκάζονται να αναπνέουν αυτούς τους καρκινογόνους ρύπους, που σε ανείπωτο χρόνο μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο αλλά και συνεχή σοβαρή επιβάρυνση του περιβάλλοντος , με αποδέκτες το πόσιμο νερό, το έδαφος και την διατροφική αλυσίδα, αφού οι επιβλαβείς ουσίες μεταφέρονται και στα προϊόντα των καλλιεργειών  σε αρκετά μεγάλη απόσταση. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει επανειλημμένα καταγγελίες κάτοικων, έχουν διακινηθεί έγγραφα μεταξύ αρμοδίων υπηρεσιών ( δήμοι Θερμαϊκού, Θέρμης, Περιφέρεια, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Πολεμική και Πολιτικη Αεροπορία)όπου όλες δηλώνουν ή αναρμόδιες ή ανίκανες να επέμβουν.
Στην περιοχή έχει διαμορφωθεί μια πολύ δυσάρεστη  κατάσταση που συνεχώς χειροτερεύει εξ αιτίας γενικότερων παραβατικών συμπεριφορών. Εχει προκαλέσει την έντονη αγανάκτηση των κατοίκων Περαίας, Ν. Επιβατών Αγ. Τριάδας, Τριλόφου ώστε να αποφασίσουν να οργανωθούν στην «Κίνηση Πολιτών Δήμων Θερμαϊκού & Θέρμης ενάντια στην Περιβαλλοντική Ρύπανση», να διακινήσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας συλλέγοντας υπογραφές και να απευθυνθούν στον Συνήγορο του πολίτη, επιφυλασσόμενοι και για άλλες ενέργειες. 
Να σημειωθεί ότι η  Ε.Ε ζητά ως το 2020 να εξαλειφθούν τα προβλήματα των Ρομά σε όλες τις χώρες. Να ενταθούν στον κοινωνικό περίγυρο με βάση το υπάρχον ευρωπαϊκό πρόγραμμα και με χρηματοδότηση από την Ε.Ε Ο Συνήγορος του πολίτη ,απευθυνόμενος κύρια στους δυο Δήμους Θερμαϊκού, Θέρμης και στην ειδική γραμματεία ένταξης των Ρομά, με κοινοποίηση του έγγραφου σε Περιφέρεια, αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, Δ/νση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, σώμα επιθεωρητών, εκπρόσωπο των Ρομά και επικαλούμενος το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, διαπιστώνει αδράνεια της διοίκησης στη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής Ρομά και Κατοίκων και την Αποτροπή κινδύνων για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια και ζητά την άμεση ενεργοποίηση και συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων με βάση την αρμοδιότητα του καθενός. Καθώς και τη λήψη μέτρων ώστε να εκλείψει το πρόβλημα καύσεων και να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των Ρομά και των κατοίκων της περιοχής. 
Με βάση όλα αυτά ρωτάμε τη διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού
1. Ποιες οι ενέργειες του Δήμου, μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, για την επίλυση του προβλήματος και την εξάλειψη του φαινομένου της συνεχούς καύσης των ελαστικών  & καλωδίων;  
2. Τι κάνει ο Δήμος άμεσα, τώρα , εκτός από μια νέα εμπλοκή σε ατέρμονες γραφειοκρατικές διαδικασίες; 
3. Ποιο είναι το πλάνο δράσης;
4. Με ποιους φορείς συνεργάζεται και βάση ποιου σχεδιασμού, με τι χρονοδιάγραμμα υλοποίησης κάθε ενέργειας;
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της "Συμπολιτείας Θερμαϊκού"

