Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου: Αντιστροφή (της πραγματικότητας)


του Θοδωρή Τζίνα*
Η Διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού εξέδωσε δελτίο τύπου για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας. Θα μπορούσε να ήταν και μια προεκλογική εξαγγελία, αν ο κος Μαυρομάτης δεν διένυε τον 5ο χρόνο της θητείας του. Θα μπορούσε επίσης να το εκλάβει κάποιος κι ως αστείο, αν η κατάσταση δεν ήταν τόσο τραγική, αφού σημαντικά ακίνητα που βρίσκονται στον Δήμο μας έχουν αφεθεί να ρημάζουν. Να αναφέρουμε τα κάμπινγκ της Επανομής και της Αγ. Τριάδας; Τις κατασκηνώσεις του Απόδημου Ελληνισμού και του ΠΙΚΠΑ; Αυτά βέβαια είναι κρατικά, και η πρώτη ευθύνη είναι της κυβέρνησης. Δεν είδαμε όμως και από την πλευρά του Δήμου κάποια πρόταση ή πρωτοβουλία για την αξιοποίησή τους.

Ας πάμε όμως στα δημοτικά ακίνητα. Τι έχει γίνει; Πράγματι έχουν ενοικιαστεί τα αναψυκτήρια στον Ποταμό. Αν και κατά την γνώμη μας έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση κορεσμού και αναρχίας χωρίς υποδομές, που θα γυρίσει μπούμερανγκ, αν δεν προσέξουμε. Αυτό όμως δεν είναι της παρούσης κι ας μείνουμε στο θέμα.
Αυτό που δεν μας είπε η διοίκηση του Δήμου για τον Ποταμό είναι ότι επιχείρησε να μεταβιβάσει την έκταση με τα αναψυκτήρια σε μια προβληματική ανώνυμη εταιρεία (ΤΕΘ Α.Ε.). Αν λοιπόν σήμερα ο Δήμος έχει την κυριότητα και κάποια έσοδα από τον Ποταμό, είναι επειδή κάποιοι αποτρέψαμε αυτή την μεταβίβαση.
Αλλά δεν ήταν μόνο ο Ποταμός. Επιχειρήθηκαν κι άλλες δωρεάν παραχωρήσεις. Να ξεχάσουμε την μακροχρόνια παραχώρηση της πλαζ στο Κτήμα Καραγκιόζη στην Μητρόπολη; Ή της έκτασης στα τσαΐρια της Περαίας σε έναν ανύπαρκτο Ιππικό Όμιλο; Ευτυχώς το Δημοτικό Συμβούλιο στάθηκε στο ύψος του και ανέτρεψε τις προθέσεις του Δημάρχου.
Επαίρεται τώρα η Διοίκηση ότι θα δημοπρατήσει το «Ακρωτήρι» και το «LOCA». Καλό θα ήταν όμως να μας εξηγήσει γιατί, ενώ ήδη από το 2016 τα τοπικά συμβούλια Περαίας και Αγ. Τριάδας και το Δημοτικό Συμβούλιο, ομόφωνα, είχαμε αποφασίσει να δημοπρατηθούν το «Ακρωτήρι» και το «Άκτιο» για 5 χρόνια, τον Δεκέμβριο του 2017 άλλαξε την απόφαση μετατρέποντας την παραχώρηση σε 20ετή; Και γιατί τώρα η δημοπράτηση, μετά από τόσο καιρό; Γιατί μόνο αυτά και όχι τα άλλα (Άκτιο, Κτήμα Καραγκιόζη κλπ); Θα χαθεί κι άλλο καλοκαίρι; Ακόμη και το ΚΑΠΠΑ έχει αποφασίσει η Διοίκηση να παραχωρήσει σε ιδιώτη. Γιατί δεν τα προχωρά; Μήπως έχουμε και εδώ τελικά μια αναστροφή της διαδικασίας; Μάλλον δεν κάνουμε διαγωνισμό δημοπράτησης για να βρεθεί ενοικιαστής, αλλά αφού βρεθεί ο ενδιαφερόμενος, μετά κάνουμε και την τυπική διαδικασία για να το παραχωρήσουμε.
Συμφωνούμε ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου μπορεί να αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης της περιοχής μας, αρκεί να μην υπονομεύεται η αειφορία και ο δημόσιος χαρακτήρας της. Όμως, όπως και στα περισσότερα θέματα, αυτός ο ετερόκλητος συνδυασμός που διοικεί τον Δήμο δεν έχει κανένα «στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης». Ο σχεδιασμός φτάνει ως τις εκλογές και ο πρωταρχικός στόχος είναι η επανεκλογή με κάθε μέσο και τρόπο. Για αυτό το στόχο λοιπόν ισχύει αυτό που λέει ο Δήμαρχος στο δελτίο τύπου: «Η αξιοποίηση της δημοτικής ακίνητης περιουσίας αποτελεί εργαλείο στα χέρια μας».

*Ο Θοδωρής Τζίνας είναι δημοτικός σύμβουλος Θερμαϊκού με την παράταξη “Συμπολιτεία Θερμαϊκού”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.