Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Μνημόσυνο για τα θύματα της σφαγής στο Ασβεστοχώρι

Τελέστηκε στο Ασβεστοχώρι το μνημόσυνο των εκτελεσθέντων από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 26 Ιουλίου του 1944. Στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 75 χρόνων της θλιβερής επετείου, το πρωί έγινε Θεία Λειτουργία, ακολούθησε το Αρχιερατικό Μνημόσυνο, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πομπή από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ασβεστοχωρίου προς τον χώρο της εκτέλεσης, στα όρια της Εξοχής. Στο Μνημείο των Θυμάτων έγινε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των ψυχών των εκτελεσθέντων και προσκλητήριο νεκρών, ενώ πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων και τήρηση ενός λεπτού σιγής. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον εθνικό ύμνο.

    «Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά, κρατάμε τη μνήμη των αθώων θυμάτων ζωντανή με το μνημόσυνο και τις εκδηλώσεις μνήμης για τα είκοσι παλικάρια που εκτελέστηκαν. Είναι ο φόρος τιμής που πλήρωσε το Ασβεστοχώρι, λίγους μήνες πριν το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη στις 2 Σεπτεμβρίου του 1944 και την εκατόμβη των νεκρών, στην οποία υπήρξαν 149 αθώα θύματα, ήρωες, μικρά παιδιά, αβάπτιστα, ενήλικες, γυναίκες και υπερήλικες. Αυτός είναι ο φόρος τιμής, οι δικοί μας ήρωες και η συνεισφορά μας στον αγώνα της απελευθέρωσης» τόνισε ο δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. Στην ομιλία του, ο δήμαρχος, αναφέρθηκε, άλλωστε, και στο βιβλίο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Νίκου Γιώτη «Το Ασβεστοχώρι στην κατοχή» με το οποίο έχει αποτυπώσει με ντοκουμέντα και τεκμηρίωση και αυτό το γεγονός αλλά και ό,τι συνέβη στο Ασβεστοχώρι την περίοδο του πολέμου και της κατοχής. 
    «Κάθε χρόνο τιμούμε τους αδίκως εκτελεσθέντες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 26 Ιουλίου 1944 στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης» επισήμανε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου. «Στην αστική κοινοβουλευτική πλουραλιστική και πολυκομματική Δημοκρατία μας, φυσικά επιτρέπεται η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, όμως θα πρέπει να διδασκόμαστε από το ιστορικό παρελθόν, πού οδήγησαν οι ιδέες του ναζισμού και του φασισμού, στον μεσοπόλεμο και εν συνεχεία στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Γιατί και ο Χίτλερ με δημοκρατικό τρόπο κατέλαβε την εξουσία στη Γερμανία αλλά οι ιδέες του οδήγησαν σε τεράστιες καταστροφές υλικές ζημίες και πάνω από όλα σε εκατομμύρια νεκρούς και αθώα θύματα. Ποτέ πια πόλεμος, ποτέ πια ναζισμός- φασισμός» πρόσθεσε. 
    Για φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες πατριώτες μας από τους Ναζί Γερμανούς και τους συνεργάτες τους έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θωμάς Γεροκωστόπουλος.
    Στεφάνια κατέθεσαν ο δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη, ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, εκπρόσωποι του Γενικού Προξενείου της Γερμανίας, του Ελληνικού Στρατού, του ΣΥΡΙΖΑ Α΄και Β Θεσσαλονίκης, της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941- 1944 και της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών Ασβεστοχωρίου. Στις εκδηλώσεις παρέστησαν, επίσης, μέλη του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων, συγγενών θυμάτων και πολιτών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.