Τι συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο
"Το πρόβλημα συνεχίζεται και η κατάσταση χειροτερεύει" δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου για την καύση πλαστικών στην περιοχή της Περαίας Θεσσαλονίκης. Απαντώντας σε επερώτηση της "Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας" για το θέμα τόνισε: "όσον αφορά την καύση των πλαστικών θεωρούμε ότι η πιο αποτελεσματική παρέμβαση είναι η επ' αυτοφόρω ενέργεια των Δήμων Θέρμης και Θερμαϊκού σε συνεργασία με την αστυνομία". 
Η κ. Πατουλίδου, αναφέρθηκε στις ενέργειες της Περιφέρειας, λέγοντας ότι διενεργήθηκαν διάφορες αυτοψίες και διαπιστώθηκε επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης και ρύπανση στον περιβάλλοντα χώρο. "Εμείς μπήκαμε στη διαδικασία αυτή για τη διευκόλυνση των Δήμων γιατί αυτοί πρέπει να παρέμβουν για τον καθαρισμό της περιοχής" είπε η κ. Πατουλίδου και τόνισε ότι υπάρχει σωρεία απορριμμάτων στην περιοχή. Επίσης, ανέφερε, ότι απεστάλη έγγραφο από την Περιφέρεια και στο υπουργείο Υγείας, στο τμήμα Διαπολιτισμικής Φροντίδας, λόγω της αρμοδιότητάς του προκειμένου να αξιολογηθούν από την Γενική γραμματεία για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά οι συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό. 
Νωρίτερα, η περιφερειακή σύμβουλος της "Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας", Δέσποινα Χαραλαμπίδου, έκανε λόγο για συνεχιζόμενη, παράνομη καύση ελαστικών και καλωδίων στην περιοχή "Τα Νεόχτιστα" του Δήμου Θερμαϊκού, επισήμανε ότι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται για την ρύπανση που δημιουργείται, ενώ τόνισε ότι η κατάσταση αυτή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τους κατοίκους της περιοχής και του καταυλισμού που υπάρχει εκεί. 
Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της κίνησης πολιτών κατοίκων Δήμων Θερμαϊκού και Θέρμης, Σοφία Βασιλειάδου, επισήμανε ότι η κατάσταση αυτή διαμορφώνεται εδώ και πάνω από δέκα χρόνια και έχουν κατατεθεί επανειλλημμένα καταγγελίες. "Έχουν διακινηθεί έγγραφα μεταξύ αρμόδιων υπηρεσιών των Δήμων, της Περιφέρειας, της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και όλες οι υπηρεσίες δηλώνουν ή αναρμόδιες ή ανίκανες να επέμβουν", πρόσθεσε και μίλησε για συνεχή επιβάρυνση του περιβάλλοντος, καθώς οι επιβλαβείς ουσίες μεταφέρονται στα προϊόντα των καλλιεργειών σε μεγάλη αρκετά απόσταση. 

4 σχόλια:

 1. Δεν συμμορφωνονται με τίποτα δεν ψηφίζω κ. Τσαμασλη αλλά τα είπε έξω από τα δόντια. Όσο ρατσιστικό και να ακούγεται. Δούλευα σε κατάστημα της Περαίας χρόνια όχι μόνο ήθελε να μου κλέψει ένα μικρό γυφτάκι σοκολάτες με έφτυσε και με είπε και μαλακισμενη πουτανα γτ δεν τις έδινα. Πριν κολλήσετε στα κομματικά ρωτήστε όντως εμάς τους απλούς πολίτες..... Κ δεν ζω στη Περαία ούτε βαλτή είμαι....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αν το έκανε ο κ. Μαυροματης θα παίρνατε αυτό το δημοσιογραφικο ύφος?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δεν συμμορφωνονται με τίποτα δεν ψηφίζω κ. Τσαμασλη αλλά τα είπε έξω από τα δόντια. Όσο ρατσιστικό και να ακούγεται. Δούλευα σε κατάστημα της Περαίας χρόνια όχι μόνο ήθελε να μου κλέψει ένα μικρό γυφτάκι σοκολάτες με έφτυσε και με είπε και μαλακισμενη πουτανα γτ δεν τις έδινα. Πριν κολλήσετε στα κομματικά ρωτήστε όντως εμάς τους απλούς πολίτες..... Κ δεν ζω στη Περαία ούτε βαλτή είμαι....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΜΠΡΆΒΟ ΣΤΟΝ ΝΈΟ ΔΉΜΑΡΧΟ ΉΤΑΝ ΔΊΚΑΙΟ ΚΑΙ ΈΓΙΝΕ ΠΡΆΞΗ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΆΡΕΙ Ο ΚΟΥΖΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΣΎΡΙΖΑ ΣΤΟ ΣΠΊΤΙ ΤΟΥΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΘΡΕΦΕΙ. ΑΝΤΕ ΠΙΑ ΓΛΥΤΣΕΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.